APN
11.9.2024., 08:00
DRŽAVNO POTICANA STANOGRADNJA

APN-ovi stanovi u Vinkovačkoj ulici, njih 206, imat će cijenu od 1300 eura po četvornom metru

Prošlotjedni posjet Branka Bačića, potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Osijeku donio je puno novih lijepih vijesti. Jedna od njih svakako je i ona o izgradnji 206 stanova Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u Vinkovačkoj ulici, u vrijednosti od oko 23 milijuna eura. Ti će stanovi biti izgrađeni prema modelu poticane stanogradnje, pri čemu je planirana cijena četvornog metra 1300 eura. U realizaciju projekta uključit će se i Grad Osijek, obznanio je to tom prigodom gradonačelnik Ivan Radić. Cilj je jasan - stvoriti što više povoljnih uvjeta da se što više mladih obitelji zadrži u našem gradu.

Informacija je, očekivano, zainteresirala naše sugrađane, pa je i jedno od prvih pitanja bilo koja je to točno lokacija u Vinkovačkoj. Odgovaramo kako je riječ o samom početku Vinkovačke: kada se od kružnog toka Đakovština popnete podvožnjakom, odmah s lijeve strane prazan je plac okrenut Vinkovačkoj. No ulaz i prometni pristup zapravo je iz Dunavske. Prostor je to negdašnje tvornice elektroinstalacija, a sam je plac u međuvremenu promijenio nekoliko vlasnika...

APN

Iako se naprvu činilo kako je ovo nova ideja, na stranicama APN otkrivamo cjelovitu informaciju i vizual - jasno je kako se ondje zapravo planira napraviti mini naselje. Višestambena zgrada sastoji se od tri građevinske cjeline: zgrada koja će biti okrenuta Vinkovačkoj imat će 98 stanova, jednu podzemnu i šest nadzemnih etaža. Preostalih 108 stanova bit će u dvorišnim zgradama s podzemnom i pet nadzemnih etaža. Dvorišne su zgrade slobodnostojeće.

U sve tri zgrade dominirat će jednosobni stanovi (97 stanova), potom su tu 32 trosobna i 30 dvosobnih stanova. Jednoipolsobnih stanova bit će 27, preostalih 20 bit će garsonijere. Sve garsonijere planirane su u zgradi do Vinkovačke. Vrijedi napomena da je riječ o idejnom projekta, te su u sklopu izrade glavnog projekta moguća određena odstupanja.

RADIĆ - STAMBENA POLITIKA ZA MLADE

Govoreći o osječkoj stambenoj politici, gradonačelnik Ivan Radić najavio je kako će Grad desetak stanova u svome vlasništvu prema određenim uvjetima ponuditi upravo mladim obiteljima. Također je najavio da će se parcelirati zemljište u prigradskom naselju Tenja nedaleko od novoizgrađenog vrtića, te će se i ondje mladim obiteljima ponuditi pravo građenja.

Radi utvrđivanja interesa za stanovima iz Programa POS-a APN je proveo dva javna poziva za kupnju stanova, na temelju kojih je formirana konačna lista reda prvenstva s ukupno 28 kandidata i dodatna konačna lista reda prvenstva s ukupno 21 kandidatom.

– Mislim da je ovdje riječ o iznimno prihvatljivoj cijeni i da ćemo odmah nakon objave javnog natječaja, a pretpostavljamo da bismo ga mogli objaviti negdje do kraja rujna ili početka listopada, time osigurati novih 206 stanova ovdje u gradu. Opet je Grad Osijek svojim zalaganjem i željom, a mislim da je i jedini od velikih gradova u Hrvatskoj, ušao u proces i model poticane stanogradnje kako bi zajedno s našom agencijom, odnosno s Republikom Hrvatskom, izgradio te stanove – rekao je ministar Bačić.

APN

APN je ishodio lokacijsku dozvolu za izgradnju građevine i proveo postupak javnog nadmetanja za izradu projektne dokumentacije te ugovorio izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Dakle, u tijeku je izrada glavnog projekta, te se do kraja godine očekuje ishođenje građevinske dozvole.