Osijek, 03. 07. 2024, Promenada, uz Dravu. Djeca iz Osjeckih osnovih skola u organizaciji Skolskog sportskog saveza OBZ, na sportskim praznicima koji traju od 24. lipnja od 12 srpanja, organizhira za u?enike razne sportske aktivnostina 94 lokacije u cijeloj RH.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
7.9.2024., 07:30
NOVA ŠKOLSKA GODINA

U prvi razred osnovne škole kreće 2250 djece

U srednje škole kreće 2910 učenika u 152 razreda, pokrenuto je pet novih programa i otvorena dva razredna odjela više

U novoj školskoj godini, 2024./2025., koja u cijeloj Hrvatskoj počinje u ponedjeljak, 9. rujna, u škole će krenuti i prvašići. Njih je u Osječko-baranjskoj županiji više nego što ih je bilo prošle godine.

- U prvi razred osnovne škole na području naše županije upisano je 2250 prvašića, što je 63 učenika više nego prošle godine, kada ih je bilo upisano 2187. Uz to 80 posto osnovnih škola u OBŽ-u ima više upisane djece nego prošle godine - rekao je župan Mato Lukić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je bilo riječi o početku nove školske godine. Dodao je da u osnovnim školama na području županije ima ukupno 19.116 učenika, a od toga su 12.052 učenika u školama kojima je osnivač OBŽ.

Lukić je istaknuo kako Županija nastoji stvoriti što bolje uvjete u svim školama te da se ulažu veliki napori kako bi se omogućilo što kvalitetnije obrazovanje svim učenicima u OBŽ-u.

Osijek, 08. 03. 2024, Ugostiteljska skola Osijek. Dan skole, radionica Ukrajinske kuhinje i Kokterl Cup.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Projekti

- Imamo dva centra kompetentnosti u županiji, to su Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, a u Josipovcu Punitovačkom nalazi se Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske - rekao je Lukić.

Dodao je da su u pripremi projekti jednosmjenske nastave za sve učenike te da je u projekt cjelodnevne nastave do sada uloženo 2,6 milijuna eura. Županija prati i potrebe na tržištu rada, pa je od nove školske godine u srednjim školama i otvoreno pet novih programa, a broj učenika je za 202 veći od prošlogodišnjeg.

“I to je samo dio aktualnih ulaganja u obrazovanje jer smo svjesni da je znanje naše najdragocjenije bogatstvo", rekao je Lukić.

Vozači, oprez, počinje škola

Od ponedjeljka kreće nova školska godina te želim poželjeti puno sreće i uspjeha svojoj djeci koja prvi put sjedaju u školske klupe i svim ostalim učenicima. Želim upozoriti na sigurnost u prometu, poručiti djeci da nam je važan njihov siguran put do škole, a isto tako kada se vraćaju iz škole te koliko je važno da budu oprezni u prometu. Roditeljima, vozačima i svim sudionicima u prometu šaljem apel da budu dodatno oprezni u zoni škola jer mi odrasli moramo našoj djeci osigurati siguran put do i iz škole, poručio je župan.

- U našoj županiji rade 74 osnovne škole, od toga su 53 kojima je osnivač OBŽ, osnivač 20 škola je Grad Osijek, a resorno ministarstvo za Prosvjetno-kulturni centar Mađara. Imamo još 105 područnih škola u ruralnim područjima koje pohađa manji broj učenika, a jednako su vrijedne te u njih također jednako ulažemo, odnosno vodimo brigu o tome da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, bez obzira na to živi li u gradu ili selu. Na području naše županije imamo pet učeničkih domova te 26 srednjih škola kojima je osnivač Županija i četiri škole drugih osnivača - pojasnila je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U POVODU POČETKA NOVE ŠKOLSKE GODINE, ŽUPAN MATO LUKIĆ, PROČELNICA MIRANDA GLAVAŠ-KUL
USTUPLJENA FOTOGAFIJA

Podizanje standarda

Naglasila je da od 2026./2027. školske godine sve osnovne škole trebaju prijeći u jednosmjensku nastavu. Trenutno 20 škola radi u dvije smjene, a za njih se priprema projektno-tehnička dokumentacija za dogradnju, u pojedinim slučajevima i ponovna izgradnja. Za sedam škola već je dobivena suglasnost Ministarstva za rekonstrukciju, a to su osnovne škole Bilje, Viljevo, "Vladimir Nazor" u Đakovu, Ivana Kukuljevića u Belišću, koja je i najveća škola u OBŽ-u, Vladimira Nazora Feričanci i Đakovački Selci te Područna škola Veliškovci.

Osijek, 19. 04. 2024., Poljoprivredna skola, prodaja rasade, sadasnji, bivsi ucenici, detalji, ilustracije, totali, rasade, cvijece, povrceSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Pročelnica je govorila i o eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, u kojemu je Osječko-baranjska županija najuspješnija u Hrvatskoj, a potom o srednjoškolskom obrazovanju, gdje je u prvi razred u 30 škola upisano 2910 učenika, u 152 razredna odjela. Posebno je naglasila uvođenje novih programa.

- U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u Našicama otvorili smo program za medicinske sestre i tehničare, Medicinska škola Osijek uvela je dva nova četverogodišnja programa, primalja asistentica i tehničar očnog smjera. U 1. gimnaziji Osijek otvorili smo još jedan dodatni razred opće gimnazije, a u Graditeljsko-geodetskoj školi odobren je dodatni razredni odjel arhitektonskog tehničara. Nakon jesenskog upisnog roka u pet gimnazija i sedam strukovnih škola popunjenost je više od 90 %, a četiri strukovne škole popunile su sva upisna mjesta. Vrlo su nam važna nadarena djecu, pa planiramo otvoriti nove centre izvrsnosti. Cilj nam je podizati pedagoški standard, ulagati u infrastrukturu i kvalitetu nastave - zaključila je.