GOJKO MITIĆ
26.8.2024., 17:12
IN MEMORIAM: VESNICA MLINAREVIĆ (1959. - 2024.)

Kompetentna profesorica koja je znanje studentima besprijekorno prenosila

Nakon duge i teške bolesti u 65. godini preminula je prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, prva dekanica Kineziološkog fakulteta Osijek. Brojne Osječane iznenadila je ova tužna vijest i prerana smrt omiljene profesorice, koja je uvijek bila nasmijana, vedra i topla osoba, ali hrabra i nadasve vrijedna žena, znanstvenica i vrsna stručnjakinja.

Od nje se opraštaju njezini kolege profesori, studenti i suradnici Kineziološkog fakulteta Osijek te Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, na kojem je dala znatan doprinos, te brojni prijatelji i znanci.

S neizmjernom tugom i velikom boli obavještavamo sve djelatnike i studente da nas je zauvijek napustila naša prva dekanica, prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, navode u posljednjem pozdravu dekanici njezini kolege i studenti Kineziološkog fakulteta.

Profesorica Mlinarević bila je dugogodišnja zaposlenica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prodekanica za nastavu u dva mandata, prodekanica za stručno-razvojne poslove, a vodila je i dislocirani studij u Vukovaru.

“Bila je iznimna znanstvenica, stručnjakinja u svome području, izuzetno usmjerena i posvećena dobrobiti studenata i razvoju visokoškolskoga obrazovanja. Njezina je uska specijalnost bilo područje ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja koje je unaprjeđivala cijeloga svoga života. Autorica je brojnih stručnih i znanstvenih radova, bila je suradnica i voditeljica brojnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih i stručnih projekata. Pamtit ćemo ju kao plemenitu, hrabru, ustrajnu i nadasve vedru i toplu osobu. Iza sebe je ostavila brojna postignuća po kojima ćemo ju pamtiti, zahvalni na svemu što je učinila za razvoj našega Fakulteta", objavio je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti.

Profesorica Mlinarević bila je i članica Hrvatskog pedagogijskog društva, koje se također oprostilo od nje: "Naša je struka danas postala siromašnija za jednu kompetentnu profesoricu koja je besprijekorno prenosila znanje generacijama studenata."

Od Vesnice Mlinarević oprostio se i Lions club Mursa Osijek: "Iznenada i tiho, kada smo se nadale da je najteže dane u svojoj teškoj bolesti hrabro prebrodila, naša draga Vesnica preminula je 23. kolovoza u jutarnjim satima. Rođena je 21. listopada 1959. godine. Kroz svoj profesionalni, obiteljski i život posvećen služenju u velikoj Lions obitelji, stajala je kao svjetionik na uzburkanom moru koje je toliko voljela. Možemo pisati o njezinoj bogatoj karijeri, profesorici, doktorici znanosti i prodekanici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prvoj dekanici Kineziološkog fakulteta, brižnoj majci. Ipak, nešto što je Vesnicu još dodato označavalo kao iznimno ljudsko biće, sigurno je njezino dugogodišnje služenje u Lions klubu Mursa-Osijek i Distriktu 126 Hrvatska. Uz blagost i predanost kakva krasi samo iskusne i predane pedagoge, znala je najteže situacije pretvoriti u jednostavne i rješive zadaće. Za nju uistinu vrijedi ona izreka da se čovjeka ne mjeri po njegovu bogatstvu, boji kože, porijeklu ili titulama, već po dobroti i ljubavi koju za sobom ostavlja. A Vesnicu nismo voljele samo mi, Mursice. Obitelj, prijatelji, studenti, profesori, susjedi, nepoznati ljudi u nevolji, znali su da u njoj uvijek imaju sigurnu ruku pomoći i razumijevanja. I to je najvrjedniji znamen koji Vesnica iza sebe ostavlja."

Profesorica je bila oličenje izvrsnosti i ljudskosti, zauvijek ćemo ju pamtiti, neki su od komentara na društvenim mrežama njezinih bivših studenata. Posljednji ispraćaj bio je 26. kolovoza na Novogradskom groblju u Osijeku.