Osijek, 10. 06. 2024, Vikarijat, promocija studenatna Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, FOOZOS.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
24.8.2024., 07:30
U SRPNJU POVEĆANJE BROJA NEZAPOSLENIH BEZ RADNOG ISKUSTVA

Diplomandi i maturanti stigli na Zavod za zapošljavanje

U svibnju i lipnju broj nezaposlenih Osječana bio je blizu toga da se spusti ispod tri tisuće, što se, od kada se na ovaj način vodi evidencija, nije nikada dogodilo. U svibnju je u evidenciji osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo 3013, mjesec dana poslije 3029 nezaposlenih sugrađana i sugrađanki. U srpanjskom je broju Biltena osječkog HZZ-a broj nezaposlenih neznatno narastao, na 3123, što je ipak manje nego travanjskih 3251, odnosno u zimskim mjesecima, jer u siječanj smo bili ušli s nešto više od 3600 nezaposlenih.

Za ovo osječko srpanjsko povećanje postoji valjan razlog - kraj školske i akademske godine povećao je broj nezaposlenih osoba bez radnog iskustva. Iz redovitog školovanja u evidenciju Zavoda prijavilo se 346 osoba. To je podatak koji se odnosi na područje cijele županije, u kojoj se bilježi 11.780 nezaposlenih osoba. Najizraženiji je rast, u odnosu prema prethodnom mjesecu, kod osoba sa završenim fakultetom (168) i prvim stupnjem fakulteta (41).

Bilježi se i veći broj evidentiranih ulazaka nego izlazaka iz nezaposlenosti, najviše je novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo izravno iz radnog odnosa (1079), tek potom iz redovitog školovanja. Stopa zapošljavanja s evidencije Zavoda tijekom sedam mjeseci ove godine bila je 35,8 posto, što znači da se na 100 novoprijavljenih i nezaposlenih na temeljU ugovora o radu zapošljavalo 36 osoba. Naravno, postoje znatne razlike u stopi zapošljavanja prema završenom obrazovanju. Tako se kretala od 14,8 posto za radnike bez završene osnovne škole i 31,3 posto sa završenom osnovnom školom, preko 37,4 posto za radnike s prvim stupnjem fakulteta i 38,3 posto sa četverogodišnjom srednjom školom, do 39,3 posto za radnike s trogodišnjom srednjom školom i 39,3 posto sa završenim fakultetom.

Gotovo 60 posto nezaposlenih Osječana čine upravo oni sa srednjoškolskim obrazovanjem (u trajanju od tri, četiri i više godina), potom je tu 539 osoba sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem, doktoratom, a najmanje je (93) sugrađana bez škole i onih koji nisu završili osnovnoškolsko obrazovanje.