Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ
7.9.2024., 08:15
POGLED S GRADSKE TRŽNICE

Povrća ima, no ni približno kao prijašnjih godina

Iako cijena kilograma paprike za ajvar nije mala, 2,5 eura, mnoštvo građana odlučuje se za kupnju

Dobro je poznato kako se dugotrajna suša ovoga ljeta izrazito loše odrazila na poljoprivrednu proizvodnju, no to se na prvi pogled ne bi dalo zaključiti po ponudi na osječkoj glavnoj tržnici na Gajevu trgu. U petak prijepodne ondje je bilo i paprike, i grožđa, i svih drugih vrsta voća i povrća čiji je urod ove godine bitno slabiji, no iskusni kupci reći će kako je ona prijašnjih godina u ovo vrijeme znala biti puno, puno bogatija. Prije svega se to odnosi na papriku, osobito crvenu tipa rog, koja je ključni sastojak ajvara.

Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ

- U potrazi sam za paprikom za ajvar, no nisam se baš usrećila. Ne mogu reći da je nema, ali gdje je to od prijašnjih godina... Ponuda je slabija, što se neizbježno odrazilo na cijenu (2,50 eura, nap.a.), pa mi kroz glavu prolazi što mi sve to treba. Ipak, neću odustati, u mojoj obitelji svi jako volimo ajvar, a domaći, koji pripremam već 30 godina po istoj recepturi neusporedivo je bolji od bilo kojeg industrijskog - otkrila nam je jedna gospođa koja je željela ostati anonimna. Ne voli se, kaže, "naslikavati".

Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ

Prodavače na jednoj od klupa pitamo kako se nose sa sušom.

- Uzmemo poljevače i 'p.čimo', kod nas nema suše - odgovaraju nam kratko i jasno. Bit će da jako dobro polijevaju, sudeći prema njihovoj rajčici prekrasna izgleda i boje, ali i još "ljepše" cijene od 2,70 eura. Domaća je, baranjska, argumentiraju.

- Kupila sam šest kila rajčice i bosiljak i danas ću napraviti šalšu, koju ću zamrznuti u vrećice, tako da tijekom čitave zime imam spremnu šalšu za ručak - kaže nam jedna žena.

Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ

Osječka je tržnica, dobro je to poznato, najbogatija proizvodima i najljepša u proljeće i u ovo doba godine. Pažnju nam je privuklo šarenilo bundeva svih vrsta. "Imamo hokaido, buternut... ma sve žive bundeve, a sutra (subota, nap.a.) stižu i turkinje, koje su pečene najukusnije", otkrila nam je prodavačica OPG-a Gudelj Jure iz Višnjevca.

Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ

Obilazeći tržnicu, zabilježili smo cijene sezonskog voća i povrća. Za oko su nam odmah zapele prekrasne šljive, koje stoje 1,50 eura, a cijena grožđa je dvostruko veća. Ima ga, međutim, i po cijeni od 2,5, pa čak i 1,50 eura, no riječ je o grožđu nešto lošijeg izgleda (ne nužno i kvalitete). Cijena bundeva, čija je ponuda uistinu bogata, iznosi oko 1,50, crvena rog paprika stoji 2,50 eura, a druge vrste ovog povrća mogu se pronaći i po nižoj cijeni. Kruške stoje 1,50, a domaće breskve od 2,50 do 3 eura. Još se uvijek može pronaći i kukuruz šećerac, čija je cijena 0,70 eura.

Gradska tržnica
IVAN ALILOVIĆ