Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

ustupljena
31.8.2024., 07:15
IZASLANSTVO KINESKOG GRADA FOSHANA U OSIJEKU

Osijek im zanimljiv zbog geostrateškog položaja

Foshan je grad koji ima više stanovnika i dužu povijest od većine europskih država

Brojno izaslanstvo grada Foshana iz Narodne Republike Kine, na inicijativu Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva, u petak je posjetilo Osječko-baranjsku županiju te se susrelo sa zamjenikom osječko-baranjskog župana Josipom Miletićem. Razgovarali su o daljnjoj ekonomskoj suradnji i razvoju prijateljskih odnosa između Osječko-baranjske županije i grada Foshana.

Među gostima iz Kine bili su potpredsjednica Skupštine grada Foshana Mai Jiehua, direktorica gradskog ureda za kulturu, radio, televiziju, turizam i sport Xu Mixun te direktor gradskog ureda za gospodarstvo Yin Hui, a uz dožupana Miletića u razgovorima su sudjelovali i predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport OBŽ Mirela Kalazić te viši savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo OBŽ Domagoj Čavar.

Kinezima OBŽ zanimljiviji od Jadrana

Na novinarski upit što je to najviše zainteresiralo goste iz Kine, Starčević je odgovorio kako je to turizam, mogućnosti dolaska turista iz grada i provincije Foshan te mogućnosti ulaganja u turistički sektor u Hrvatskoj.

- Kinezi su inače poznati po tome da nisu toliki ljubitelji mora ili da tjednima borave na jednom mjestu, i njima bi Osječko-baranjska županija sa svojom turističkom ponudom mogla čak biti zanimljivija od hotela na Jadranu. Ali, kažem, mogućnosti su doslovno goleme, od zdrave hrane, kod njih se cijeni jako organska hrana, proizvodnje, a da ne govorim kako ovi krajevi imaju jako veliki potencijal za izgradnju brojnih tvornica. Osijek je i prometno sjedište - zaključio je Starčević, posebno napominjući da su kineski gosti u Osijek došli ciljano, da su osobno tražili posjet Osijeku na prijedlog Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva.

- Važno je da su došli u posjet Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da iskažu zanimanje za Hrvatsku, prije svega zbog njezine geostrateške pozicije, članstva u EU-u, članstva u NATO-u, a isto tako i brojnih prometnih koridora koji prolaze kroz Hrvatsku, grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju - kazao je Miletić. Dodao je kako su gosti iskazali interes i za zračni, riječni i pomorski promet, odnosno za sve što na neki način daje prednost ovom našem području za mogućnosti njihovih budućih ulaganja.

- Vidimo, naravno, pozitivne trendove, nove strane ulagače na našem području. Vjerujem da će se u tom smjeru nastaviti naša suradnja, no isto tako nam je važna i turistička ponuda Osječko-baranjske županije da na svjetskoj karti budemo prepoznati, da brojni ljudi ovdje pronađu svoje lijepe trenutke života - zaključio je Miletić.

Predsjednik Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Nikola Starčević podsjetio je da grad Foshan ima 9,5 milijuna stanovnika.

- Oni vide mogućnosti suradnje na svim poljima, gospodarskom, turističkom i kulturnom. To je grad koji ima više stanovnika i dužu povijest te snažnije gospodarstvo od velikog dijela država cijele Europe - naglasio je Starčević. 

Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

ustupljena
Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

ustupljena
Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

Izaslanstvo grada Foshana u Osijeku

ustupljena