samir haj barakat, kolovoz 2024,

Samir Haj Barakat

OBŽ
29.8.2024., 10:43
UMJESTO KANDIDATURE ZA PREDSJEDNIKA - NAPUŠTA STRANKU

Samir Haj Barakat napustio SDP: Razočaran sam, u šalabahter-demokraciji ne želim sudjelovati

 

Samir Haj Barakat, vijećnik SDP-a u Skupštini Osječko-baranjske županije, nezadovoljan stanjem u stranci, napustio je SDP i podnio ostavku na dužnost vijećnika, a mandat vraća stranci s čije je liste izabran.

Haj Barakat, jedan od najaktivnijih i najcjenjenijih oporbenih vijećnika, pomalo neočekivano je u četvrtak to objavio na početku sjednice Županijske skupštine. Rekao je kako napušta SDP prije svega razočaran stanjem u stranci i provedbom unutarstranačkih izbora. Namjeravao se kandidirati za predsjednika stranke, ali, umjesto toga, razočaran izlazi iz politike. Za naš list pojasnio je svoje stavove. "Od SDP-a sam očekivao puno više, jer je to lijeva stranka, koja se prvenstveno vodi načelima da je dostojanstvo važnije od pobjede i da je vladanje stvar odgovornosti, gdje vi dajete više sebe i preuzimate veću odgovornost jer nosite sudbinu jednog naroda. U posljednjim turbulentnim razdobljima, ali i prije, SDP je u meni izazvao dosta velik otpor jer kao da nisam bio dobrodošao na ovom području. Bez obzira na sve svoje rezultate, nisam bio prepoznat, i mogao bih reći da su me u mnogo čemu sabotirali", rekao je Haj Barakat. Očekivao je da će se moći ostvariti kandidaturom za predsjednika, vjerujući da će se izbori u SDP-u provesti demokratski, i da će to biti mogućnost da svi oni koji različito misle, a žele dobrobit narodu, prevenstveno kroz SDP, mogu na pošten način biti birani.

“No čudno je što su izbori raspisani za 14. rujna, a prije toga su svi službenici unutar stranke poslani na godišnji odmor cijeli kolovoz, te je 'zaključan' program iz kojega smo mogli vidjeti tko su članovi koji imaju pravo izbora. Posve jasno, ovi izbori su namješteni 'šalabahter-demokracijom', koja definitivno govori o tome da je Andrej Plenković, s kojim se ne volim slagati, bio u pravu kada je rekao da je SDP jedna duboko korumpirana stranka. S takvim, nedemokratskim načinom vođenja mi ostali nemamo nikakvu priliku, jer je šalabahter odredio svoje. Ja u takvom cirkusu neću sudjelovati, a, što je najvažnije, i ne moram jer sam u politiku ušao iz svojih uvjerenja da napravim nešto dobro", ustvrdio je Haj Barakat.

Kako je u Županijsku skupštinu izabran s liste SDP-a, mandat je, zbog moralnih razloga, odlučio vratiti stranci. Najavio je kako će podnijeti ostavku i na dužnost vijećnika u Gradskom vijeću Našica, gdje je na posljednjim lokalnim izborima bio nositelj liste, te također predati mandat SDP-u.

Na naš upit postoji li mogućnost njegova prelaska u HDZ, jer je bivši osječko-baranjski župan Ivan Anušić za istom govornicom rekao kako bi ga rado vidio u "svojoj stranci", to otklanja.

“U politiku sam, kao što sam rekao, ušao iz ideala i uvjerenja. Nikada nisam bio onaj koji je rekao da su svi u HDZ-u lopovi, a nisam mogao prihvatiti ni to da su svi oni koji su članovi SDP-a - komunisti. Čovjek sam lijevih uvjerenja i kao takav ću i ostati. Ulazak u HDZ nije ulazak u stranku kojoj pripadam. Poštujem demokršćanska načela, ali ne pripadam demokršćanskom spektru, i nisam izišao iz SDP-a da bih ušao u neku drugu stranku. Trenutno sam toliko razočaran politikom u Hrvatskoj općenito da ne razmišljam o nekom drugom političkom djelovanju", poručio je Haj Barakat.

Posvetit će se obitelji i onom što je najvažnije - svom djelovanju unutar struke kao liječnik kirurg u našičkoj Županijskoj bolnici. Kruna njegova djelovanja kao vijećnika može biti to što je prihvaćena njegova inicijativa za proširenom organizacijom prijevoza onkoloških bolesnika do osječkog KBC-a.

“Moja suradnja kao oporbenog vijećnika sa Županijom bila je jako dobra i nije ovo jedina inicijativa koja je prihvaćena, jer nisu sve iznesene za govornicom. Ponudio sam neke svoje vizije koje su vladajući prihvatili i mogu reći kako mi je suradnja sa Županijom bila dobra i na ponos", zaključio je dr. Samir Haj Barakat.