Policiji u Brodsko-posavskoj županiji dragovoljno predane bombe i streljivo
PU BRODSKO-POSAVSKA
30.8.2024., 18:54
ZABORAVLJENO ORUŽJE PRONAĐENO U ANTUNOVCU

Čistio kuću i pronašao ručne bombe, streljivo, automatsku pušku, sve će biti uništeno

Htjeli mi to priznati ili ne, zabranjeno oružje i dalje je konstantna prijetnja sigurnosti svih građana, posebice djece. Iako je od završetka ratnih godina prošlo već 29 godina, velika količina većinom zaboravljenog oružja i eksplozivnih tvari pronalazi se gotovo svakodnevno u skrivenim kutcima kuća, šupa, kanala. Riječ je o streljivu, ručnim bombama, pištoljima, poluautomatskim i rafalnim puškama, eksplozivu, granatama, tromblonima, topničkim projektilima...

Dragovoljna predaja oružja neće biti sankcionirana, poručuju iz policije

Policija je svjesna opasnosti koju sa sobom nosi zabranjeno i zaboravljeno oružje, većinom iz Domovinskog rata, pa još jednom podsjeća građane kako dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih tvari neće biti sankcionirana. Te se poruke držao i 66-godišnji muškarac, koji je u četvrtak ujutro, prilikom čišćenja kuće u Antunovcu, pronašao automatsku pušku, improviziranu ručnu bombu, pet ručnih bombi i 218 metaka raznih kalibara. Ne dirajući oružje, telefonski je o pronalaženju obavijestio policiju, koja je na teren poslala policajca u civilu. Riječ je o policijskom pirotehničaru koji je oružje odnio sa sobom. Ono će prvo biti uskladišteno, a nakon toga će se na siguran način uništiti na jednom od vojnih poligona. Ovo oružje i eksplozivna sredstva stariji su od 30 godina, pa je samo njihovo držanje u ruci opasnost.

Ilustracija streljivo
MUP

- Podsjećamo građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija" još traje. Pozivamo one koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i preko besplatne telefonske linije 0800 88 92 - poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Pronalaženje zabranjenog oružja u Antunovcu ne čudi, jer riječ je o selu koje je godinama bilo na prvoj crti bojišta u Domovinskom ratu.