Osijek, 29. 08. 2024, Županijska 4. Sjednica Županijske skupštine. Mato Lukić.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
29.8.2024., 19:09
NAKON POŽARA u dravi international

Zatražene izmjene propisa za izdavanje svih dozvola za rad

Vijećnici su na županijskoj skupštini iskazali veliku zabrinutost zbog ekoloških incidenata

Među temama 31. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije izdvajamo one o dozvolama za rad tvrtkama Drava International i Livit. Vijećnici su iskazali zabrinutost zbog ekoloških incidenata u tvrtki Drava International i ponovnog izdavanja dozvole tvrtki Livit u Belišću, koja prerađuje otpadni mulj, a građani prijavljuju onečišćenja zraka.

Župan Lukić je izvijestio kako je održan sastanak s ministricom Marijom Vučković, stav je da treba promijeniti pravilnike.

- Nakon drugog požara u Dravi održan je žurni sastanak, a mi smo ondje bili kao inicijatori određenih aktivnosti. Ako Županija ili neko drugo tijelo izda tvrtki dozvolu za rad, a ona zadovoljava pravilnicima propisane uvjete, ipak nešto nije u redu ako se problemi pojavljuju, bilo da je riječ o požarima, bilo o zagađenom zraku. Inicijativa je išla u smjeru promjene zakonske regulative, izmjene pravilnika i izmjene načina izrade elaborata na osnovi kojega Županija izdaje odobrenje za rad. Tražili smo i češće inspekcijske nadzore - izvijestio je župan, upozorivši kako je dosta dozvola za rad u Hrvatskoj izdano još 80-ih i 90-iha, kada nije vrijedila sadašnja zakonska regulativa i kada su na snazi bili drukčiji pravilnici. Zbog toga su a ministricom razgovarali i o potrebi revizije takvih dozvola.

Brijest, 07. 08. 2024., Drava International; pozarSNIMIO BRUNO JOBST

Drava International; požar

BRUNO JOBST

Napravljen je još jedan korak prema još učinkovitijoj borbi protiv komaraca na području županije - definirana je lokacija budućeg Centar za kontrolu komaraca u Osijeku, u kojemu će se uzgajati sterilni mužjaci komaraca.

Na jučer održanoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su, naime, dali suglasnost Domu zdravlja, koji će pak dati suglasnost Nastavnom zavodu za javno zdravstvu, da na dijelu zajedničkog zemljišta u Drinskoj ulici pristupi izgradnji Centra. Nadalje, Nastavni zavod očekuje sufinanciranje Projekta "Mosquitolab" iz Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska. Stopa sufinanciranja bit će 80 posto. Troškovi izgradnje Centra za kontrolu komaraca iznosili bi 2,3 milijuna eura, a troškovi opremanja 1,3 milijuna eura.

NOVA SREDSTVA ZA IZGRADNJU I. GIMNAZIJE

Još dvije škole, Osnovna škola Bilje i OŠ Ante Starčevića Viljevo, dobile su suglasnost za dogradnju i rekonstrukciju za potrebe jednosmjenske nastave. “Na području županije imamo još 20 osnovnih škola koje idu u dvosmjensku nastavu, a vrlo intenzivno radimo na prilagođavanju infarstuktire i potrebne opreme da i one krenu u jednu smjenu”, rekao je župan Lukić.

Vijećnici su dali suglasnot da Županija aplicirala na javni poziv Ministarstva obrazovanje za opremanje I. gimnazije u iznosu od 4,7 milijuna eura. Time bi se omogućilo da izgradnja te škole, u onom građevinskom dijelu, bude gotova do kraja ove godine, kako je i planirano.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, izvijestio je kako slični centri postoje u Italiji i Španjolskoj, odakle su se nabavljali mužjaci, no s obzirom na to da se ta metoda pokazala kao učinkovita mjera, sama kupnja više nije dovoljna.