Osijek, 12. 06. 2023, Preradovicevo setaliste 8, Alliance Francaise, Francuska Alijansa, Osijek, voditeljica Gdja. Nada Jovanovic. 127 godina od osnutka FA Osijek.snimio GOJKO MITIĆ

Nada Jovanović

GOJKO MITIĆ
16.9.2024., 18:41
FRANCUSKA ALIJANSA PRIPREMILA BOGAT PROGRAM ZA RUJAN

Frankofoni triatlon, upisi na tečaj francuskog jezika, kviz, Rendez-vous au cinéma...

Francuska alijansa Osijek (FA Osijek) pripremila je bogat program za rujan. Potvrdila nam je to Nada Jovanović, voditeljica FA Osijek.

- Sezona upisa u novi semestar je otvorena. Za neke će ovo biti početak, a za neke nastavak avanture zvane tečaj francuskog jezika. Svi će se upisi odvijati preko platforme Kabinet: https://kabinet.alliance-francaise.hr/app/#/public/registration/osijek. Novi semestar u Francuskoj alijansi Osijek donijet će veliku i zanimljivu novost jer će naše tečajeve obogatit nova članica našeg tima. Ravno iz Francuske, točnije iz Toursa, dolazi nam profesorica Faustine Blanco-Poisson. Uz profesoricu i izvornu govornicu nećete samo (još bolje) naučiti gramatiku, usvojiti nove riječi i poboljšati konverzacijske vještine nego i saznati puno zanimljivih informacija o životu u Francuskoj - ističe voditeljica Jovanović.

Novi je raspored za sve uzraste i razine znanja dostupan na mrežnoj stranici: https://osijek.alliance-francaise.hr/tecajevi/raspored-sati-2-2/, a više informacija možete saznati na: tajniš[email protected] ili na telefon: 031/358-979.

Ovih su dana u FA Osijek krenuli u još jačem ritmu, jer počeo je Frankofoni triatlon. Započeli su ga hommageom Alainu Delonu, slavnom francuskom glumcu koji nas je 18. kolovoza zauvijek napustio. Do 15. rujna prisjetili su se najpoznatijih Delonovih filmova u FA Osijek.

Triatlon se nastavlja u srijedu, 18. rujna u 19 sati Frankofonim kvizom. I frankofoni i nefrankofoni kvizaši dobrodošli su u Kafić Uzdravlje, gdje će ih čekati zanimljiva pitanja (uglavnom) prožeta frankofonijom. Najuspješniju ekipu očekuju simbolične nagrade.

Filmskim poslasticama vraćamo se u četvrtak, kada se otvara 17. Rendez-vous au cinéma, ali i obilježava veliki 112. rođendan omiljenog nam kina Urania i Kinematografa Osijek. Rendez-vous au cinéma započinje projekcijom jednog od najpopularnijih frankofonih filmova iz 2024. godine Drugi čin, koji je otvorio ovogodišnji Filmski festival u Cannesu. Projekcija filma počinje od 19 sati, a ulaz je slobodan.

Triatlon završava u petak književnim predahom i čašom dobrog francuskog vina, kod Bastiona u 18 sati. U svijet književnosti, filozofije i mistike povest će nas glumica Patricia Nammour, koja će interpretirati ulomke iz knjige Prorok, autora Khalila Gibrana.