Spomendan na poginule i nestale žitelje Bilja

Spomendan na poginule i nestale žitelje Bilja

Milan Bugarić
4.9.2024., 16:41
BILJE: DAN SJEĆANJA - 3. RUJNA

Cickaj: Braniteljske i civilne žrtve ne smiju se zaboraviti

Mještani Bilja obilježili su "Dan sjećanja - 3. rujna" - spomen na poginule hrvatske branitelje Bilja. Izaslanstvo Općine Bilje, predvođeno načelnikom Željkom Cickajem i predsjednikom Općinskog vijeća Zdenkom Jumićem, a u koordinaciji s obiteljima poginulih i nestalih branitelja, te predstavnicima braniteljskih udruga, Udrugom veterana 3. gardijske brigade, Policijske udruge branitelja Baranje i HVIDR-om Bilje, položili su vijence i lampione ispred središnjeg križa na Centralnom i Retfalačkom groblju u Osijeku te na groblju u Bilju, mjestima posljednjeg počivališta poginulih i ubijenih branitelja.

Spomendan na poginule i nestale žitelje Bilja
Milan Bugarić

Načelnik Cickaj kazao je da neće dopustiti da ih drugi događaji odmaknu od sjećanja na one koji su dali svoj život za našu slobodu. Nakon mise za poginule, nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve rata, koju je služio župnik Vjekoslav Lulić, od crkve u središtu do spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja prošle su u mimohodu mnoge delegacije s obiteljima poginulih kako bi i tamo u dostojanstvu položili vijence i zapalili svijeće.

Željko Cickaj

Željko Cickaj

Milan Bugarić

- Ovo je bio najtragičniji dan u povijesti općine Bilje. Poštovane obitelji poginulih, vi jedini znate što ste i kako ste proživjeli, i kroz što ste prolazili. Izgubili smo puno suboraca i prijatelja. Često se pitamo jesmo li svi učinili sve što trebamo kako bi se uspomene na sve poginule hrvatske branitelje sačuvale, da ne padnu u zaborav. Ne mogu se oteti dojmu da i sam, iako sam hrvatski branitelj, snosim dio odgovornosti jer me je strah da jednoga dana, kada ne bude nas, naša djeca i oni koji ostaju iza nas neće imati taj osjećaj koji bi trebali imati za ove plemenite ljude koji su dali svoje živote i ugradili ih u slobodu koju mi živimo i uživamo, da će biti zaboravljeni. Puno puta se ovih godina govorilo da se treba dati oprost, ali da se nekome nešto oprosti, moramo znati tko je to činio i on taj oprost mora zatražiti i zaslužiti. Bio sam na prvoj crti obrane upravo ovdje na Staroj Dravi i ljudi koje sam gledao s druge strane, koji su nam branili da dođemo ovdje, slobodno šetaju ovdje, tu su. Mislim da bi trebali imati dovoljno snage i zatražiti oprost ako nisu ništa počinili. Do prije godinu dana konačno smo došli do toga da su dva pripadnika paravojnih snaga, koji su dva naša hrvatska branitelja 1991. godine 3. rujna ovdje zlostavljali i ubili, konačno privedena pravdi. Ali, gledajte, 32 godine oni šetaju ovuda, prolaze pokraj nas, vjerojatno viđaju obitelji onih koje su ubili i nije im palo na pamet da se pokaju za to što su učinili, priznaju i zatraže oprost. Da bismo mi oprostili, oni moraju to zatražiti i zaslužiti, ne želim širiti klicu mržnje, nikako, jer mržnja samo nas izjeda. Ovo govorim kako bi naša djeca znala pravu istinu i znala cijeniti sve što ste vi obitelji i vaši najmilili prošli - kazao je Cickaj.