Slavonijo u jeseni si zlatna

Slavonijo u jeseni si zlatna

Josip Capan
5.9.2024., 07:00
SLAVONIJO, U JESEN SI ZLATNA

Ljepota tambure, napjeva i pjesme čut će se u Tenji

Jubilarno, 20. izdanje kulturno-tradicijske manifestacije organizira KUD “Josip Šošić”

Od četvrtka do subote u Tenji će se održati jubilarno, 20. izdanje kulturno-tradicijske manifestacije "Slavonijo, u jesen si zlatna", u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Josip Šošić". Posjetitelje i ove godine očekuje bogat program, a predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije, Josip Mihaljević, otkrio nam je što ju svih ovih godina održava i karakterizira.

Slavonijo u jeseni si zlatna
Josip Capan

- Naglasio bih kako nas je svih ovih 20 godina održao jedan entuzijazam, nas kao organizatora, Centra za kulturu i sport Tenja, odnosno KUD-a "Josip Šošić", naših članova i članova svih ostalih udruga iz Tenje, koji se volonterski priključuju organizaciji. Lijepo je vidjeti danas (srijeda, nap. a.), kada počinjemo pripremati šatore, 50-60 volontera koji nesebično pomažu, pripremaju, koji su na kraju krajeva danima ovdje, a sve iz ljubavi prema Slavoniji, prema našim običajima i podneblju u kojem živimo, i s ciljem da održimo ovu manifestaciju i njome prezentiramo sve ljepote tambure, napjeva i pjesama našeg slavonskog kraja - ističe Mihaljević.

Dodaje kako sve navedeno ne bi bilo moguće bez pomoći suorganizatora, Grada Osijeka.

- Velika zahvala ide Gradu Osijeku, koji je uz pomoć gradonačelnika Ivana Radića ovu manifestaciju uvrstio među manifestacije od posebnog značenja za Grad Osijek, što znači i da smo znatnije financijski popraćeni, što nam je uvelike pomoglo da krenemo u jednu ovako ozbiljnu organizaciju, koja, osim svih tradicionalnih vrijednosti, ima i jedan iskreni tamburaški štih, gdje u tri dana imamo jaka tamburaška imena - napominje Mihaljević.

Slavonijo u jeseni si zlatna
Josip Capan

Organizator je KUD "Josip Šošić", suorganizator Grad Osijek, generalni pokrovitelj "Osječko 1664", a medijski pokrovitelji Glas Slavonije i HRT Radio Osijek.

U četvrtak, od 19 sati, na rasporedu je Dječja smotra folklora, a nastupaju KUD "Milko Cepelić" Vuka, KUD "Sarvaš" Sarvaš, KUD "Slavko Janković" Rokovci – Andrijaševci, KUD "Posavac" Vrbanja, KUD "Josip Kozarac" Ernestinovo, KUD "Ivan Filipović" Velika Kopanica i KUD "Josip Šošić" Tenja. Glazbeni program započinje u 20 sati nastupima Džentlmena i Gazda, a ulaz stoji dva eura.

SUBOTNJI PROGRAM JE BESPLATAN

U subotu su na programu natjecanje u kuhanju čobanca (od 16 sati) i Eko-etno sajam. U 17.45 održat će se sveta misa u župnoj ckvi sv. Ane, a u 18.15 zajedničko kolo u centru Tenje. U 18.30 kreće mimohod jahača, zaprega i KUD-ova, a u 19 sati smotra folklora i izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu. Nastupit će KUD “Mijat Stojanović” Babina Greda, KUD “Gradina” Polača, KUD “Šokadija” Ladimirevci, KUD “Sarvaš” Sarvaš, KUD “Kralj Tomislav” Tolisa, HKD “Šid” Šid i KUD “Josip Šošić” Tenja. Glazbeni program u subotu je besplatan, a nastupit će, s početkom u 20.30, TS Žitna polja i Najbolji hrvatski tamburaši.

U petak će se održati tamburaška i pjevačka večer, a od 19 sati i gastroatrakcija – vol s ražnja (podjela porcija), uz nastupe pjevačkih skupina: MPS Baje - Ivanovac, MPS Baće - Tenja, ŽPS Nene – Bošnjaci, ŽPS Inoče - Tenja. U glazbenom programu od 20 sati nastupaju TS Žeteoci, Stjepan Jeršek Štef, Berde Band. Ulaz je tri eura. n