Osijek, 24. 07. 2024, Jug 2, iza Gradskih vrtova prema institutu, korov, ambrozija, alergeni.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
22.8.2024., 07:30
ALERGIJSKI SEMAFOR U CRVENOM

Koncentracija peluda ambrozije u zraku već je stigla do 180 zrnaca

To je visoka koncentracija alergena, jer već 30 zrnaca u kubnom metru zraka izaziva reakciju u gotovo svih alergičnih

Upaljen je crveni alarm na Alergijskom semaforu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (NZJZ OBŽ), što znači da je koncentracija peluda korova ambrozije visoka. Nažalost, sve je više osoba u kojih ona izaziva alergijsku reakciju. Prošle je nedjelje Služba za zdravstvenu ekologiju županijskog NZJZ-a na području grada Osijeka izmjerila čak 180 zrnaca po kubnom metru zraka, što je visoka koncetracija alergena. Kada je riječ o ambroziji, već se 30 zrnaca u kubnom metru zraka smatra visokom koncentracijom, koja izaziva reakciju u gotovo svih osoba koje su alergične na ambroziju.

Pelud korova dominira

Ivan Damjanović, magistar biologije u Službi za zdravstvenu ekologiju NZJZ-a OBŽ-a, objašnjava da je u ovo doba godine dominantan pelud korova, te da se tu prvenstveno misli na pelud ambrozije, koji trenutačno prevladava u zraku ne samo u Osijeku nego i na cijelom području Osječko-baranjske županije.

- Kod ambrozije je zabrinjavajuće što ima visok alergenski potencijal. Već od pet do deset zrnaca po kubnom metru, a to je niska koncentracija, može izazvati alergijsku reakciju u onih najosjetljivijih. Od 11 do 29 zrnaca već će u 50 posto osoba osjetljivih na ambroziju izazvati simptome, 30 zrnaca po kubnom metru je mala količina, a već znači visoku koncentraciju i gotovo svi alergičari pri toj će brojnosti imati određene teškoće. To, naime, pokazuje da i umjerene koncentracije smetaju alergičarima, jer će polovina njih imati nekakav oblik simptoma - upozorava Damjanović.

Biolog u NZJZ-u OBŽ Damjanovićkolovoz 2024.Ustupljena fotografija

Ivan Damjanović, biolog u NZJZ-u OBŽ
 

USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U posljednjih je nekoliko dana izmjerena koncentracija od više od stotinu zrnaca po kubnom metru zraka, a u nedjelju je dostigla rekordnu brojku ove sezone, 180 zrnaca. Za očekivati je da će u sljedeća tri ili četiri tjedna biti dana i s koncentracijom višom od 200 zrnaca, uvjeren je Damjanović, dodajući kako tijekom jedne sezone koncentracije dostignu i više od 200, 300 i 400 zrnaca. Kaže, također, da one doista znaju biti jako visoke, no da, srećom, u sezoni nema puno dana s toliko visokom koncentracijom i tako visokim brojevima.

- Nakon mjesec dana očekuje se pad toga trenda, ali ne nagli. Prvo će koncentracije biti umjerene i padati prema nižima, tako da je za očekivati kako bi u idućih mjesec dana alergičari, odnosno osobe koje su osjetljive na pelud ambrozije, mogli imati problema, odnosno smetnji i alergijskih reakcija - ističe naš sugovornik.

Alergičarima preporučuje da svakako prate Alergijski semafor i rezultate koje NZJZ OBŽ svakodnevno objavljuje na službenim mrežnim stranicama, jer će tu dobiti najsvježije informacije o koncentracijama pojedinih skupina alergena. U kolovozu i rujnu to će uglavnom biti pelud korova, među kojima najviše ambrozije, a tu je i pelud kopriva u umjerenim i visokim koncentracijama. Ima i peluda trava, ali u nižim koncentracijama i nije prevladavajući u ovom dijelu godine. Za osobe koje su osjetljive na pelud trave taj podatak zna biti od iznimnog značenja.

- Preporučio bih svakako alergičarima da se posavjetuju sa svojim liječnicima i da na vrijeme krenu s terapijama koje će im omogućiti da lakše prevladavaju ovo za njih rizično razdoblje. Svakako bih preporučio da se ne izlažu dodatno peludu, odnosno da ne izlaze pretjerano iz svojih domova, nego da se više zadržavaju u zatvorenom. Ako nešto trebaju raditi, neka to rade ranije ujutro ili kasnije poslijepodne i navečer, kada su koncentracije peluda u zraku nešto niže. Jako je važno da nakon izlaska, s povratkom u zatvoreni prostor, odjeću u kojoj su bili vani dobro prozrače. Pelud ambrozije ima visok prianjajući potencijal, okruglasta je oblika, poput malog čička, i prianja na gotovo sve površine, pa tako i na našu odjeću. Ako ne protresemo odjeću prije ulaska u kuću, unosimo pelud u dom i ormar, i na taj način možemo još više potaknuti njegovo djelovanje, odnosno negativne učinke, na zdravlje. Uz prozračivanje vlastite odjeće, i kućne bi ljubimce, poput pasa, trebalo pročešljati prije nego što ponovno uđu u kuću - naglašava Damjanović.

Pogledajte svakodnevno Alergijski semafor

Ivan Damjanović, magistar biologije u Službi za zdravstvenu ekologiju NZJZ-a OBŽ-a, podsjeća da cijele godine obavljaju uzorkovanja i analize te redovito svakodnevno objavljuju rezultate na službenim stranicama NZJZ-a.

