Žarko Kaić, Posljednji kadar, kolovoz 2024.
GRAD OSIJEK
28.8.2024., 18:06
OKUPLJANJE KOD “POSLJEDNJEG KADRA”

Sjećanje na dane kada je ubijen snimatelj Žarko Kaić

PU je objavio sjećanje, načelnik Bece tada je bio kriminalistički tehničar

Ni ove godine kolege s HRT-a nisu zaboravili odati počast Žarku Kaiću, snimatelju koji je smrtno stradao na radnom zadatku tijekom Domovinskog rata. Ubijen je prije 34 godine, 28. kolovoza, snimajući naoko miran prizor - prolazak tenkova Jugoslavenske armije na Brijestu. Kaić je smrtno ranjen metkom ispaljenim iz jednog od transportera.

Počast Žarku Kaiću, čije su snimke s početka Domovinskog rata obišle svijet, posebice ona s aljmaškog šlepa, odana je jučer na mjestu njegove pogibije, ispred spomenika "Posljednji kadar" podignutog 2019. godine njemu u čast.

Hrabar čovjek

- Što su oni imali u glavu da su mislili da će ih snimatelj gađati... hrabar čovjek išao je snimati, da pokaže što se događa u Hrvatskoj - rekao je Ivica Lenger, hrvatski branitelj koji je toga dana ondje bio na položaju, pa tako i nazočio ovom događaju. "Zaustavili smo prvo vozilo koje je naišlo, njime je upravljao Mišo Petrović, smjestili stradale unutra, ali nažalost Kaić nije preživio", prisjeća se Lenger tog tragičnog dana.

ŽARKO KAJIĆ, HRT, GODIŠNJICA, KOLOVOZ 2024. IZVJEŠĆE OBJAVILO PU OSJEČKO-BARANJSKA
PU OSJEČKO-BARANJSKA

I on je uz suborce jučer položio vijenac. Učinilo je to i izaslanstva Ravnateljstva HRT-a i kolege iz osječkog HTV studija. Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća, položio je vijenac u ime gradske uprave.

- Brijest je za vrijeme Domovinskog rata bio prva linija obrane grada Osijeka na kojoj je neprijateljski agresor polomio svoje zube i nikada ni koraka naprijed odavde prema Osijeku nije napravio. Kaić je svojim snimkama širio istinu o obrani Osijeka i o Domovinskom ratu - rekao je Florijančić.

U prigodi ove godišnjice iz Policijske uprave osječko-baranjske objavili su sjećanje, naime sadašnji načelnik Ladislav Bece tada je bio kriminalistički tehničar. Toga je dana postupao po dojavi da je iz transportera pucano na snimatelja Hrvatske radio-televizije u Brijestu, nedaleko od vojnog poligona "C", gdje se smjestila tzv. Jugoslavenska narodna armija.

ŽARKO KAJIĆ, HRT, GODIŠNJICA, KOLOVOZ 2024. IZVJEŠĆE OBJAVILO PU OSJEČKO-BARANJSKA
PU OSJEČKO-BARANJSKA

“Dolaskom do mjesta događaja zbog obavljanja očevida, uočio je transporter koji se još uvijek vrtio na cesti, a kod kojega se već okupio veći broj ljudi. Tom je prilikom na tlu uočio smrtno stradalu žrtvu, a njegova teško ranjenog kolegu odvezla su kola hitne medicinske pomoći u bolnicu. Nastradala ekipa Hrvatske radiotelevizije bila je na svom novinarskom zadatku i snimala je izlazak tenkova i transportera s poligona "C".

Ključna uloga

Žarko Kaić bio je jedan od hrvatskih novinara koji je rame uz rame s hrvatskih braniteljima svjedočio istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku i nažalost nije bio jedini koji je pritom poginuo u Domovinskom ratu. Otišao je dobrovoljno u Domovinski rat kako bi saznao istinu, a pucanj u njega bio je pucanj u istinu. Tada je uloga medija bila ključna, kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj, koja još nije bila međunarodno priznata", stoji u ovoj objavi.

Načelnik Ladislav Bece navodi da su očevidne ekipe Policijske uprave osječko-baranjske dnevno imale po dvadeset očevida, a nekada i više. Radilo se o granatiranju grada, oštećenju kuća, smrtnom stradavanju građana. Tada je radilo po osam kriminalističkih tehničara u smjeni i samo su išli s jedne intervencije na drugu.

Žarko Kaić, Posljednji kadar, kolovoz 2024.
GRAD OSIJEK

- Mogu reći da je u to vrijeme očevid bilo jako teško i stresno raditi, ali zahvaljujući hrabrim braniteljima, odanom stanovništvu kao i pomoći ostale Hrvatske, Osijek je bio uspješno obranjen, ali s velikim brojem žrtava i gubitaka - istaknuo je načelnik Bece.

Na temelju kaznene prijave Policijske uprave osječko-baranjske Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv 58-godišnjeg počinitelja zbog kaznenog djela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva", počinjenog na štetu Žarka Kaića i njegova kolege s Hrvatske radiotelevizije. Na temelju navedene optužnice počinitelj je u odsutnosti u Republici Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, no i dalje je nedostupan tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana međunarodna potraga.