BRUNO JOBST
26.8.2024., 16:58
400 djece u 32 radionice

Počela Zemlja bez granica: Klinci i klinceze će stvarati svoj svijet

Više od 400 djece, koja su se prijavila na 32 radionice ovogodišnje Zemlje bez granica, krenulo je jučer stvarati novi svijet i svoje kreativne odgovore na izazove koje nam ovaj naš svijet svakodnevno donosi. Stoga je i tema ovogodišnje Zemlje bez granica Izazov(i) svijet.

Od 26. do 30. kolovoza Tvrđa postaje veliko vježbalište i učionica za djecu i mlade koji će tijekom pet dana raditi na izabranim radionicama i zajedno sa 60-ak voditelja stjecati nova znanja i vještine poput cirkuskih vještina, hodanja na štulama, izviđaštva, kuhanja po srednjovjekovnim receptima, plesnih koreografija, filmskoga make-upa, zaboravljenih pisama, crtanoga filma u kojemu su glavni likovi polaznici radionica, dječjega orkestra, vesele bolnice te starih zanata i igara.

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Radionice se održavaju na vanjskim i u unutrašnjim prostorima unutar Tvrđe (Ekonomska i upravna škola – mala zgrada, Gradske galerije Osijek – Galerija Waldinger, HDLU istok Osijek, Isusovačka klasična gimnazija, Zajednica tehničke kulture grada Osijeka, Stara pekara te livada oko Vodenih vrata), a glazbena i plesna radionica održavaju se u Gundulićevoj 5.

Sva događanja i radionice besplatni su za sve sudionike i posjetitelje. Jučerašnji, prvi dan nazvan je Dan turizma, a sinoć su ugostili Istarske gastarbajtere u Slavoniji. U dvorištu Kazamata predstavu "Casabianca" izveli su (i napisali) Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, dobro poznati voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica. Nakon njih nastupila je Etnoskupina VEJA iz Pazina.

Danas, 27. kolovoza, u Zemlji bez granica na rasporedu je Dan sporta. Uz radionice za djecu koje će se održavati prijepodne, od 9 do 11 sati, kao i u poslijepodnevnim satima (17 do 19 sati), danas će se u dvorištu Kazamata održati Sportska parlaonica u kojoj sudjeluju: Mihovil Španja, Mirna Rajle Brođanac, Robert Seligman i Ivica Kostelić. Početak je u 19.30, a nakon parlaonice je 80’s party by DJ ZBGY.