- Građani mogu vidjeti u obliku interaktivne karte kakva je koncentracija peluda u zraku. Osim u Osijeku imamo postaje i u Belom Manastiru, Našicama i Đakovu, pokrivamo cijelu županiju. Svaki se rezultat mikroskopira, upisuje se u dnevne tablice, nakon čega se to obrađuje. Statističkom obradom dobijemo koliki je broj zrnaca svake vrste u kubnom metru zraka. I onda vidimo što prevladava. Na temelju tih brojeva izrađujemo Alergijski semafor, koji objavljujemo na mrežnim stranicama i koji građani u konačnici mogu vidjeti - podsjeća Damjanović.

Upitan može li nošenje maske olakšati život alergičarima u ovo vrijeme, Damjanović kaže da konkretnih podataka, u smislu određenih istraživanja koja potvrđuju učinkovitost upotrebi maski, nema, no smatra da bi u konačnici nošenje maske možda čak i pomoglo, jer bi spriječilo protok peluda u respiratorni sustav.

- U svakom slučaju, ne bi odmoglo, samo što je na temperaturama na kojima jesmo disanje već otežano, a nošenje bi maske to dodatno otežalo. Sve ima svojih prednosti i mana - zaključuje Damjanović.

Marko: Uzimam terapiju

Pedesetogodišnji Marko iz Osijeka već je 15 godina alergičan na pelud ambrozije i s godinama mu je to sve veći problem. Simptomi su izraženiji i sve teže podnosi reakcije na ambroziju, čak i uz terapiju koju svakodnevno uzima.

- Sasvim sam slučajno to primijetio prije 15-ak godina, početkom kolovoza, jer sam nekontrolirano počeo kihati, šmrcao sam i počele su mi suziti oči. Ponekad sam i teško disao, ali nisam se obazirao na to dok nije postalo učestalije i počelo mi stvarati sve veće probleme. Otišao sam liječniku, koji me uputio na pretrage i utvrđeno je kako sam alergičan na pelud ambrozije - priča Marko, napominjući da je najteže vrijeme od sredine kolovoza do sredine rujna.

Razvoju ambrozije odgovara naše podneblje

Ambrozija je invazivna strana vrsta, naseljava nova područja i pionir je naseljavanja novih područja i lokacija. Najčešće ju se može vidjeti na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, gdje je prvo što će se razviti baš ambrozija. Lako je to vidljivo i na građevinskim površinama, gdje je prva biljka koja izraste iz šljunka i kamena također baš ambrozija. Agresivno naseljava nove lokacije i jako se brzo širi. Ambroziji odgovara naše podneblje, suha kontinentalna klima s dugim toplim ljetima i blagim zimama. Nije autohtona vrsta našeg područja, nego je uvezena iz Sjeverne Amerike, a ovdje se nesmetano širi.

Dodaje da mu u špicama cvata ambrozije, uz kihanje i šmrcanje, oči postanu crvenkaste, suzne i otečene.

- Kada su mi rekli da mi se stanje može pogoršati i da mogu oboljeti od astme, počeo sam uzimati terapiju. Pokušao sam s raznim tabletama, a sada uzimam tablete Dasselta, desloratadin, koje su se pokazale najučinkovitije. Dosta putujem automobilom, klime, različita podneblja, nije mi lako - žali se Marko.

Svjestan je da bi mu dobro došla promjena klime, to jest odlazak na jadransku obalu, ali zbog posla i financija to mu nije pristupačno, posebno ne na mjesec dana.

- Ove sam godine počeo terapiju već početkom srpnja, svaki dan jednu tabletu ujutro ili navečer. Izbjegavam mjesta na kojima bi moglo biti veće koncentracije peluda ambrozije i više boravim doma, ali unatoč tome osjećam teškoće. Nije mi lako raditi s takvim simptomima svaki dan - iskren je Marko.

Kako nam je nedavno rekao dr. sc. Ivan Štefanac, dr. med., specijalist pulmologije i predsjednik Liječničke udruge Osijek - LUOS, posljednjih 20-ak godina u svijetu, ali i Hrvatskoj sve se više važnosti poklanja stvaranju imunosne zaštite, odnosno maskiranju, kamufliranju simptoma alergije na ambroziju s pomoću SLIT tehnologije.

- SLIT je skraćenica od sublingvalne imunoterapije. Način upotrebe te terapije, te, u konačnici, postizanje maksimalne učinkovitosti, u smislu potpune tolerancije na ambroziju ili pojave vrlo blage, gotove neznatne simptomatologije na ambroziju, jest uzimanje malih sublingvalnih tableta tri mjeseca tijekom tri godine. Preporuka je da se terapija uzima u rano proljeće tijekom tri mjeseca kako bi se postigao maksimalan efekt. SLIT terapiju propisuju pulmolozi i alergolozi pacijentima koji imaju jake simptome na ambroziju, ali i na livadnu mačicu, koja je jak alergen, a javlja se u proljeće - pojasnio je dr. Štefanac.

Također ističe sličnu metodu, koja je nešto starija, ubrizgavanje oslabljene koncentracije alergena u nadlakticu kako bi se organizam priviknuo na specifični alergen, odnosno kako bi se stvorila imunosna barijera razvoju alergijske reakcije. Supkutana se terapija češće koristi kod uboda insekata, kod osoba koje su sklone jakim alergijskim reakcijama, kao i preventivno kod osoba koje su u kontaktu s insektima: šumari, pčelari, agronomi, botaničari... n