kirurgija kbc osijek
GRGUR MARKO IVANKOVIC
8.9.2024., 13:17
NASTAVAK SLUČAJA

Udruga Adela: KBC Osijek ne štiti pacijente od nasilja

Udruga Adela upozorila je u nedjelju da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon očitovanja KBC-a Osijek o slučaju Topolovec (silovanje tijekom pregleda) zaključila kako u KBC-u nema učinkovite zaštite pacijentica i radnika od rodno uvjetovanog nasilja.

Ljubičić je zbog slučaja liječnika koji je nepravomoćno osuđen za silovanje, a unatoč tome i dalje radi u KBC-u Osijek, zatražila od bolnice očitovanje te im poslala upozorenja, preporuke i upute za unapređenje internog radno - pravnog okvira i postupanje u sličnim slučajevima.

Iz osječke udruge Adela priopćili su kako su na temelju pročitanog dopisa pravobraniteljice otkrili još uznemirujućih činjenica o funkcioniranju KBC-a Osijek.

"Pravobraniteljica je iz očitovanja KBC-a zaključila da kod njih ne postoji učinkovita praksa zaštite pacijentica, pacijenata, radnica i radnika od rodno uvjetovanog nasilja te da rukovodeće osoblje nije uopće educirano o temeljnim načelima suzbijanja takvoga nasilja", kažu iz Adele.

Pravobraniteljica je također jasno dala do znanja da kazneni ili drugi postupak nikada ne isključuje internu disciplinsku odgovornost. To potvrđuje tvrdnju udruge Adela da KBC Osijek i HLK – lažu, navode iz udruge dodajući da KBC Osijek odbija komunicirati s njima.

Ljubičić upozorava da KBC Osijek zapravo ne provodi nikakve postupke zaštite pacijenata i pacijentica (žrtava) od liječnika koji krše temeljne principe medicinske etike, niti disciplinski kažnjava svoje djelatnike koji tako krše radne obveze, pa čak i kada ih država tereti za najteža kaznena djela.

„Podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu te pokrenut sudski postupak nikada ne isključuje paralelnu odgovornost, obvezu i dužnost institucije/poslodavca da odmah po zaprimanju prijave ili saznanju o kršenju radnih obveza (a posebice onih koje predstavljaju kazneno djelo) sama utvrdi relevantne činjenice sukladno svojim internim aktima, pravilnicima o radu, odnosno etičkim kodeksima, zašiti žrtvu te provede disciplinski i/ili stegovni postupak protiv počinitelja", ističe pravobraniteljica u dopisu.