Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, KUD-oviiSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
15.9.2024., 15:10
ODRŽANI 26. PUT

Ribarski dani u Kopačevu privukli goste lovačkim i ribljim specijalitetima

Matej Ilakovac pojeo je osam ljutih paprika a da nije morao vaditi Gastal na astal

Kopačevo je proteklog vikenda, zahvaljujući Ribarskim danima, bilo središtem gastronomije, tradicijske kulture i zabave. Premda je poprilično zahladilo i uporno je padala kiša, u Ulici Ferenca Kiša u središtu sela, ispod šatora, svejedno je bilo vrlo živo i veselo, dok su se pokraj spravljali razni riblji i lovački specijaliteti, zbog kojih se i pohodi Kopačevo.

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, KUD-oviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Do svečanog otvorenja u petak u večernjim satima i koncerta Šime Jovanovca već su poprilične količine kuhanoga i pečenoga uslast pojeli posjetitelji koje ni kiša nije omela u dolasku. Atrmosferu je do Šime dobro zagrijao Starvoice Band. Druženje je nastavljeno do duboko u noć.

Kopačevo, 13. 09. 2024, Kopačevo, Otvaranje Ribarskih dana u Kopačevu. Željko Cickaj, načelik Općine Bilje, Robert Jankovics .... i Mato Lukić.snimio GOJKO MITIĆ

Otvaranje Ribarskih dana u Kopačevu

GOJKO MITIĆ

Željku Cickaju, načelniku Općine Bilje, mještanima i svima koji su organizirali Ribarske dane čestitao je župan Mato Lukić ponosan na sve što močvarni kraj nudi - pregršt kulture, gastronomije i domaćih prozvoda. Načelnik je pak istaknuo kako je ovo najjače događanje u Baranji i jedno od tri najjača u Županiji. "Velika hvala svima onima koji 26 godina pridonose kako bi Ribarski dani bili na zavidnoj razini, a posebno bih pohvalio sve članice i članove LD-a Jelen i mještane", istaknuo je Cickaj.

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, šaran na rašljamaSNIMIO BRUNO JOBST

Šaran na rašljama

BRUNO JOBST

Nadaleko poznata mljevena paprika

Nekoć je Kopačevo imalo više od 200 ribara, a i prije stototinjak godina njihov je broj bio respektabilan - 60. No, kako su se mijenjale vode i zaštita Kopačkog rita, tako se promijenio i život ovog mjesta. Većina se stanovnika danas bavi vrtlarenjem, a jedan od proizvoda po kojem su na tržnicama, ali i puno dalje od Osijeka, poznati je mljevena crvena paprika. 

Među uzvanicima bili su političari, saborski zastupnici, konzul te Glasov glavni urednik Mario Mihaljević i član Uprave Ivan Šimić. Znajući koliko je važno ponuditi potporu lokalnoj zajednici, Ribarski dani održavaju se pod medijskim pokroviteljstvom naše novinske kuće.

- Koliko je Glas Slavonije bitan ljudima u selima diljem Slavonije i Baranje, toliko su i sve lokalne zajednice bitne nama novinarima i našim novinama, na čijim će se stranicama uvijek pratiti posebnosti, svaki napredak pojedine zajednice i pojedinaca. Oduvijek je to uzajamna ljubav, ali i partnerstvo, kao što je to ovo s Općinom Bilje i svim mještanima. Drago nam je da smo i ovaj put dio zajedničke priče s mještanima koji pokazuju ovakvo zajedništvo i predanost u onome što rade čuvajući svoje posebnosti - istaknuo je Mihaljević.

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, fiš paprikašSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
Kopačevo, 13. 09. 2024, Kopačevo, Otvaranje Ribarskih dana u Kopačevu.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Domagoj Mikulić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, pohvalio nam se kako i sam rado kuha fiš i bez lažne skromnosti drži da može parirati onima koji se natječu u kuhanju tog specijaliteta. Robert Jankovics, saborski zastupnik i predsjednik DZMH-a, ponosan je, istaknuo je, što mađarska zajednica pridonosi ukupnoj turističkoj ponudi.

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo,SNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Gastal na astal

I drugog dana gastrofestivala bilo je hladno, a oni koji ne piju ujutro "jednu ljutu" da se zagriju ili ih ne grije ljubav, ipak su mogli podignuti adrenalin i zagrijati se na inovativan način. Naime, proizvođač paprika Pero Franjić ponudio je sto eura pobjedniku natjecanja u jedenju ljutih paprika. Od svih 15 "ljutih momaka", koji su najavili da će se okušati u tome, u subotu su za stol sjela tek trojica. Odreda plavooki, oči su im, kako su runde, od planiranih deset, odmicale, počinjale crvenjeti. Najduže je bez čaše mlijeka u ruci za ublažavanje boli u ustima i želucu ostao Osječanin Matej Ilakovac, otac dvoje djece koja su već pomislila da će ostati siročići.

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, natjecanje u jedenju ljute paprike; Matej Ilakovac - pobjednikSNIMIO BRUNO JOBST

Natjecanje u jedenju ljute paprike - pobjednik Matej Ilakovac

BRUNO JOBST

No preživio je Matej i došao do "Klementine", ne one zbog koje bi ga žena možda ubila, nego do devete po redu paprike. Izdržao je osam rundi a da nije morao iz džepa vaditi Gastal na astal, koji si je ponio za svaki slučaj. Zasluženih sto eurića donijelo mu je milijun i nešto više "ljutića", tj. kapsaicina mjerenog Scovilleovom skalom. Kako natjecateljima zna i pozliti dok žvaču ljute zalogaje, ondje je dežurala i ekipa iz Crvenog križa, koja bi, našalimo se malo, u ovom slučaju teško pružila prvu pomoć "usta na usta".

U Kopačevo su došli i ljubitelji čardaša, koji su uživali u lupkanju malih slatkih ženskih čizmica koje zemlju nisu dirale, kako kaže pjesma.

Frka, paprika, Afrika, kupi, kupi

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, prodavač - SenegalSNIMIO BRUNO JOBST

Prodavač iz Senegala

BRUNO JOBST

“Volim ljuto, a moram i raditi”, kazao nam je Daouda iz Senegala, pojasnivši nam razlog svog dolaska u Kopačevo. “Prodajem suvenire koji podsjećaju na Afriku, a papriku ću sigurno kušati, posebno one što ‘izazivaju frku’. Dobra su i jela koja su ovdje u ponudi. Lijepa prilika i za zabavu i za zaradu”, rekao nam je Daouda, čiji je slogan na hrvatskom jednostavan: “Kupi, kupi”. 

 

Našao ljepotu pa fotić okačio o klin

Kopačevo, 13. 09. 2024, Kopačevo, Otvaranje Ribarskih dana u Kopačevu. Mato Cerić.snimio GOJKO MITIĆ

Mato Cerić

GOJKO MITIĆ

Mato Cerić, brojnim generacijama znani fotograf i snimatelj, mnogim je lijepim trentcima svjedočio objektivom - od rođenja do svatova. Preselio se u Kopačevo, ne može se nadiviti ljepote. “Lijepo je ovdje, nema toga nigdje, najviše me se dojmi zajedništvo malog sela. Našao sam ljepotu pa fotić okačio o klin. Zbog svega sam toga pod stare dane završio ovdje”, kaže Mato. 

Kopačevo, 14. 09. 2024., 26. Ribarski dani u Kopačevu, ribarski dani, Kopačevo, Senata Majić - organizatoricaSNIMIO BRUNO JOBST

Senata Majić - organizatorica

BRUNO JOBST

Senata Majić, direktorica Turističke zajednice, bila je zadovoljna posjetom, pogotovo s obzirom na vrijeme koje je pomrsilo planove. Lovci su prodali veliku količinu čobanca, ribljeg paprikaša i drugih lovačkih jela, kao i prijašnjih godina. "Možda je to najveći mamac za posjetitelje. Nastupili su i mađarski bendovi, 12 KUD-ova, Šima, Mejaši... Fišijada je, nažalost, otkazana, a Ravnica prvi put svira u Kopačevu", rekla nam je Majić.