osijek, 13 lipnja 2023, 12,00 sati, tvrđa, gradsko poglavarstvo, dragan vulin, komarci, press snimio zdenko pušić
Zdenko Pušić
13.9.2024., 18:27
PRIJEDLOG

Dragan Vulin kandidat za saborski odbor

Gradonačelnik Ivan Radić predložit će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u četvrtak, da njegov zamjenik Dragan Vulin bude novi član Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora.
Poslovnikom je Hrvatskoga sabora propisano da Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu ima predsjednika, potpredsjednika i 11 članova iz reda zastupnika, a još devet članova imenuje se na prijedlog predstavničkih tijela županija, gradova i općina, i to jedan iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke, dva iz jedinica područne (regionalne) samouprave, dva iz jedinica lokalne samouprave - općine (jedan iz kontinentalnog, a jedan iz priobalnog dijela Republike Hrvatske) te jedan iz reda pravnika.
Navedeni odbor ima prava i dužnosti matičnoga radnog tijela u području koje se, između ostalog, odnosi na osnivanje, ukidanje, spajanje jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, njihovo financiranje te pravnog položaja zaposlenih u tim upravnim tijelima. Uključivanje predstavnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao vanjskih članova ovoga odbora uvedeno je u 4. sazivu Hrvatskog sabora, 2002. godine. Gradsko vijeće Grada Osijeka i do sada je predlagalo svog kandidata i imalo člana u navedenom odboru.
Vulina se predlaže jer posjeduje dugogodišnje iskustvo u sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave, od 2013. do 2017. godine kao zamjenik župana Osječko-baranjske županije i od 2017. do 2021. kao predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije.
“Njegovo dosadašnje iskustvo u sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave zasigurno će pridonijeti kvalitetnijoj raspravi o poslovima iz djelokruga Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora”, stoji u prijedlogu gradonačelnika Gradskom vijeću.