OSIJEK, 01. 11. 2013, DAN SVI SVETI. OSJEČKA GROBLJA. GUŽVA, SVIJEĆE, CVIJEĆE. GORNJOGRADSKO GROBLJE, KOD OLTA...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
6.9.2024., 07:15
RIJEŠENO PITANJE ZAPUŠTENE NEKRETNINE

Konačno novi kvadrati Novogradskog groblja

Mjesta za nove grobnice na Groblju sv. Ane i Groblju Novi grad već gotovo 15 godina nema. Oronula kuća dat će nova mjesta

Očekivano, najviše odjeka nakon ovotjednog posjeta ministra Branka Bačića Osijeku i razgovora s gradonačelnikom Ivanom Radićem imala je najava o proširenju Novogradskog groblja.

Osijek je kao urbana sredina specifičan zbog toga što na svome administrativnom području ima dvadeset groblja, a u samoj urbanoj jezgri bar ih je polovina. Najatraktivnija, ujedno i najstarija, groblja - Anino, Novogradsko i Donjogradsko, popunjena su, te je svako novo mjesto dobrodošlo.

- Mjesta za nove grobnice na Groblju sv. Ane i Groblju Novi grad već gotovo 15 godina nema - izvijestit će nas uvodno Vedran Novokmet, direktor Ukopa.

Osijek, 02. 11. 2023., Novogradsko groblje; Vlado Pest - turisticki vodic; obilazak; kapelicaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Komunalni problem

Stoga je spomenuta najava i izazvala zanimanje. No u kojem će se smjeru raditi na proširenju groblja kod OLT-a? Odmah ćemo reći kako se ondje neće, niti se može, dogoditi nešto spektakularno, jer groblje je od Svačićeve, Baranjske i Vijenca Česmičkog okruženo zgradama. No na sjevernoistočnom dijelu, uz križanje Bosanske i Česmičkog, nekretnina je koja je već duže zapuštena. Bila je mjestom nedopuštenog useljavanja, skupljanja i gomilanja svega i svačega, pa je postala i javnozdravstveni problem, o čemu smo izvještavali prethodnih godina, jer su nam se na tu situaciju požalili tamošnji stanari. Originalno, kuća je to koja je svojevremeno pripadala željeznici, a onda se izgubila u bespuću imovinskopravnih zavrzlama.

Sada je to riješeno, država je taj prostor dodijelila Gradu Osijeku, koji će ga, logično, uklopiti u groblje.

Hoće li na tom mjestu biti novih grobnih mjesta ili će na taj dio Ukop premjestiti svoje tehničke prostorije, a na njihovu mjestu na groblju napraviti nove grobnice, bit će predmetom budućih promišljanja. Za sada je izvjesno da će biti riješen akutni komunalni problem.

snimio Davor KIBEL, Osijek, 19.09.2016. Vij. I. Česmičkog, Novogradsko groblje kod OLT-a, počišćena divlja deponija smeća, derutni objekt
Davor KIBEL

No definitvno je kako je tržište gladno novih grobnih mjesta, pokazalo je to i zanimanje za nove grobnice na Donjogradskom groblju.

- Trenutna potražnja za svim vrstama novih grobnih mjesta je uobičajena, pa tako i za zidanim grobnicama, za koje pitate. Ovog trenutka setovi novih grobnica zidaju se na Centralnom groblju, ondje će biti 24 nove grobnice, na Groblju Donji grad, 12, Višnjevac, 14, i katoličkom u Tenji, osam grobnica. Jasno, i groblja Sv. Ana i Novi grad i dalje su itekako aktivna i otvorena za ukope, ali, kako bi ostvarili pravo ukopa, građani moraju već posjedovati grobno mjesto, kupiti ga privatnim putem od drugih građana ili od nas. Povremeno se pojavi likvidirano grobno mjesto, na kojemu napravimo potpuno novu grobnicu - kaže Novokmet.

KOLUMBARIJI SAMO NA CENTRALNOM

Krematorij Osijek nakon tri godine i osam mjeseci rada ima manji broj kremacija nego prošle godine jer je zbog kvara na dimnjaku i njegove zamjene bio zatvoren do sredine svibnja.

Trenutni okvirni broj kremacija tjedno je šest, a ukupan broj kremacija od otvorenja krematorija približava se broju 1200.

Novokmet nas je izvijestio kako je jedino groblje na kojem će se zasada graditi još kolumbarija Centralno groblje. Ondje je ​kolumbarij broj devet u završnoj fazi izgradnje. Cijena kasete je između 2 i 2,5 tisuća eura.

Ponuda i potražnja

Širok je raspon cijena Ukopovih grobnih mjesta, počev od humka za 150 eura, potom imitiranih grobnica, koje su u rasponu od dvije do pet tisuća eura (ovisno je li obložena, sa ili bez spomenika), do zidanih grobnica, koje se kreću u rasponu od pet do 8,7 tisuća eura, što ovisi o vrsti kamena i obrade.

- Cijene privatnih grobnica ne znamo. One jako zavise od ponude i potražnje, te ih određuje privatna osoba koja grobnicu i prodaje - kaže nam naš sugovornik. No ako je informacija točna, cijene grobnica, posebice na spomenuta dva groblja, znaju dosegnuti i do deset tisuća eura!

Uglavnom, Osijek, za razliku od nekih gradova u Hrvatskoj, neće imati problema s nedostatkom grobnih mjesta, jer na Centralnom groblju ima dovoljno mjesta za sve vrste grobnih mjesta za još duži niz godina. Usto, postoje i preliminarni planovi za njegovo proširenje. 

Novogradsko groblje (kod OLT-a)Pest najavio razgled

Novogradsko groblje (kod OLT-a)
Pest najavio razgled

UKOP