13. 9. 2024. - Dan GČ Retfala
Grad Osijek
13.9.2024., 21:02
SVEČANO OBILJEŽEN DAN GČ RETFALA

Od projekta Osijek 4 do rekonstrukcije Strossmayerove u aveniju, šetnice i parkirališta

Svečanom sjednicom Vijeća Gradske četvrti Retfala u petak je obilježen Dan Gradske četvrti i Crkvenog goda Župa Uzvišenja sv. Križa.

Čestitajući svim stanovnicima Retfale Dan njihove Gradske četvrti zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin podsjetio je na radove koji su svakodnevno vidljivi na velikom i iznimno značajnom projektu Vodovoda Osijek 4 koji zahvaća i ovu Gradsku četvrt.

-Dakle radovi u Sljemenskoj na infrastrukturi vodoopskrbe i odvodnje ali i obnova cijele ulice od kuće do kuće koja će dobiti potpuno novo ruho. Tu je i niz drugih planiranih investicija ne samo grada Osijeka već praktički i s nacionalne i županijske razine. To je nastavak izgradnje šetnice prema zapadu Osijeka. Ove godine ćemo spojiti Gornji i Donji grad šetnicom, velikim projektom Hrvatskih voda gdje je Grad Osijek partner i u financijskom i u operativno-tehničkom smislu. Ono što je važno da se ta šetnica nastavi prema zapadu od tamo gdje je tenutačno zaustavljena kod Moto-nautičkog kluba Neptun, kazao je Vulin.

13. 9. 2024. - Dan GČ Retfala
Grad Osijek

Također je napomenuo da se planira rekonstrukcija Strossmayerove ulice u Aveniju koja će biti slična Europskoj aveniji.

-Ono što je u ovoj fazi u izvođenju je projekt rekonstrukcije tramvajske infrastrukture do granice Gradske četvrti Retfala do Knižlićeve. Po istom tom modelu i principu će se nastaviti radivi od Kanižlićeve prema zapadu praktički do raskrižja sa Svilajskom gdje je plan tračnice izmjestiti u desni prometni trak kako bi se oslobodio prostor i za zeleni pojas, za široku pješačku i biciklističku stazu čime će Strosmayerova poprimiti jedan potpuno drugačiji izgled, najavio je Vulin dodajući kako će u prometnom smislu biti sigurnija ali i ugodniji boravak za sve stanovnike i prolaznike ovim dijelom grada.

Nastavit će se, tvrdi Vulin, i ulaganje u škole jer je cilj uvesti jednosmjensku nastavu u svim gradskim školama.

13. 9. 2024. - Dan GČ Retfala
Grad Osijek

-Da bi se za to stekli uvjeti potrebna je nadogradnja škola a upravo je u fazi projektiranje OŠ Retfala kako bi se udovoljilo standardima za održavanje jednosmjenske nastave. I ono što muči brojne žitelje retfalačkih naselja je parkiranje zato idemo u projektiranje novih parkirnih mjesta unutar naselja Vijenca Dinare i Vijenca Petrove gore kako bi se smanjile gužve oko parkirališnih mjesta. Naime kada su ta i mnoga druga naselja u Osijeku građena standard je bio slučaj da na dva stana ide jedno parkirališno mjesto a sada bi trebala dva parkirališna mjesta na jedan stan, zaključio je Vulin.

Predsjednik Vijeća GČ Retfala Marko Eljuga podsjetio je da su velika ulaganja gradskih tvrtki GPP-a, Vodovoda, Unikoma i Športskih objekata.

-Svjesni smo da Vodovod Osijek provodi rekonstrukciju vodoopskrbne mreže i sustav odvodnje u Retfali u Kapelskoj, Kolodvorskoji Sljemenskoj. GPP je zpočeo rekonstrukciju tramvajske pruge i vidi se na svim lokacijama gradske četvrti da se uređuje i uljepšava, istaknuo je Eljuga.

Najavio je također da se nastavljaju radovi na sređivanju Gradske četvrti i činiti ju još ljepšom i stanovnicima ugodnijom za življenje.

13. 9. 2024. - Dan GČ Retfala
Grad Osijek

-Radi se na rješavanju parkirališnih mjesta na vjencima Ljudevita Posavskog, Dinare i Petrove gore, poručio je Eljuga.

Nažalost zbog nagle promijene vremena došlo je i do promijene ranije planiranog programa obilježavanja Gradske četvrti. To naime znači da će broj događanja biti znatno smanjen. U subotu će se održati šahovski turnir, Sveta misa u Crkvi Uzvišenja sv. Križa i neizostavna "Retfalačka runda" u nekoliko retfalačkih kafića. Također će se u 18 sati i 30 minuta održati i najavljena "Zabava umirovljenika" u MUH Podružnici Retfala i Strossmayerovoj 200.

13. 9. 2024. - Dan GČ Retfala
Grad Osijek