Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
3.9.2024., 14:36
POČELA NOVA PEDAGOŠKA GODINA

Rekordnih 3611 djece krenulo je u osječke vrtiće

Raduje i 1007 novoupisanih mališana. Dva vrtića su nova, dva obnovljena, a još jedan stiže u prosincu

U ponedjeljak je, 2. rujna, tjedan dana prije školaraca, u osječke dječje vrtiće krenulo rekordnih 3611 djece, među kojima je 1007 novoupisanih mališana. Nova pedagoška godina ujedno je velika prekretnica kada je riječ o broju i kapacitetima osječkih dječjih vrtića, s obzirom na to da su do njezina početka izgrađena dva potpuno nova te dograđena i obnovljena još dva vrtića, a još jedan novi bit će otvoren do kraja ove kalendarske godine.

Novi vrtići izgrađeni su u mjesnim odborima Cvjetno i Tenja, vrtići na Vijencu Augusta Cesarca (Latica) i Sjenjaku (Sjenčica) dograđeni su i obnovljeni, a gradnja vrtića u gradskoj četvrti Novi grad, na Uskim njivama, u završnoj je fazi, te će on biti otvoren do kraja ove godine. Svi su novi i dograđeni vrtići sufinancirani sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

383 ODGOJITELJICE

Prije polaska u vrtić roditelji su dobili pozive od odgojiteljica da novoupisanu djecu dovedu na upoznavanje u prostore vrtića. “Svi smo uzbuđeni zbog početka nove pedagoške godine. U novu pedagošku godinu ulazimo s 3611 djece, koja će pohađati 52 jasličke i 127 vrtićkih skupina, a ukupan broj odgojiteljica zaposlenih na neodređeno je 383”, rekla je Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Tenja

Vrtić u Tenji pohađa 116 djece u šest odgojnih skupina, a o njima se brine 12 odgojiteljica. Vrijednost svih radova na tom vrtiću iznosi dva milijuna eura, od čega je više od milijun iz NPOO-a, a prilikom obilaska u ponedjeljak gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako su sredstva za dječje vrtiće, otkako je preuzeo odgovornost za upravljanje gradom, udvostručena.

- U odnosu prema 2021. godini, kada se u vrtiće ulagalo 5,6 milijuna eura, danas ulažemo 11,8 milijuna eura. Imamo 49 skupina više nego 2021. godine i 153 odgojiteljice više nego tada. Mislim da su to odlični rezultati u našem mandatu. Podsjetit ću kako su u 30 godina u Osijeku izgrađena samo dva vrtića, a mi smo danas, s početkom nove pedagoške godine, otvorili čak četiri nova vrtića.

MAČKAMAMA I KRIJESNICA

Nakon što je odobrena energetska obnova Dječjeg vrtića Mačkamama, u vrijednosti od 2,5 milijuna eura, u listopadu će ondje početi radovi, kao i energetska obnova Dječjeg vrtića Krijesnica u vrijednosti od 600.000 eura početkom iduće godine. Kada dovršimo energetsku obnovu tih vrtića, to će biti praktično novi vrtići, kao što možemo vidjeti na Sjenjaku, ističe gradonačelnik Ivan Radić.

Novi vrtić oduševio je roditelje iz Tenje. Dio djece iz najvećeg osječkog mjesnog odbora prošle je godine bio smješten u Pastoralnom centru, a danas su svi u objektu koji ispunjava najmodernije standarde.

- Tenjac sam rođenjem, odrastao sam u ovoj ulici (Mirna ulica, nap. a.), tako da ne mogu vjerovati da se ovo napokon dogodilo. Toliko smo oduševljeni da ne možemo prepoznati ovaj prostor. Ovdje je bila livada na kojoj smo se kao djeca igrali, a sada imamo ovako prekrasan objekt i puno djece, tako da bih svima koji su za to zaslužni zahvalio što su se potrudili i uspjeli realizirati ovaj vrtić - zadovoljno je komentirao stanovnik Tenje Ivan Lozančić nakon što je svog mališana u ponedjeljak ostavio u vrtiću.

