Kapelica kraljice mira, podizanje spomen ploče poginulim i nestalim pripadnicima 135. brigade
OBŽ
27.8.2024., 18:42
NA KAPELICI KRALJICE MIRA OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA

Spomen na poginule i umrle pripadnike 135. brigade HV-a

Na prostoru kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi na lijevoj obali Drave u Osijeku svečano je otkrivena nova spomen-ploča, i to u počast poginulim i umrlim pripadnicima 135. brigade Hrvatske vojske. Postrojba je poznata pod nazivom Baranjska brigada jer su u njezinu sastavu uglavnom bili 1991. godine prognani Baranjci. Postavljanje spomen-ploče inicirali su članovi Udruge 135. baranjske brigade HV-a na čelu s predsjednikom Josipom Kamenarom.

Kapelica kraljice mira, podizanje spomen ploče poginulim i nestalim pripadnicima 135. brigade
OBŽ

Program otkrivanja spomen-ploče počeo je čitanjem imena poginula 52 pripadnika 135. brigade HV-a i obraćanjem ratnih zapovjednika, brigadira Stipana Šašlina i Mile Vukičevića, obnašatelja dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića te zamjenika gradonačelnika Osijeka Dragana Vulina. Spomen-ploču otkrili su sin i unuk poginulog branitelja Rudolfa Banića.

- Svečano otkrivamo spomen-ploču poginulim i umrlim pripadnicima 135. baranjske brigade, brigade koja je formirana upravo od ljudi koji su prognani kada je srpsko-četnička vojska s JNA okupirala Baranju. Većina prognanika tada je ostala na području Osijeka i odmah je formirana 135. brigada, a hrabri Baranjci su sudjelovali u obrani i oslobodilačkim akcijama, odnosno potiskivanju neprijatelja od samog grada Osijeka, kao i na drugim ratištima. Čestitam na inicijativi i postavljanju ove spomen-ploče na kapelici Kraljice Mira, na mjestu gdje su spomen-ploče svih postrojbi koje su branile i obranile grad Osijek, a među njima je i 135. brigada - rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

VAŽAN OBOL U OBRANI OSIJEKA

Dragan Vulin iskazao je zadovoljstvo što je otkrivena spomen-ploča poginulim i umrlim pripadnicima 135. baranjske brigade, koja je dala važan obol u obrani grada Osijeka. “Praktički nakon pada Baranje držali su sjevernu liniju fronte u Osijeku. U tim teškim trenucima imali su izbor otići sa svojim obiteljima nekamo na sigurno, no izabrali su ostati ovdje, braniti svoju domovinu, boriti se za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, znajući koje opasnosti vrebaju, znajući da postoji velika vjerojatnost da će morati dati i svoj život. Mnogi su ga dali i u njima trebamo tražiti uzor, biti im vječno zahvalni za hrabrost i ljubav prema domovini i svom narodu. Zato smo ovdje i upravo ova ploča ostat će trajni spomen i zapis njihove hrabrosti te da ono što su učinili ne bude nikada zaboravljeno”, poručio je Vulin.

O ratnom putu 135. brigade HV-a govorio je Stipan Šašlin, zapovjednik Samostalnog baranjskog bataljuna i poslije 1. bojne 135. brigade.

- Prije 33 godine osnovana je prva baranjska vojna postrojba, Samostalni baranjski bataljun, a ja sam imenovan za zapovjednika. Odmah smo preuzeli crtu obrane na sjevernoj strani grada Osijeka. Ubrzo je postrojba prerasla u 135. baranjsku brigadu jer smo imali više od 1000 pripadnika u bataljunu. Karakteristično je i važno za ovu baranjsku postrojbu da od samog formiranja pa nadalje nikada ni pedalj hrvatske zemlje više nije izgubljen niti se povuklo, dapače, samo smo oslobađali. Oslobodili smo i velik dio mostobrana prema Bilju i Kopačevu te osigurali sjevernu stranu grada Osijeka. Zahvaljujem obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i svim pripadnicima 135. brigade koji su danas došli obilježiti ovaj dan i sjećanje, prije svega na poginule - kazao je Šašlin. Dodao je da su pojedine postrojbe 135. brigade sudjelovale i u borbama u Posavini te drugim ratištima diljem Hrvatske. 

Kapelica kraljice mira, podizanje spomen ploče poginulim i nestalim pripadnicima 135. brigade
OBŽ