USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
12.9.2024., 19:10
DOKUMENTARAC O NK OLIMPIJA H. PETROVIĆA

Nakon dva festivala projekcija i u Uraniji

Osječki filmaš Hrvoje Petrović, osječkoj publici poznat po dokumentarnoj trilogiji "DGO", koja prikazuje Donji grad, autor je dokumentarnog filma o osječkom Nogometnom klubu Olimpija, prikazanog na međunarodnom sportskom filmskom festivalu u Zlatiboru u Srbiji.
“Uzbudljiv film, iz duše", riječi su Aleksandra Avramovića, urednika programa XIII. Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru, za dokumentarni film "Olimpija: priča koja traje", osječkog autora Hrvoja Petrovića.

Hrvoje Petrović

Hrvoje Petrović

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Taj festival član je u svijetu sportskog filma prestižnog FICTS-a (Federation Internationale Cinema Television Sportifs) iz Milana. U ovogodišnjoj konkurenciji dokumentarnih i igranih sportskih filmova, od 22. do 25. kolovoza, sudjelovali su ne samo predstavnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH i Sjeverne Makedonije nego i iz SAD-a, Rusije, Irana, Francuske i Španjolske.
- Film o donjogradskim "Ljubičicama" ujedno je i svojevrsni spin-off DGO-a, jer je desetak minuta, koliko se tema Olimpije pojavljuje u DGO-u II - s dodatno snimljenim scenama - prošireno na sat vremena samostalnog filma - objašnjava Petrović.
U filmu, napravljenom u stilu da se u njemu može pronaći svatko tko je bar pet minuta boravio na nogometnom travnjaku, autor u zabavno-informativnom tonu gledatelju nastoji približiti zbivanja iz stogodišnje povijesti Olimpije, ali i priču o odrastanju u klubu, didi Naciki, ispijanju limunade, raznim anegdotama, kao i o razlozima pada. Sve to, i još puno više, ispričano je u kontekstu društvenih, političkih i sportskih zbivanja u Osijeku.

Vedran Jugović, Mislav Leko, Andrej Rašljanin

Vedran Jugović, Mislav Leko, Andrej Rašljanin

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U snimanju su kao sugovornici, među ostalima, sudjelovali Ivan Šutalo, Stipe Bubalo Beli, Drago Kerže, Vedran Jugović, Mario Iličić, Ivan Gembeš, Andrej Rašljanin, Mislav Leko i brojni drugi Osječani koji su u jednom razdoblju svog života na određeni način bili vezani uz Olimpiju.
Film je prikazan i na III. Međunarodnom festivalu sportskog filma u Rogaškoj Slatini u kategoriji lanet TV, ali je u Osijeku prošao ispod radara, u sjeni DGO-a III.
- Međutim, za koji mjesec zainteresirani će ga imati priliku pogledati i na velikom platnu kina Uranije - poručuje Petrović. 

Drago Kerže

Drago Kerže

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Mario Iličić, Ivan Gembeš

Mario Iličić, Ivan Gembeš

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA