Osijek, 12. 09. 2024, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, MLU. Uvodna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Muzeja likovne umjetnosti" i svečano potpisivanje ugovra s izvođačem radova na obnovi zgrade. Zamjenik župana Josip Miletić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
12.9.2024., 15:00
SUFINANCIRA JU EU

MLU započinje energetsku obnovu vrijednu 1.4 milijuna eura

Muzeju likovnih umjetnosti (MLU) Osijek odobrena su sredstva za energetsku obnovu zgrade u okviru poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“ u vrijednosti od 1.4 milijuna eura, koju će izvesti osječka tvrtka Zuber.

Europska unija ovaj projekt sufinancira kroz Mehanizam za oporavak i otpornost u iznosu 1.3 milijuna eura, a završetak provedbe projekta očekuje se do travnja 2026. godine.

Projekt energetske obnove zgrade osječkog MLU-a  obuhvaća provedbu mjera energetske učinkovitosti, toplinsku izolaciju vanjske ovojnice i djelomičnu zamjenu vanjske stolarije te ugradnju sustava grijanja i hlađenja prostora prizemlja, kata i potkrovlja dizalicom topline zrak-voda.

Predviđa se i postavljanje fotonaponske elektrane na postojeći krov zgrade u sklopu građevinske bruto površine 1906 četvornih metara.

Planirana je također i izvedba novih elemenata pristupačnosti u vidu dizala i platforme za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, ozelenjavanje postojećih zelenih površina, izvedba parkirališta za bicikle kao i stvaranje zdravijih unutarnjih klimatskih uvjeta za sve posjetitelje i djelatnike MLU-a.

Projektom će se dovesti do uštede godišnje primarne energije u iznosu od 65  posto a usklađen je i s posebnim uvjetima zaštite nepokretnog kulturnog dobra.

Osim toga, energetskom obnovom MLU će dobiti energetski A razred s uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje 26 posto i smanjenje godišnje emisije CO2 68 posto.

Ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti Eduard Hudolin kazao je kako sigurnost umjetnina u njenom profesionalnom smislu ne smije biti nikada upitna.

Naša primarna zadaća je čuvanje blaga od 6.500 vrijednih predmeta s kojim raspolažemo. Ovo znači da ćemo to napraviti na isplativiji način, da ćemo potrošiti manje energije a imati bolje rezultate čuvanja, kazao je Hudolin dodajući da je u vrijeme obnove za vrijednu građu već osigurana sigurna pozicija s kontroliranim uvjetima za zbrinjavanje.

Najavio je također da se nadaju još jednom projektu na koji su aplicirali a koji bi trebao donijeti novo ruho, novo klimatsko okruženje za umjetnine i potpuno novu, najmoderniju opremu 21. stoljeća za muzeje.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić podsjetio je da je do sada na području županije provedeno 65 projekata energetske obnove te da će i dalje OBŽ biti puna podrška svih projekata za osnaženju kulturnih djelatnosti.