GOJKO MITIĆ
11.9.2024., 14:38
APELA PREMA VOZAČIMA NIKADA DOVOLJNO

Vozači, oprezno, počela je škola, djeca su u prometu

Porazna je činjenica da najviše djece stradava u vozilima svojih roditelja

Počela je nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. IPA Regionalni klub osječko-baranjski (dio međunarodnog policijskog udruženja) provodi razne projekte vezane uz sigurnost u prometu na cestama te upozorava na sudjelovanje djece kao rizične skupine sudionika u prometu, a ponajprije na djecu koja su krenula u prvi razred i prvi put samostalno sudjeluju u prometu.

- S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanje opasnosti koje im prijete, molimo vozače motornih vozila na pojačan oprez, posebno u blizini škola, vrtića i igrališta - ističe Božidar Vrselja iz IPA Regionalnog kluba.

Također, mole sve vozače da svojim vozilom upravljaju onom brzinom koja je propisana, koja im ujedno omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebu zvučnog signala kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca koja ne obraćaju pozornost na opasnost koja vreba oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz, čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga, dodaju.

- Ujedno molimo roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ih ispravnom ponašanju u prometu kako bi navike vezane uz sigurnost prometa bile pravilne. Svojim nepravilnim, neodgovornim ponašanjem i edukacijom roditelji nesvjesno preuzimaju moralnu odgovornost za nesreću koja se može dogoditi. Stoga, roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svijetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole i, najvažnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu - naglašava Zoran Kon, tajnik IPA Regionalnog kluba osječko-baranjskog.

GOJKO MITIĆ

Unatrag deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 72 djece, a ozlijeđeno je njih 8630. Pozitivno je što se broj najtežih stradavanja smanjuje, ali zabrinjava nešto drugo. Struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno se promijenila. Prije 20-ak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju osnovne uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.