Osijek, 04. 09. 2024, Nemetin Poduzetnička zona, Uručene ugovora o darovanju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Osijeku. Ivan Radić, Branko Bačići Luka Balen.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
4.9.2024., 17:44
MINISTAR BAČIĆ U OSIJEKU

Novi hektari za zonu Nemetin, a KBC dobiva “građevinsku”

Najavljeno je proširenje Novogradskog groblja te novi APN-ovi stanovi

Priprema za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju novog KBC-a ulazi u finalnu fazu, u Osijeku će se graditi novi APN stanovi, Novogradsko groblje će u proširenje, a država je darovala novih 36 hektara zemljišta za potrebe proširenja Poduzetničke zone Nemetin.

Sukus je to današnjeg posjeta Branka Bačića, potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Osijeku. Posjet je počeo u sjedištu Osječko-baranjske županije radnim sastankom s obnašateljem dužnosti župana Matom Lukićem i njegovim suradnicima.

Prostorni planovi

Nakon sastanka ministar Bačić je na prigodnoj svečanosti dodijelio 23 ugovora odobrena na temelju natječaja koje je provelo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a čija je ukupna vrijednost 938 tisuća eura.

Osijek, 04. 09. 2024, Trg Ante Starčevića, Županija, uručivanje ugovora za energetsku obnovu zgrada javnog sektora i ugovora za sufinanciranje prostornih planova nove generacije jedinicama lokalne samouprave Mato Lukić, Branko Bačići Luka Balen.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Ugovore za energetsku obnovu zgrada javnog sektora uručio je gradonačelniku Donjeg Miholjca Goranu Aladiću i načelniku Općine Podgorač Goranu Đaniću, a riječ je o nepovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 448 tisuća eura. Potom je uručio 20 ugovora za sufinanciranje izrade prostornih planova nove generacije, ukupne vrijednosti 490 tisuća eura. Naposljetku ugovor o financiranju izrade strategije zelene urbane obnove, ukupne vrijednosti 31,8 tisuća eura, uručen je Općini Bizovac.

Osijek, 04. 09. 2024, Trg Ante Starčevića, Županija, radni sastanak s Brankom Bačićem i Lukaom Balenom.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Izuzetno smo zadovoljni kada predstavnici Vlade dolaze s izvršnim ugovorima, to su vrlo vrijedni ugovori, od kojih se dva odnose na energetsku obnovu, 20 na sufinanciranje prostornih planova te jedan za izradu strategije zelene i urbane obnove - kazao je Lukić. Podsjetio je kako Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava. Tako je, uz ostale projekte, od 2017. godine realizirala i 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene.

STANOVI OD 1300 EURA PO KVADRATU

Ovom prigodom postignut je i dogovor oko izgradnje novih APN-ovih stanova. APN ima zemljište na početku Vinkovačke ulice (prekoputa Prehrane, nap.a.), Grad Osijek će sudjelovati u izgradnji 206 stanova vrijednosti preko 25 milijuna eura. Procjenjena cijena kvadrata, otkrio je ministar, bit će 1300 eura. Osijek je jedini od velikih gradova koji je ušao u proces i model poticanja stanogradnje kako bi s našom agencijom izgradio stanove po prihvatljivoj cijeni,” rekao je Bačić.

Radić je otkrio i nove mjere usmjerena prema mladim obiteljima.”Desetak stanova koji su u gradskom vlasništvu ćemo po određenim uvjetima ponuditi mladim obiteljima. U Tenji, nedaleko novog dječjeg vrtića, ćemo na 28 novih parcela dati pravo gradnje obiteljima koje želimo zadržati u Osijeku”, rekao je Radić.

Bačić je istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o strateškim projektima Osječko-baranjske županije, a jedan od najvećih svakako je izgradnja Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Za KBC Osijek u ovom smo trenutku u završnoj fazi izdavanja građevinske dozvole, nakon čega će se krenuti u realizaciju samog projekta koji će biti financiran europskim sredstvima. Prošli smo i protokol izdavanja lokacijske dozvole za izgradnju Zavoda za hitnu medicinsku službu OBŽ-a, gdje Ministarstvo treba osigurati zemljište. Treća strateška tema je izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, gdje rješavamo pitanje imovinskopravnih odnosa, bez kojih je nemoguće riješiti cjelokupan taj zahtjevan i vrlo važan projekt. Razgovarali smo i o drugim temama, izmjenama zakona - sažeo je ministar Bačić.

Novi hektari

Bačić je potom održao radni sastanak i s gradonačelnikom Ivanom Radićem, a o njemu su potom izvijestili u Poduzetničkoj zoni Nemetin ispred prostora koji je država darovala Gradu.

Osijek, 04. 09. 2024, Nemetin Poduzetnička zona, Uručene ugovora o darovanju zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske Gradu Osijeku. Ivan Radić, Branko Bačići Luka Balen.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

- Samo da pojasnim da do ovog darovanja nije došlo samo tako, Grad Osijek je dosegnuo popunjenost svih svojih šest gospodarskih zona više od 60 posto, i stoga su se stekli uvjeti za darovanje novog zemljišta, površine 36 hektara, procijenjene vrijednosti 12,9 milijuna eura. To pokazuje da je politika Grada Osijeka oko poduzetničkih zona dobro isplanirana, da su aktivnosti gradske uprave uspješno završene. Nakon toga Osijek je mogao podnijeti zahtjev da država dodatno intervenira na način da daruje nove kvadrate - pojasnio je Bačić.

Radić je potom otkrio još detalja s održanog sastanka.

- Ministar nam je ovom prigodom uručio još tri ugovora. Dva se odnose na energetsku obnovu, jedan je za objekt Javne vatrogasne postrojbe, drugi je za Dječji vrtića Krijesnica, vrijednosti 1,4 milijuna eura, od čega je milijun eura nepovratnih. Treći je ugovor za Novogradskog groblje, čime su se stekli uvjeti za njegovo proširenje - otkrio je osječki gradonačelnik.