KulenDayz 2024
Grad Osijek
31.8.2024., 11:47
16. IZDANJE IT KONFERENCIJE

Otvoren KulenDayz

Katić: Naglasak stavljamo na sigurnost i umjetnu inteligenciju

Nakon pred-konferencijskih treninga u petak, gdje su iskusni predavači s preko 20 godina iskustva dijeliti svoje znanje, a paralelno u IT Parku održan Open AI Hackathon i program KulenDayzBizz, u subotu je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti svečano otvoreno 16. izdanje trodnevne IT konferencije KulenDayz.

Konferencija pokriva osam različitih područja: Development, Cloud, Cyber Security, Project Management, Design, AI, Game, Data i poseban program namijenjen djeci od 1. do 8. razreda osnovne škole – KulenDayz Kidz, a organizatori su Osijek Software City, MS Community, PMI Hrvatska, HGK, uz partnere Grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku.

KulenDayz 2024

KulenDayz 2024

Grad Osijek

Ove godine program je osmišljen kako bi osigurao tvrtkama prostor za predstavljanje svojih uspješnica te povezivanje s drugim tvrtkama, a glavni program konferencije u subotu uključuje preko 80 predavanja od strane 85 predavača, a besplatan je za studente i djecu. Djeca od 1. do 8. razreda sudjeluju na programu KulenDayzKidz, dok svi uživaju u nagradnim igrama, game-kutku i prilici za networking u opuštenoj atmosferi.

- Iznimno mi je drago nazočiti 16. izdanju KulenDeyza u Osijeku, našoj velikoj i snažnoj IT konferenciji koja je već tradicionalna. Prije svega želim zahvaliti svim organizatorima i volonterima, mislim da rade jednu jako dobru stvar. Konferencija je poznata po tome što je zaista stručna, posjećena, ali i opuštena, gdje imamo mješavinu struke i slavonsko-baranjske gastronomije. No, ono što je zapravo najvažnije kada govorimo o ovom sektopru, on u Gradu Osijeku značajno utječe na rast gospodarstva.

KulenDayz 2024

KulenDayz 2024

Grad Osijek

Ponovit ću kako od sredine 2021. godine do danas imamo oko 3.000 zaposlenih više, a tome uvelike doprinosi i IT sektor. Također, drago mi je što se konferencija ove godine jednim dijelom održava u novoj zgradi OS Centra u IT parku kojom smo dobili još jednu značajnu infrastrukturu koja omoguću daljnje širenje ovog sektora - poručio je u izjavi za medije nakon svečanosti otvaranja zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

KulenDayz 2024

KulenDayz 2024

Grad Osijek

Izvršni direktor KulenDeyza Bernardin Katić rekao je kako je "ponosan što konferencija već 16. godinu u našem divnom gradu ugošćuje oko 1000 sudionika iz 14 država svijeta, koji su došli u Osijek čuti neke tehničke teme, ali isto tako produbiti svoja prijateljstva i poznanstva koja će ponijeti kući".

Dodao je kako ove godine KulenDayz stavlja naglasak na dvije izuzetno bitne i tražene teme, a to je s jedne strane sigurnost u računalnim sustavima, a s druge umjetna inteligencija.

- Svaki dan vidimo u vijestima da je neka organizacija napadnuta, da imamo nekih problema, da su sustavi pali zbog napada hakera koji žele iskoristiti ranjivosti sustava kako bi dobili financijsku korist. Zbog toga se veliki dio našeg programa bazira na sigurnosti sustava, a s druge strane umjetna inteligencija je nešto s čime se svakodnevno susrećemo. Imamo jako puno novih sadržaja, ta se tehnologija mijenja iz dana u dan i zbog toga imamo preko 25 predavanja koja se odnose na umjetnu inteligenciju - rekao je Katić.

Nedjelja je rezervirana za teambuilding na jednoj od atraktivnih lokacija u okolici Osijeka.