Osijek, 20. 08. 2024., Ulica Branka Radičevića, stablo, radovi na stablu, rušenje stabala, UNIKOMSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
4.9.2024., 07:00
NOVI RADOVI VODOVODA

Radičevićeva će dobiti novi izgled te novi drvored

Rekonstruirat će se 322 m kanalizacije i 601 m

vodovoda, ide novi nogostup, kolnik i parkirališta

Krajem rujna počet će zamjena vodoopskrbnih i kanalizacijskih instalacija, a potom i cjelovitog parternog uređenja u donjogradskoj ulici Branka Radićevića. Marko Eljuga, direktor Vodovoda, održao je konferenciju za novinare, na kojoj je izvijestio o razlozima ove investicije te hoće li i zbog tih radova doći do nove regulacije prometa.

- Glavni razlog pokretanje zahvata je potreba za zamjenom dotrajale kanalizacijske mreže na kojoj su se u posljednje vrijeme učestalije pojavljivala puknuća. Stoga smo krajem srpnja zaključili ugovor o izvođenju radova s osječkom tvrtkom Grapa, pri čemu će se zamijeniti dotrajali betonski kanalizacijski cjevovod i lijevanoželjezni vodoopskrbni cjevovod novim cjevovodima od GRP materijala i PEHDA. Radovi će se izvodi na cijelom potezu ulice, od Trga bana Jelačića do Crkvene ulice, što znači da će biti rekonstruirano 322 metra kanalizacije i 601 metar vodovoda, a ugradit će se vodomjeri s mogućnošću daljinskog očitavanja - izvijestio je Eljuga.

VODOVOD, ELJUGA (BIJELA KOŠULJA), RUJAN 2024.
DARIO KUŠTRO

Zahvat će biti podijeljen u dvije etape, u prvoj će se izvoditi radovi od Crkvene do Krstove, a u drugoj nastavno do Trga. Vrijednost radova iznosi 596,5 tisuća eura.

- U skladu s dinamikom radova Grad Osijek će nastavno rekonstruirati prometne površine, nogostup, kolnik i parkirališta te zasaditi nova stabla - izvijestio je Eljuga. Upravo u pitanju novog drvoreda konferenciji je nazočila i Iva Matačić, stručnjakinja za stabla iz Unikoma.

Ona je pojasnila kako je nakon višestrukih pregleda starih stabala u ovoj ulici, i sa zemlje, vizualno-kontrolnom metodom, i iz zraka, ustanovljeno kako su breze, lipe i javori bili u jako lošem stanju, zbog čega su nedavno uklonjeni.

- Bilo je velikih šupljina kada smo ih slušali, kao i propuštanja pri žilištu, uz činjenicu da su to i stara stabla. Sječa nam je bila posljednja opcija, no zato ide ozeljenjivanje s više od sto novih stabala. U pravilu to će biti kultivar javor klena Elsrijk, koji je u biti namijenjen za drvorede i aleje - izvijestila je Matačić.

IVA MATAČIĆ, UNIKOM, RUJAN 2024.
DARIO KUŠTRO

Ovaj kultivar je, kaže, prozvan stablom budućnosti, jer kako dobro podnosi gradsko onečišćenje, dakle ispuhe automobila, korijenje dobro podnosi soljenje zimi, i u dobrom je suživotu s betonom jer traži malo zemlje.

PROJEKT “OSIJEK 4” DOBRO NAPREDUJE

Vodovod na nekoliko lokacija u Osijeku uspješno realizira projekt “Osijek 4” - zamjena i rekonstrukcija sustava vodoopskrbe i odvodnje. Investicija je to vrijedna 21,8 milijuna eura. “Ova investicija ide svojim tijekom, tu govorimo o radovima u Višnjevcu, Retfali i Gundulićevoj ulici. Radovi teku po planu. Kada govorimo o redovnim investicijama, mogu najaviti i završetak sličnih radova u Ulici Bele Bartoka. Svjesni smo da realizacija ove investicije u jednom dijelu utječe na otežavanje prometa, ali ovo su ulaganja u budućnost kako bismo u konačnici imali što bolju i kvalitetniju uslugu”, rekao je Marko Eljuga.

Najavljeni radovi u Radičevićevoj predviđeni su u trajanju od devet mjeseci.