Zadovoljna je bila i mlada odgojiteljica Sanda Liščević.

- Jutros smo krenuli u novu pedagošku godinu na obostranu sreću, nas odgojitelja i djece. Zaista smo svi sretni i zadovoljni što smo došli u ovako lijep prostor, gdje su djeca dobila sve što zaslužuju - komentirala je ta odgojiteljica, u čiju grupu idu Arija i Lucija, 5-godišnjakinje koje su nam otkrile kako im je u vrtiću jako lijepo.

- Super je, igramo se, vrtić je jako lijep - rekla je Arija, a Lucija je dodala da vrtić ima jako puno tobogana i ljulji.

NOVI VRTIĆI U RETFALI I NA LIJEVOJ OBALI

U proteklih 30 godina u Osijeku su izgrađena dva vrtića, a mi ćemo u našem mandatu izgraditi i više od pet - isticao je prilikom obilazaka završenih radova na novim vrtićima gradonačelnik Ivan Radić, te najavljivao još lijepih vijesti iz područja predškolskog odgoja.

- S obzirom na to da u centru grada imamo potrebu za vrtićima, a, nažalost, Grad Osijek ondje nema svoja zemljišta kako bi izgradio novi vrtić, ušli smo u svoje vlasništvo u Školskoj ulici i od te ćemo zgrade napraviti novi vrtić. Također, danas mogu najaviti da će jedna naša gradska četvrt i jedan mjesni odbor u budućnosti dobiti vrtiće, a to je Lijeva obala, gdje ćemo ići u izgradnju novog vrtića, jer smo došli do podataka da je i ondje zbog sve većeg broja mladih obitelji potreban novi vrtić. On je već sada u fazi projektiranja, a uskoro ćemo krenuti u projektiranje i potpuno novog vrtića u Retfali. Time ćemo zaokružiti priču o čak osam novih vrtića u našem mandatu - najavio je u ponedjeljak gradonačelnik Ivan Radić, poželjevši što ljepši i bezbrižniji boravak u vrtićima svoj djeci koja su krenula u novu pedagošku godinu.

Cvjetno

Slično raspoloženje zatekli smo i u Cvjetnom naselju, koje je također dobilo potpuno novi vrtić. Vrijednost novog vrtića u mjesnom odboru Cvjetno je 1,6 milijuna eura, a u njega je, u pet skupina, od 2. rujna krenulo 101 dijete, što je početak novog doba za sve mlade obitelji. Naime, prije je iz tog naselja s brojnim mladim obiteljima 50-ak djece moralo odlaziti u druge osječke vrtiće, a sada će s ostalim vršnjacima u pratnji roditelja moći praktično prošetati do uistinu lijepog i odlično opremljenog modernog objekta, u kojem se o njima brine deset odgojiteljica.

- Puno je bolje i lakše, prilagođenije djeci, a i nama roditeljima puno bliže, jer smo prije djecu vodili u druge gradske vrtiće, tako da smo ovo jedva dočekali. Usitinu je lijep, ima puno sadržaja i unutra i vani, čini mi se da je prilagođen najvišim europskim standardima. Koncept mi se jako sviđa, sobe su lijepo uređene, funkcionalne, prostrane... lijepo, zaista lijepo, što da vam kažem - komentirala je u ponedjeljak majka 3-godišnjeg dječaka koji je krenuo u novi vrtić u Cvjetnom naselju.

Osijek, 27. 08. 2024, Obilazak završnih radova na izgradnji Dječjeg vrtića Cvijetno. Vijenac Lipa, MO Cvjetno. Ivan Radić i Ana Mihaljević.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Novim vrtićem oduševljena je i Mirna Matan, majka 3,5-godišnje Marte.

