Turistička ambulanta

Turistička ambulanta

28.8.2024., 18:02
OTVARANJE SE POKAZALO KAO DOBAR POTEZ

Turističku ambulantu su do 23. kolovoza ove godine posjetila 253 pacijenta

Do 23. kolovoza uslugama turističke ambulante Doma zdravlja Osječko-baranjske županije koristila su se 253 pacijenta. Otkrila je to u srijedu ravnateljica Doma zdravlja Justinija Steiner, koja drži kako je turistička ambulanta bila nužna zbog priljeva turista koji je iz godine u godinu sve veći, što potvrđuje i broj onih koji su zatražili medicinsku pomoć u jednoj od dvije turističke ambulante u kontinentalnoj Hrvatskoj (druga je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji).

Strani turisti s područja Europske unije, kao i domaći turisti - osiguranici HZZO-a, mogu dobiti besplatnu zdravstvenu uslugu kod dodatnih timova u domovima zdravlja diljem Hrvatske. Uz pregled liječnik im može izdati i recept za lijekove te uputnice.

Turistička ambulanta

Turistička ambulanta

- Ponosni smo na naš Dom zdravlja OBŽ-a i prvu turističku ambulantu na području istoka Hrvatska, koja u slučaju potrebe može primiti sve goste koji se nalaze na području OBŽ-a i potrebne su im zdravstvene usluge, recepti za terapije ili uputnice - rekao je prilikom obilaska ambulante u srijedu župan Mato Lukić, koji je dodao kako turistički pokazatelji u prvih sedam mjeseci ove godine bilježe 8,6-postotni rast u odnosu prema rekordnoj prošloj godini, a prema njegovoj ocjeni taj će skok do kraja godine sasvim sigurno biti i veći, s obzirom na to da nam s jeseni dolaze brojne manifestacije, a s njima i gosti.

- Ministarstvo zdravstva zajedno s HZZO-m prvi je put domovima zdravlja dalo mogućnost otvaranja ovakve ambulante. Ona je namijenjena svim osiguranicima, i hrvatskim i stranim, koji su izvan svog mjesta boravka, i bez obzira na to kakvo osiguranje imaju, mogu se javiti u turističku ambulantu - rekla je ravnateljica Justinija Steiner, dodavši kako je Dom zdravlja OBŽ-a za opremanje turističke ambulante od Ministarstva zdravstva dobio 20.000, a od OBŽ-a 30.000 eura.

Turistička ambulanta

Turistička ambulanta

Turistička ambulanta nalazi se na adresi Park kralja Petra Krešimira IV/6, na sjevernoj strani, u suterenu. Dostupna je turistima radnim danom, od ponedjeljka do petka od 14 do 18 sati, ali i izvan tog radnog vremena. To znači radnim danom i subotom od 7 do 15 sati, u svim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrije primarne zdravstvene zaštite ugovorene s HZZO-m. Subotom (od 15 do 20 sati), nedjeljom (od 8 do 20 sati), praznikom i blagdanom (od 8 do 20 sati) turisti se mogu javiti u ordinacije posebnog dežurstva Doma zdravlja Osječko-baranjske županije (lokacije dostupne na www.dzobz.hr).