Jelena Kovačević

Jelena Kovačević

BRUNO JOBST
13.9.2024., 13:40
RADIONICA ZA ODRASLE “BOTANIČKA ILUSTRACIJA”

Naučite razmišljati kao umjetnik!

Radionica "Botanička ilustracija" šesta je u nizu radionica iz ciklusa likovnih radionica za odrasle "Istražimo sebe kroz umjetnost" na kojima možete naučiti razmišljati kao umjetnik. Osim tehničkoga znanja i vještine fokus je stavljen na poticanje divergentnoga mišljenja, kreativni pristup likovnim motivima i art-terapijske elemente umjetničke aktivnosti. Za sudjelovanje na radionici nije potrebno prethodno znanje iz područja umjetnosti.
Radionica će se održati u subotu (21. rujna) u dva termina (od 10 do 12 sati i od 16 do 18 sati) u Društvenom ateljeu, Županijska 11 (dvorišni ulaz). Rezervaciju svojeg mjesta na radionici ostvarujete prijavom na e-mail [email protected] ili u FB/IG Inbox, u kojem navodite željeni termin radionice, nakon čega ćete dobiti detaljnije upute o potvrdi rezervacije. Na istoj adresi možete dobiti i dodatne obavijesti o radionici.
- Sudionici će u slikarskoj tehnici akrila izrađivati vlastiti kolaž-papir koji će koristiti za slikanje biljke prema promatranju, na ilustrativan način. Materijal za rad je osiguran. Odvojite vrijeme za sebe i provedite dva sata u umjetničkoj aktivnosti koja će vas opustiti i strukturirati vaše misli i emocije. Svaka je radionica iz ciklusa temeljena na art-terapijskim načelima, stoga ćete tijekom trajanja radionice osjetiti dobrobit kreativnoga procesa i kontakta s likovnim materijalom. Kreativnost nas oslobađa jer je u srži ljudskoga identiteta. Za naše je psihofizičko zdravlje nužno stvarati i osjetiti uživanje u aktivnosti isključivo radi aktivnosti. Tijekom procesa izrade botaničke ilustracije otkrit ćemo važnost pune svjesnosti (engl. mindfulness) i usporavanja, povezati se s prirodom u našem domu, prirodnim teksturama i ritmovima te se pripremiti na promatranje promjena koje donosi jesen. Proces stvaranja vlastitoga materijala važan je kao i konačno djelo, jer ulaganjem truda postupno gradimo svijest o svrsi likovne aktivnosti. Razmislimo li, svijest o cilju bilo koje aktivnosti treba postupno izgrađivati, i to je dodirna točka umjetnosti i života. Ne zaboravite - za kreativnost je potrebna hrabrost, jer nas umjetnost pomiče i kada mislimo da nemamo snage. Međutim, od kreativnosti se i raste - najavljuje voditeljica radionice, izv. prof. dr. art. Jelena Kovačević, univ. spec. art. therap.