- Marta je prije pohađala privatni vrtić, tako da nam je ovo baš super došlo, vrtić je jako lijepo uređen, super nam je, posebice jer stanujemo ulicu dalje - rekla je ta majka.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević izrazila je zadovoljstvo zbog još jednog "adekvatnog i prekrasnog novog vrtića, kakav zaslužuje mjesni odbor Cvjetno i njegovi mještani". Dodala je kako Dječji vrtić Cvjetno odlikuje prekrasno uređena dvorana koja svojim rekvizitima odgovara i djeci jasličke i djeci vrtićke dobi, a ujedno je zahvalila Mjesnom odboru Cvjetno, koji Dječjem vrtiću Osijek i dalje prepušta na korištenje dvije prostorije podcentra Kockica, u koji će biti upisane dvije skupine djece vrtićke dobi, koja će se, s obzirom na to da se taj objekt nalazi prekoputa novog vrtića, također koristiti njegovom dvoranom i igralištem.

Gradska vijećnica s područja Cvjetnog naselja Mira Leko-Ćurčić dodala je kako će roditelji djece koja će pohađati Dječji vrtić Cvjetno moći biti bezbrižni znajući da su djeca zbrinuta u vrtiću prema najnovijim i najmodernijim pedagoškim standardima.

Latica

Dječji vrtić Latica na Vijencu Augusta Cesarca dograđen je i obnovljen te danas izgleda kao novi vrtić. Od ponedjeljka ga pohađa 174 djece u devet vrtićkih i jasličkih skupina, a o njima se skrbi 19 odgojiteljica, od kojih su dvije novozaposlene. Vrijednost je radova na tom vrtiću 1,3 milijuna eura, a osim što je vrtić dograđen, dobivši tri novoizgrađene prostorije i dvoranu, u cijelosti je obnovijen i stari dio, gdje su obavljeni unutarnji stolarski i ličilački radovi te je nabavljena nova didaktička oprema, čime se dobio potpuno novoopremljeni vrtić s čak dvije dvorane.

- Ponosni smo što su sve naše odgojiteljice stručan kadar, što također pridonosi viši razini odgoja djece. Postavili smo i nova igrala, a u tijeku je javna nabava i za drugi dio igrala – kazao je gradonačelnik prilikom obilaska završenih radova na Latici, koju je, kako je istaknuo, i sam pohađao.

Ivan Radić Dječji vrtić Tenja

Ivan Radić Dječji vrtić Tenja

Grad Osijekj

Luka Došen, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornji grad, istaknuo je kako je i kao roditelj uzbuđen i sretan zbog proširenja toga vrtića.

- Jako smo zahvalni gradonačelniku Ivanu Radiću i njegovim suradnicima što smo dobili dio novog vrtića i što je obnovljen stari dio našeg vrtića, koji se nalazi u samom srcu naše gradske četvrti. Za time je doista postojala i potreba. Uza sve ostale projekte, ovo je još jedan pokazatelj kako se gradska uprava brine o našoj gradskoj četvrti, koja je ipak najmnogoljudnija u gradu – zaključio je Došen.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Ana Mihaljević istaknula je kako ju posebno raduje povratak djece u taj vrtić, koja su tijekom radova bila premještena u druge podcentre.

- Za njih će biti posebno uzbudljivo kada uđu u potpuno neprepoznatljiv prostor, s obzirom na sve radove koji su se ovdje odvili. Ovo je vrtić koji se može pohvaliti s čak dvije sportske dvorane, a sukladno s rekvizitima koje smo nabavili, a zaista su vrlo raznoliki i bogati, odlučili smo formirati jednu dvoranu za djecu vrtićke dobi, a jednu za djecu jasličke dobi – kazala je Mihaljević.

Naša je ekipa ondje u utorak ujutro razgovarala s roditeljima i bakama, koji nisu krili oduševljenje novim vrtićem. "Ovo je zapravo novi vrtić, odličan je, unutra je novi namještaj, sve je novo, oduševljeni smo", rekla nam je baka pospane djevojčice, koju nismo htjeli previše zadržavati. Sličnog je mišljenja bio i otac dviju djevojčica.

- Prije sam ih morao voziti na drugi kraj grada, a danas smo lijepo prošetali do vrtića. Moderan je, čist, prostran, sve je novo... Odlično! - kratko je komentirao otac koji je htio ostati anoniman.

Osijek, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Cvjetno i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Sjenčica

I Dječji vrtić Sjenčica, u naselju Sjenjak, zasjao je novim sjajem. I taj je objekt predškolskog odgoja uoči početka nove pedagoške godine sa suradnicima obišao gradonačelnik Ivan Radić kako bi se uvjerio se da je završena najavljena dogradnja vrtića te da je objekt uređen moderno i lijepo, prema suvremenim standardima.

Radovi na vrtiću Sjenčica počeli su u srpnju prošle godine, a završeni su prije početka nove pedagoške godine.

- Cjelokupna je vrijednost svih radova na ovom vrtiću 1,2 milijuna eura. Uređene su prostorije za dosadašnje, ali i za nove vrtićke skupine, postavljeni su novi sanitarni čvorovi, obavljeni su ličilački radovi, uređena stolarija, zamijenjeni su podovi u cijelom objektu, a u tijeku je i javna nabava za igrala u vrtiću - objasnio je gradonačelnik.

Osijek, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Cvjetno i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Sjenčicu od 2. rujna polazi 198 djece, a zaposleno je i šest novih odgojiteljica. U atriju vrtića sada se nalazi dvorana za tjelesnu kulturu.

Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, zahvalila je gradonačelniku jer je prepoznao potrebu za gradnjom novih vrtića, ali i ulaganjem u postojeće.

- Vrtić Sjenčica pravi je primjer toga, jer uz tri nove sobe dnevnog boravka nalazi se i potpuno preuređeni postojeći dio ovog objekta. Tako sada sve zajedno čini jedinstvenu cjelinu, koja će dodatno biti zaokružena završetkom javne nabave, kada će dječje igralište biti potpuno renovirano. U Sjenčici ćemo imati tri nove skupine djece. Osim toga, povratku u vrtić posebno će se razveseliti djeca koja su prije bila upisana u Sjenčicu a cijelu su prethodnu pedagošku godinu, zbog izvođenja radova, bila u drugim podcentrima. Ona su nestrpljiva da se vrate u svoj vrtić i vjerujem da će biti oduševljena kada vide dvoranu i sobe - rekla je uoči nove pedagoške godine ravnateljica Mihaljević, a da su njezina očekivanja bila itekako utemeljena, uvjerili smo se drugog dana pedagoške godine, u utorak, kada smo ujutro ispred Sjenčice porazgovarali s roditeljima.

- Jako je lijepo, zadovoljni smo, ovo je sada jedna potpuno druga priča - komentirao je jedan otac, a drugi je, smijući se, dodao kako mu dijete u ponedjeljak nije htjelo izići iz vrtića, što se prije, kaže, nikada nije dogodilo.

Taj posljednji komentar zapravo najbolje govori o tome kakvi su kolosalni pomaci napravljeni kada je riječ o osječkim dječjim vrtićima, a iz gradske uprave stižu najave kako na tome neće stati. Uskoro će lijepe vijesti dočekati i stanovnici drugih gradskih četvrti i mjesnih odbora koji zbog velikog broja mladih obitelji također imaju potrebu za novim vrtićima. 

Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima. Aria.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima. Odgojiteljica Sanda Liščević.snimio GOJKO MITIĆ

Odgojiteljica Sanda Liščević.
 

GOJKO MITIĆ
Osijek, 03. 09. 2024, Sjenjak. Obilazak Dječjeg vtića Sjencica i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 27. 08. 2024, Obilazak završnih radova na izgradnji Dječjeg vrtića Cvijetno. Vijenac Lipa, MO Cvjetno. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Osijek, 27. 08. 2024, Obilazak završnih radova na izgradnji Dječjeg vrtića Cvijetno. Vijenac Lipa, MO Cvjetno. Jasenka Crnković, Ivan Radić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima...snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
Tenja, 02. 09. 2024, Obilazak Dječjeg vtića Tenja i ujedno obilježavanje početka pedagoške godine u osječkim vrtićima. Lucija.snimio GOJKO MITIĆ

Lucija
 

GOJKO MITIĆ