Dan Ukrajine u Osijeku
ustupljena
27.8.2024., 18:46
U POVODU NEOVISNOSTI UKRAJINE

Veselo druženje na lijevoj obali Drave

Proteklog vikenda Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine, koji djeluje u okviru Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, obilježio je Dan neovisnosti Ukrajine. Riječ je o ukrajinskom nacionalnom prazniku koji se obilježava 24. kolovoza, a u povodu njega djelatnici i volonteri Centra okupili su se na neformalnom druženju na lijevoj obali Drave kako bi se nizom aktivnosti još više povezali.

Među posebnim gostima bio je autor knjige "Šuma moga djeda" Miroslav Filo Babok, koji je prisutnima predstavio svoje djelo. Glazbenu čaroliju donijela je glazbenica Veronika Lemishenko, koja je svirala harfu, pruživši poseban ugođaj. U obilježavanju su sudjelovali i članovi udruge "Lesja Ukrajinka", volonteri Dnevnog centra i fotograf Denis Liakhushin, koji je zabilježio posebne trenutke tog događaja. Dio programa uključivao je kviz čiji je cilj bio podsjetiti sudionike na zajedništvo ukrajinskog naroda, bez obzira na udaljenost. Program je još uključivao natjecanja za djecu i oslikavanje kanom, što je donijelo vrhunsku zabavu za velike i male.

- Trenutno su neki teritoriji Ukrajine okupirani, a Ukrajinci su raseljeni po cijelom svijetu. Ovim kvizom htjeli smo pokazati da nema razlike gdje smo, bitno je da smo jedan narod koji podržava svoju zemlju Ukrajinu, bez obzira na to koliko daleko živimo od nje - istaknuli su iz Dnevnog centra. Posebno je naglašena povezanost Osijeka i Ukrajine.

- Osijek i cijela Osječko-baranjska županija jako su slični našoj Ukrajini; mentalitet i tradicije bliski su našima, zato nam je Osijek postao pravi drugi dom i ovdje se osjećamo lijepo - dodali su. Događaj je pružio priliku da se raseljeni Ukrajinci okupe, podijele svoja iskustva i nastave njegovati ukrajinsku kulturu i tradiciju u Osijeku. 

Dan Ukrajine u Osijeku
ustupljena
Dan Ukrajine u Osijeku
ustupljena
Dan Ukrajine u Osijeku
ustupljena
Dan Ukrajine u Osijeku
ustupljena