Ustupljena fotografija
10.9.2024., 16:22
HNK BILJE: STOLJEĆE POSTOJANJA

Jedna lopta, a godina 100, igra za nekoliko generacija

Nekada Silni, Vatrogasac, Borac, Košutnjak, Jedinstvo, Jelen, danas HNK Bilje

Rijetki se klubovi mogu pohvaliti stoljetnom tradicijom kakvu ima Hrvatski nogometni klub Bilje. Upravo je to bio povod da se na biljskom stadionu obilježi stoljetno nogometanje. Za tu je prigodu slavljenik, uz općinsku potporu, priredio zanimljiv program. Svojim su dolaskom proslavu uveličali nogometaši NK Osijek, koji su igrali utakmicu s HNK-om Bilje, a nakon toga su na teren izišli veterani Bilja i veterani HNS-a, ojačani bivšim hrvatskim reprezentativcima.

Ustupljena fotografija

- Stoti rođendan kluba izuzetno je velika stvar, ponajprije za stanovnike općine Bilje, ali i sport općenito, jer kada netko slavi tako veliku obljetnicu, unatoč svemu onome s čim se susreće sport u današnje vrijeme, jasno nam je koliko ovo znači. Klub se uspio održati 100 godina; nakon povratka iz progonstva ponovno smo ga aktivirali. Ono što je izuzetno važno je da nakon toliko godina imamo više od 100 djece u HNK-u Bilje – rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Ustupljena fotografija

Zgodno je primijetiti kako je i načelnik Cickaj igrao nogomet, pa je jedan od nogometaša Davor Banić na FB stranici web zajednice Bilje podsjetio i prokomentirao fotografije s proslave: "Cile i Gornja pravi lege, dok smo igrali zajedno u Radničkom, u goste nam je došao Osijek s trenerom, a Cile im je zabio dva komada. Završilo je na kraju 2:2, Grnja je bio ljut!"

HN

HN

Ustupljena fotografija

U godini kada Osječko-baranjska županija nosi titulu Europske regije sporta i kada nizom programa i potpora nastoji unaprijediti sportsku infrastrukturu na području cijele županije, iznimno je važno govoriti o sportu i poticati sportske aktivnosti. Općina Bilje tome daje izvrstan primjer, jer prije nekoliko dana je potpisan ugovor za izgradnju malonogometnog terena s umjetnom travom.

Inače, HNK Bilje je osnovan 1924. godine, a do sada je promijenio nekoliko službenih naziva: Silni, Vatrogasac, Borac, Košutnjak, Jedinstvo, Jelen i, naposljetku, od 1979. godine, nosi naziv Bilje.

Ustupljena fotografija

- Trenutno se natječe u II. županijskoj nogometnoj ligi Beli Manastir, a okuplja sportaše u više selekcija, uz prvu ekipu i veterane tu je i pet dječjih selekcija. Klub danas ima više od 160 aktivnih nogometaša, a svi su dali svoj doprinos i u pripremi ove proslove. Drago mi je što su dva dana s nama na našim sportskim terenima - rekao je Igor Ružička, predsjednik HNK Bilje. Čestitke je nogometašima uputio i župan osječko-baranjski Mato Lukić.

Ustupljena fotografija

S ciljem promocije sporta i sportskih aktivnosti, 100. rođendan kluba proslavili su sa sumještanima ali i širom publikom, a uz sportski dio priredbe posjetitelji su imali priliku kušati čobance spravljene na čobanijadi kao i bogatu ponudu hrane i pića. Za dobru zabavu pobrinuli su se TS Nesanica i DJ Ila.