USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
11.9.2024., 16:44
AKO VOLIMO ISUSA, VOLJET ĆEMO I LJUDE

Misni spomendan sv. Majke Terezije

Franjevački samostan Sv. Križa u Tvrđi u zajedništvu s Katoličkom udrugom za pomoć starijim i nemoćnim osobama "Veronikin rubac" svečano je proslavio spomendan sv. Majke Terezije iz Kolkate, nebeske zaštitnice "Veronikina rupca". Večernju misu i klanjanje pred Presvetim u crkvi Svetog Križa vodio je fra Svetislav Stjepan Krnjak, OFM, a ministriranjem sudjelovao fra Žarko Broz, odnedavno u službi u samostanu u Tvrđi.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

- Dobročinstvima i ljubavlju Majka Terezija osvojila je svijet. Voljela je hrvatski jezik i hrvatski narod, kojemu je zahvalna, kako je govorila, jer je već u mladalaštvu upoznala 'put k Isusu', na koji ju je usmjerio duhovni vođa u Skopju, isusovac o. Franjo Jambreković, a poslije je radila u Indiji s isusovcem, hrvatskim misionarom o. Antom Gabrićem. Majka Terezija je svojim kršćanskim životom zadivila cijeli svijet, i kršćane i nekršćane - kazao je fra Svetislav. Klanjanje je zaključeno molitvom, blagoslovom s Presvetim i pjesmom čašćenja. Slavlje su liturgijskim pjevanjem pratili "Veronikin rubac" i vjernici te orguljski Ivan Miličić, orguljaš u crkvi Sv. Križa u Tvrđi.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Katolička udruga "Veronikin rubac" uz vodstvo Ines Maldini posebno je za suradnju, skupa s utemeljiteljima udruge, zahvalna franjevcima, naročito duhovniku fra Zoltanu Dukaiju i osobito ispovjedniku, 84-godišnjem fra Svetislavu, franjevcu i hrvatskom povjesničaru, koji ove godine slavi 55 godina svećeništva i desetu godinu služi u franjevačkom samostanu u Tvrđi.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vjernici su uz spomendan sv. Majke Terezije ljetos u Osijeku zamijetili novi znak svetičine prisutnosti na području Župe sv. Josipa Radnika, u parku uz Drinsku ulicu, gdje se zapadnije nalazi spomen-obilježje posvećeno hrvatskim dragovoljcima, a najnovije je uz cestovni pristup Domu za starije i nemoćne osobe. U tijeku je završno uređenje rasvjete i komunalne kompozicije oko postamenta sa skulpturom "Sveta Majka Tereza", s potpisom ak. kipara Ante Jurkića. Umjetnik Anto Jurkić izradio je skulpturu svetice u bronci, a umjetnine se nalaze u Karlovcu i Poreču. Na postamentu s dvojezičnim nazivljem ispod hrvatskoga stoji albansko "Shën Nënë Tereza".

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA