Osiiejk, 10. 09. 2024., Gundulićeva ulica - Radićeva ulica, križanje, radovi, završni radovi, rekonstrukcija, vodoopskrbna mrežaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
10.9.2024., 16:17
ZAVRŠENI RADOVI U DIJELU GUNDULIĆEVE

Otvorena je dionica od Radićeve do Stepinčeve ulice

Ukupna vrijednost obavljenih radova na dijelu Gundulićeve od Vukovarske do Radićeve ulice iznosi 2,24 milijuna eura

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i direktor Vodovod-Osijeka Marko Eljuga obišli su u utorak dio Gundulićeve ulice od Radićeve do Stepinčeve, koji je bio zatvoren zbog radova na vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, a u promet je ponovno pušten s početkom nove školske godine, u ponedjeljak, 9. rujna.

Ukupna vrijednost radova na dijelu Gundulićeve od Vukovarske do Radićeve ulice iznosi 2,24 milijuna eura. Riječ je o jednoj od šest komponenti (poddionica) velikog projekta "Osijek 4" - zamjena i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje. Investicija je to vrijedna 21,8 milijuna eura, od čega je 80 posto sredstava iz fondova Europske unije, a po deset posto sredstva su Hrvatskih voda i Vodovod-Osijeka.

Osiiejk, 10. 09. 2024., Gundulićeva ulica - Radićeva ulica, križanje, radovi, završni radovi, rekonstrukcija, vodoopskrbna mreža, Dragan Vulin; Marko EljugaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

“Radovi u Gundulićevoj ulici podijeljeni su u tri komponente, a protežu se od Rokove ulice na zapadu do Trga baruna Trenka i Vukovarske ulice na istoku. Osim tih radova imamo i one u Retfali, u Kolodvorskoj, Kapelskoj i Sljemenskoj ulici, te radove u Višnjevcu. Dionica Gundulićeve od Vukovarske do raskrižja s Radićevom jedna je od komponenti ovoga projekta, a sa završetkom radova na preostalim dionicama cijela će ulica biti potpuno obnovljena, uključujući pješačke staze, parkirališta i ostalo", rekao je prilikom obilaska zamjenik gradonačelnika Vulin.

Osijek će realizacijom projekta "Osijek 4" dobiti oko 28 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, pri čemu će se gubitci vode smanjiti čak za četvrtinu. Poboljšanu će uslugu vodoopskrbe imati ukupno 5790, a poboljšanu uslugu odvodnje ukupno 1780 stanovnika Osijeka. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji.

Osiiejk, 10. 09. 2024., Gundulićeva ulica - Radićeva ulica, križanje, radovi, završni radovi, rekonstrukcija, vodoopskrbna mreža, završno uređenje parkiralištaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

“Riječ je o nečemu što se nalazi ispod zemlje, pa građanima nije vidljivo, ali će biti vidljivo u tehnološkim procesima Vodovoda. No ono što im je itekako vidljivo i što smo također dobili realizacijom ovog projekta, rekonstrukcija je Gundulićeve ulice u cijeloj njezinoj širini, od zgrade do zgrade, gdje su osim kolnika obuhvaćene i zelene površine, parkirališna mjesta te biciklističke i pješačke staze", istaknuo je Vulin te zahvalio na strpljenju svim stanovnicima Osijeka i njegovim posjetiteljima, uz molbu za daljnje razumijevanje, dok traju radovi.

“U gradu se odvija zaista velik broj infrastrukturnih projekata koji utječu na odvijanje prometa. Nema drugog načina nego zatvoriti pojedine dionice te preusmjeriti promet kako bi radovi mogli biti izvedeni. Ono što nas veseli, najveći dio sredstava za velike projekte koji se izvode u Osijeku dolazi iz europskih fondova, što znači da ne trošimo sredstva poreznih obveznika, koja možemo uložiti u nešto drugo", dodao je Vulin.

Osiiejk, 10. 09. 2024., Gundulićeva ulica - Radićeva ulica, križanje, radovi, završni radovi, rekonstrukcija, vodoopskrbna mreža, završno uređenje parkiralištaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Za sve je vozače puštanje u promet raskrižja Gundulićeve i Radićeve dobra vijest, pa sada mogu, dolazeći iz smjera Donjeg grada, na kraju Vukovarske skrenuti lijevo prema Trgu baruna Trenka, a nakon toga u kontinuitetu voziti Gundulićevom. No to ne znači kako će sada "u komadu" moći doći do Kanižlićeve ulice, jer je Gundulićeva i dalje na dva mjesta zatvorena, prvi je između raskrižja Gundulićeve sa zapadnim dijelom Ulice Zrinjevac i raskrižja sa Županijskom. Ti bi radovi, na radost brojnih vozača, također trebali uskoro doći kraju. Drugi dio zatvorene Gundulićeve onaj je između Rokove i Dubrovačke ulice. Na tom potezu radovi traju već nekoliko tjedana, skinut je asfalt kako bi djelatnici Vodovoda mogli obaviti svoj dio posla. Dok radovi ne završe, alternativa su Reisnerova i Hebrangova ulica.

ŠEST KOMPONENTI PROJEKTA “OSIJEK 4”

Projekt “Osijek 4” sastoji se od šest komponenti: rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici (od Rokove do Županijske, od Županijske do Radićeve, od Radićeve do Vukovarske) i dijelu Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca, zatim rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici u Osijeku te rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Višnjevcu, kao i od usluga nadzora izvođenja radova.

Direktor Vodovod-Osijeka Marko Eljuga najavio je da je rok za dovršetak radova na dionicama Gundulićeve ulice od Rokove do Dubrovačke i od Županijske do Zrinjevca planiran za kraj studenoga ove godine, nakon čega će se otvarati radovi na preostalim dionicama, od Dubrovačke do Anine, od Anine do Županijske i na dijelu od Zrinjevca do Radićeve ulice. Rok za završetak cijelog projekta "Osijek 4" jest travanj 2025.