19.06.2019., Osijek - Zaprasivanje komaraca na osjeckim ulicama. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL/DAVOR JAVOROVIĆ
22.8.2024., 14:42
UTROŠENO VIŠE OD 930.000 EURA

Vulin: Osijek je proveo 134 preporuke NZJZ-a u borbi protiv komaraca

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin u četvrtak je kazao da su se u borbi protiv komaraca do sada provele 134 preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo osječko-baranjske županije (NZJZ OBŽ) i pri tome je utrošeno nešto više od 930.000 eura.

Na konferenciji za novinare Vulin je ocijenio da su rezultati tretiranja dobri  što potvrđuju i podaci uzorkovanja obavljenog 20. kolovoza na 22 lokacije gdje je najviše jedinki komaraca, 757, zabilježeno na području Sarvaša.

Rezultati su dosta dobri posebno uzimajući u obzir rezultate uzorkovanja na vrhuncu najezde kada je u klopkama unutar 12 sati izbrojeno više od 31.300 komaraca na području Kopačkog rita ili više od 20.000 u naseljenom području grada u Sarvašu, istaknuo je Vulin, napominjući da su u protekle dvije godine sve preporuke NZJZ-a OBŽ odrađene tretmanima što prije nije bio slučaj.

Što se tiče pojave virusa zapadnog nila kojega prenose komarci Vulin je podsjetio kako je Služba za epidemiologiju NZJZ-a OBŽ zabilježila 19. srpnja jedan slučaj na području Osijeka no da se nakon odrađenih tretmana prema preporukama struke novi slučajevi nisu pojavljivali.

"Situacija ovdje nije alarmantna jer je relativno mala brojnost komaraca, nemamo prijavljenih niti evidentiranih slučajeva virusa zapadnog nila na području Osijeka i bliže okolice", poručio je Vulin.

'Sve što se pokazalo dobrim primijenit će se i u godinama koje slijede'

Zamjenik osječkog gradonačelnika najavio je da će sve što se pokazalo dobrim u prošle dvije godine u borbi protiv komaraca primijeniti i u godinama koje slijede.

"Nadam se da će rezultat toga biti smanjenje biološkog potencijala komaraca na našem području što je suprotno onome što se događalo unazad 30 godina da smo zbog relativno neučinkovitih tretmana imali više komaraca", naglasio je Vulin izrazivši zadovoljstvo posebno larvicidnim tretmanima koji su učinkovitiji nego lani. 

Prema njegovim riječima efikasnosti tretmana su vrlo visoke, iznad su 90 posto i to je izvrsno. Prošle godine na području Halaševa imali smo zabilježenih maksimalno 21.000 jedinki, a ove godine, kod višeg vodostaja, pet puta manje ličinki - 4.000 nakon larvicidnog tretmana i na to ćemo naglasak staviti i u sljedećoj sezoni jer onda imamo manje adultiticidnih tretiranja, zaključio je Vulin.

Napomenuo je da još nisu krenuli s izradom prijedloga proračuna za sljedeću godinu, ali da će za borbu protiv komaraca biti osiguran realan iznos u okvirima ovogodišnjeg koji je iznosio 1,6 milijuna eura od čega je 800 tisuća iz proračuna Grada Osijeka, 600 tisuća eura iz državnog proračuna i 200 tisuća eura koje je osigurala Osječko-baranjska županija.