11.9.2024., 16:39
ČEPINSKI NAJČITATELJI

Dodjela priznanja članovima koji su najviše pročitali

Dobitnici: Vitomir Puhanić, Leona Rous, Sata i Katja Sili, Marijana Liović, Josip i Doris Vavra

Knjižnica Centra za kulturu Čepin proglasila je najčitatelje, prvi put, u povodu 63. rođendana Knjižnice. Priznanja i poklone dodijelio im je ravnatelj Centra za kulturu Čepin Željko Mamić. U kategoriji umirovljenika priznanje je dodijeljeno Vitomiru Puhaniću, koji je posudio 99 knjiga, i svijetli je primjer kako kvalitetno iskoristiti slobodno vrijeme u zasluženoj mirovini.

U kategoriji odraslih korisnika najčitateljica je Marijana Liović, koja je posudila 251 knjigu i apsolutna je rekorderka, a bila je i članica čepinskog čitateljskog kluba. U kategoriji mladih priznanje je dodijeljeno studentici Leoni Rous, koja je posudila 66 knjiga, a i polaznica je knjižničnih programa. Uz studentske obveze, knjiga do dvije tjedno izvrstan prosjek.

U kategoriji učenika osnovne škole najčitatelji su Josip i Doris Vavra, koji su na svoje, ali i maminu iskaznicu ukupno posudili 176 knjiga. U ovom slučaju Knjižnica je morala, osim statističkog brojčanog pokazatelja, posegnuti i za dodatnim kriterijem jer znaju da oni dolaze s mamom u Knjižnicu i posuđuju na tri iskaznice, a posuđeno oboje čita pa nisu mogli jedno dijete nagraditi, a drugo zanemariti. Ti osnovci također su sudionici programa "Ljeto u Knjižnici", "Zima u Knjižnici", radionice i slično.

PROMOCIJA KULTURNIH VRIJEDNOSTI

Knjižnica je jedina profesionalna kulturna ustanova u Općini Čepin koja promovira opće kulturne vrijednosti svih umjetnosti. Ona dabire, nabavlja, obrađuje, u fizičkome i obavijesnom smislu sređuje te čuva i daje na korištenje knjižničnu građu. Otvorena je svim slojevima pučanstva, a službama i uslugama potiče i širi opće obrazovanje, stručni i znanstveni rad te se posebno zauzima da svi slojevi pučanstva steknu naviku čitanja.

U kategoriji čitateljskih nada – knjižničnih najmlađih korisnika, najčitateljice su Sata i Katja Sili, koje su na svoje i maminu iskaznicu posudile 220 knjiga. One također obiteljski posjećuju Knjižnicu i obje sve pročitaju te su stoga i obje nagrađene, a marljive su polaznice programa Knjižnice "Vrijeme je za priču…".

- Svim najčitateljima čestitamo! Brojke su im impresivne i lijep su primjer svima nama, posebice u vremenima kada često čujemo kako se baš i ne čita. Osobito su lijepi primjeri obiteljskog posjeta Knjižnici i čitanja u obitelji te prenošenja ljubavi prema knjizi i čitanju na najmlađe. Susret je najčitatelja važan korak u promicanju čitanja te ćemo ovu aktivnost provoditi kontinuirano, svake godine - poručuju ljudi iz Knjižnice i Centra za kulturu Čepin.