OSIJEK, 27. 04. 2018, KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR OSIJEK, KBC, KLINIKA ZA GINEKOLOGIJU I OPSTETRICIJU. MEDICINSKI POMOGNUTA OPLODNJA, dr SINIŠA ŠIJANOVIĆ...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
13.9.2024., 14:10
SLUČAJ LIJEČNIKA NEPRAVOMOĆNO OSUĐENOG ZA SILOVANJE

KBC Osijek pokrenuo dva disciplinska postupka protiv ginekologa Zlatka Topolovca

Ravnateljsko osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) potvrdilo je u petak da su protiv ginekologa te ustanove, dr. Zlatka Topolovca, nepravomoćno osuđenog za silovanje pacijentice, pokrenuta dva disciplinska postupka, te da je taj liječnik trenutno na bolovanju.

Ravnateljstvo u priopćenju ističe kako je KBC Osijek zatražio dostavu nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda od 8. veljače 2024., koju je sud dostavio 11. rujna, a na temelju koje je pokrenut disciplinski postupak protiv dr. Zlatka Topolovca. Dodaju kako je KBC Osijek elektroničkom poštom zaprimio medijski upit o navodno novom neprimjerenom ponašanju liječnika tijekom pregleda, te je i u tom slučaju također pokrenut disciplinski postupak, a oba su disciplinska postupka u tijeku. Napominju kako je liječnik Zlatko Topolovec "dostavio potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad, te se trenutno nalazi na bolovanju".

“Ministarstvo zdravstva najavilo je dolazak inspekcije, te naša ustanova stoji na raspolaganju. Surađujemo sa svim nadležnim institucijama, te se nadamo kako ćemo zajedno pronaći pravno utemeljeno rješenje za ovu situaciju. Takoder, nadamo se da će najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti ubuduće uskladiti pravno i moralno rješavanje ovakvih i sličnih situacija", ističu u Ravnateljstvu osječkog KBC-a.

02.04.2020., Osijek - KBC Osijek trenutno ima cetiri ulaza u krug bolnice ali zbog novonastale situacije napravljena je nova organizacija ulaza i izlaza u KBC Osijek. Po tom rasporedu ulaz za sve bolesnike i djelatnike bolnice je istocni ulaz gdje je postavljen sator s termovizijskom kamerom kroz koji moraju proci svi koji dolaze u KBC.Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
traži se promptno postupanje

Upućena hitna inspekcija u KBC Osijek zbog ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje

Priopćenje za javnost u petak je poslao i odvjetnik liječnika Zlatka Topolovca Krešimir Arambašić, u kojem ističe kako će sve navode i činjenice u vezi s kaznenim postupkom optuženik i njegova obrana iznositi na sudovima te da je protiv nepravomoćne presude osječkog suda obrana uložila žalbu i da je redoviti kazneni postupak i dalje u tijeku. Smatra kako je "potreba za izlazak pred javnost neprimjerena hajka i pritisak na javnost, ali i na sudove, s jedinim ciljem da se javnosti sugerira zaključak kako je nepravomoćno osuđena osoba ujedno i kriva. Drži kako je to suprotno odredbi Zakona o kaznenom postupku, koji jasno navodi da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja". Arambašić naglašava kako "obrana u cijelosti odbacuje sve navode optužbe" te da je institut presumpcije nevinosti jedno od temeljnih ljudskih prava i vrednota.

U priopćenju dodaje kako smo "svi zajedno dužni svojim djelovanjem promicati i štititi ljudska prava, pa tako i nepravomoćno osuđenih osoba, što je temelj demokratskog društva i ravnopravnosti svih građana, uz zabranu svih oblika diskriminacije i difamacije".