RITA ŠOLAJA
4.9.2024., 16:47
KOMEMORACIJA ZA VESNICU MLINAREVIĆ

Uz briljantnu akademsku karijeru, Vesnica je bila i velika humanitarka

U Auli Magni Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek održana je komemoracija kojom je odana počast prerano preminuloj prof. dr. sc. Vesnici Mlinarević, prvoj dekanici Kineziološkog fakulteta u Osijeku. Na komemoraciji se okupila cijela akademska zajednica (rektor, prorektori, dekani, profesori i ostali djelantici Sveučilišta te studenti), župan, dogradonačelnica, ravnatelji ustanova u sportu, kulturi i odgojno-obrazovnom sustavu te članovi obitelji Mlinarević.

Prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević bila je brižna majka, kći, profesorica, dekanica, prodekanica, lionsica, kolegica i prijateljica, rečeno je na komemoraciji. Prof. dr. sc. Vlado Guberac dirljivim se riječima obratio nazočnima: "Poznavao sam Vesnicu samo pet godina, ali ni jedna me se osoba nije dojmila kao ona. Bila je izvanredna žena, odlučna i hrabra. Kada je trebalo izbrati prvog dekana Kineziološkog fakulteta, nije bilo dileme, odmah sam znao da će to biti Vesnica. Bila je osoba velikog optimizma, puna žara i volje za životom. Njezinom smrću sveučilišni Senat i naša akademska zajednica izgubili su članicu, ali i dio svoje duše."

Rektor Vlado Guberac

Rektor Vlado Guberac

RITA ŠOLAJA

O profesionalnom rastu i razvoju Vesnice Mlinarević, njezinoj iznimnoj bibliografiji, ali i osobnosti govorila je prof. dr. sc. Anđelka Peko. Prof. Mlinarević godinama je radila na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, bila i prodekanica u mandatu tadašnjeg dekana, prof. dr. sc. Damira Matanovića, koji je govorio o njihovoj suradnji i prijateljstvu.

Akademska karijera prof. Mlinarević zaokružena je dekanskim mandatom na Kineziološkom fakultetu. O tomu je govorio njezin prvi suradnik, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Tomac, prodekan za nastavu i studente, te suradnici, dekani kinezioloških fakulteta u Zagrebu i Splitu, prof. dr. sc. Mario Baić i prof. dr. sc. Frane Žuvela, te predsjednik Hrvatskog kineziološkog saveza, prof. dr. sc. Goran Leko.

Uz briljantnu akademsku karijeru, prof. Mlinarević bila je i velika humanitarka. O njezinu dugogodišnjem djelovanju unutar Lions kluba Mursa Osijek govorila je Nada Arbanas.

RITA ŠOLAJA

- Kolege su je voljeli zbog njezine neposrednosti i dobronamjernosti, ljudskosti i humanosti - rekla je njezina dugogodišnja prijateljica i suradnica, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar. I dodala: "Vesnica je bila veliki borac, borila se za svoj život do samoga kraja. Uvijek je govorila da ne treba tražiti zlo u drugim ljudima, već valja prvo pogledati sebe u zrcalu."