Dragan Vulin o komarcimaOsijek, 22. kolovoza 2024.GRAD OSIJEK
GRAD OSIJEK
22.8.2024., 21:17
OSIJEK OSTAJE BEZ KOMARACA?

Vulin: Ušli smo komarcima u biološki ciklus, 5 ih je puta manje

Vulin je poslao građanima Osijeka i poruku da ne moraju strahovati od virusa Zapadnog Nila

Rezimirajući rezultate pretkraj sezone komaraca, moglo bi se reći da je aktualna gradska uprava, kao nitko do sada, uspjela potući komarace, ušavši u njihov biološki potencijal, pa bi u idućim godinama na ovom području ti omrznuti leteći napasnici mogli čak i nestatati. Primjer je to samo s jednom lokacijom - Halaševom, leglom komaraca iz kojeg uvijek dolijeću do grada, gdje im je populacija, kako je zabilježeno, čak pet puta manja nego prošle godine - s 20.000 komaraca pala je na 4000 jedinki po zamci.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, koji je u Kuhačevoj 9 koordinaciju i provođenje suzbijanja brojnosti komaraca preuzeo na sebe, rekao je u četvrtak na konfreneciji za novinare kako su princip rada i dogovori s izvođačima tretmana (za koje je Grad s Vladom RH i Osječko-baranjskom županijom predvidio 1,6 milijuna eura) o načinima plaćanja u ovisnosti o učinkovitosti urodili plodom, pa je do sada, nakon izdane 134 preporuke, utrošeno 930.000 eura, što je 30-ak posto manje od ukupnog troška prošle godine (bilo je osigurano 1,5 milijuna eura).

Iako sezona još nije gotova, ipak bi se već moglo reći da će ovakvim pristupom Radićeva gradska uprava "ući u legendu" kada je riječ o komarcima, što zbog manjeg, kako se procjenjuje, broja komaraca u sljedećim godinama što zbog uštede u gradskom proračunu za tretmane avionima i sa zemlje.

NAJVIŠE U SARVAŠU, NAJMANJE NA SJENJAKU

Tretmani sa zemlje odrađeni su na Pampasu 21. i 22. kolovoza, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji provodi monitoring. Prema rezultatima, najviše je komaraca uhvaćeno u klopci postavljenoj u Sarvašu - 757 (nekada ih je u najezdi i 20.000), a najmanje, devet, u onoj na Sjenjaku. Larvicidi i adulticidni tretmani, sa zemlje i iz zraka, provedeni su uz financijsku podršku nekoliko Osijeku susjednih općina, koje su također pojačale vlastite ovogodišnje iznose za tretmane kako bi olakšale život na svom području, a ujedno i smanjile broj komarica koje u rojevima stižu do urbanih dijelova i Osječanima zagorčavaju ljeto na otvorenom.

Novi je pristup posve suprotan prijašnjima i s godinama će dovesti do toga da će komarica koje legu jajašca biti sve manje. Poštvana je u poljednje dvije godine svaka preporuka NZJZ-a, što priije, kaže Vulin, nije bio slučaj.

Ova sezona bila je nepovoljna za borbu protiv komaraca, s obzirom na to da je izlivena Drava aktivirala veći broj legala. Rijeka je bila na rekordnom vodostaju u posljednjih deset godina, na plus 427 cm.

S konferencije je Vulin građanima poslao i poruku da ne moraju strahovati od virusa Zapadnog Nila, jer takvog izvora opasne zaraze u Osijeku, nasuprot Sisku, nema. Taj se virus pojavljuje u kasno ljeto i ranu jesen, prenose ga komarci, kao vektori, s ptica kao domaćina. "U ovom trenutku situacija nije nimalo alarmantna. Nemamo prijavljenih slučaja u gradu i bližoj okolici. Dana 19. srpnja Služba za epidemiologiju NZJZ-a zabilježila je jedan slučaj na području grada Osijeka i sve je odrađeno na temelju preporuka struke: dezinsekcija tog područja, tretman u okolici i lokacije gdje je bilo prebivalište zaraženoga u tom trenutku, te nakon toga nije bilo novih slučajeva, evo, više od mjesec dana", kazao je Vulin.