GOJKO MITIC
12.9.2024., 18:55
ZATREBAT ĆE NAM DUGI RUKAVI

Na petak 13. samo 13 stupnjeva!

Obilna kiša, grmljavina, nevrijeme, pa čak i olujno, takva je vremenska prognoza za danas (petak), ali i dane koji su pred nama. To znači da je dugom i (pre)toplom ljetu kraj i da nam stiže hladnije vrijeme sa znatno nižim temperaturama. Stoga valja pripremiti kišobrane, topliju odjeću dugih rukava i obuću koja će nas zaštititi od kiše.

U Državnom hidrometeorloškom zavodu kažu da će se hladno i kišno vrijeme nastaviti, a kiše će biti osobito u pretežno oblačnom kopnenom području, u čijim najvišim dijelovima može pasti i malo snijega.

- Stoga se nakon rekordne topline moramo pripremiti na, za sredinu rujna, neuobičajenu hladnoću. Već u petak ćemo bar ponegdje imati rekordno nisku najvišu dnevnu temperaturu zraka za 13. dan rujna. Osim naglog pada temperature osjećaj hladnoće pojačavat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Stoga pripremimo najprije kabanice i kišobrane, zatim i topliju odjeću i obuću, pa i jorgane i deke. I nadajmo se stabilnijem i toplijem posljednjem rujanskom desetodnevlju - poručuje meteorolog Zoran Vakula.

BRUNO JOBST

Bit će svježije i oblačnije, uz čestu kišu, a mogući su i obilniji pljuskovi uz mjestimice jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Nakon četvrtka, kada su zabilježene jutarnje temperature od 11 do 14 Celzijevih stupnjeva te dnevne od 26 do 29 stupnjeva, u petak, 13. rujna dnevna temperatura neće prelaziti 13 Celzijevih stupnjeva. Temperatura će se i sljedećih tjedan dana kretati od jutarnjih 8 do 10 stupnjeva, a dnevna se neće penjati iznad 16 stupnjeva. Kiša će u Osijeku i Slavoniji padati svaki dan čak do srijede, 18. rujna, a u srijedu će biti red kiše, red sunca. No samo nakratko, jer ova će kišna epizoda, kažu meteorolozi, trajati najvjerojatnije dva tjedna, odnosno do kraja rujna.

Stoga se pripremite za nadolazeće zahladnjenje, potražite kabanice, obuću primjerenu kiši i odjeću za hladnije vrijeme. Sigurno će vam trebati.

BRUNO JOBST