USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
3.9.2024., 17:20
PROSLAVA SV. AUGUSTINA

Pismo pape Franje o ulozi književnosti u kršćanstvu

Gotovo nezapaženo u medijskom prostoru, ali i u kršćanskim intelektualnim krugovima, prošlo je nedavno, početkom kolovoza, (i) na hrvatskom jeziku objavljeno Pismo svetog oca Franje o ulozi književnosti u obrazovanju. Stoga je slavlje spomendana sv. Augustina, nebeskog zaštitnika Udruge katoličkih intelektualaca, bilo prigoda UKI-jevu vodstvu potaknuti angažirano čitanje poruka pape Franje sadržane u Pismu, svojevrsnomu eseju (44 fragmenta).

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Pismo proniče u smisao postojanja književnosti u suvremenosti, razlaže zašto je bitno čitati i kakav je odnos poezije i vjere. O tome je u crkvi sv. Roka na misnom slavlju s katoličkim intelektualcima u propovijedi promišljao vlč. dr. sc. Davor Vuković, UKI-jev duhovni savjetnik i izv. profesor na đakovačkom KBF-u.
Tijekom razmatranja Pisma profesor Vuković istaknuo je poticajne, nosive Papine misli u otkrivanju bitnih tema: čitanje književnosti je unutarnje obogaćenje koje proširuje osobni unutarnji svemir čitatelja; vjera i kultura; književnost donosi veliko dobro; slušati nečiji glas - gledati očima drugih; svećenik/vjernik i pjesnik.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

"Papa kaže da zanemarivanje književnosti u formaciji i odgoju vodi do ozbiljnog intelektualnog i duhovnog osiromašenja budućih svećenika, ali i vjernika općenito", kazao je Vuković promišljajući o povezanosti vjere i kulture, dobrobiti čitanja tekstova iz književnih vrela i slušanja glasa drugoga, dajvši blizak uvid u to kako književnost pomaže u plodnom dijalogu s kulturom svoga vremena.
Književnost donosi veliko dobro i u tom smislu papa Franjo navodi i praktične razloge čitanja književnosti. Mnogi znanstvenici tvrde da navika čitanja proizvodi pozitivne učinke u životu osobe: pomaže joj da stekne bogatiji rječnik, te posljedično razvije različite aspekte svoje inteligencije. Također, potiče maštu i kreativnost, omogućuje čovjeku da nauči na bogatiji način izražavati svoje pripovijesti. Nadalje, čitanje književnih djela poboljšava sposobnost koncentracije, snižava razinu kognitivnih oštećenja, smiruje stres i tjeskobu. Još bolje, navodi Papa, priprema nas da razumijemo i da se stoga suočimo s različitim situacijama koje se mogu pojaviti u životu. Čitajući, uranjamo u likove, brige, drame, opasnosti, strahove ljudi, poistovjećujemo se s njima, učimo od njih.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA