Osijek, 20. 08. 2024., Pješački most, rasvjeta, nova rasvjeta, radoviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
21.8.2024., 07:10
"Dekorativa" s vrha pilona

Pješački most dobio je novu dekorativnu rasvjetu

Nakon ispitivanja pokazalo se kako je bilo potrebno promijeniti i elektroenergetske instalacije

U ponedjeljak s desne, a u utorak s lijeve dravske strane obavljena je zamjena dekorativne rasvjete na pješačkom mostu. Zbog toga je prva dva dana ovog tjedna bilo onemogućeno korištenje mosta u vremenu između 7 i 16 sati.

Grad Osijek i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, sklopili su u travnju ugovor o izvođenju radova na zamjeni dekorativne rasvjete na pješačkom mostu u Osijeku, u vrijednosti od nepunih 153 tisuće (152.952,78) eura, s uključenim iznosom poreza na dodanu vrijednost.

Osijek, 20. 08. 2024., Pješački most, rasvjeta, nova rasvjeta, radoviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

- Ugovorom su predviđeni radovi na demontaži postojećih neispravnih svjetiljki i montaži 200 novih svjetiljki na dvije bočne strane mosta, 16 svjetiljki na pilonima mosta i četiri svjetiljke ispod mosta - poručili su nam iz Grada Osijeka, te dodatno naglasili da s obzirom na to da projektnom dokumentacijom nije predviđena rekonstrukcija postojećih elektroenergetskih instalacija, a izvršena mjerenja su pokazala da je ista neophodna za funkcioniranje nove rasvjete na pješačkom mostu, bilo je (ipak) potrebno i ugraditi nove kablove. Slijedom toga je sklopljen dodatak osnovnim dijelu ugovora u iznosu od 15 tisuća eura (također s PDV-om).

Na ovaj način je potpuno obnovljena dekorativna rasvjeta pješačkog mosta energetski učinkovitim rasvjetnim tijelima.

Osijek, 20. 08. 2024., Pješački most, rasvjeta, nova rasvjeta, radoviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

Ova je dvodnevna operacija izvedena poprilično potiho, da se nešto izvanredno događa jutarnji su džogeri, prolaznici i kibiceri mogli zamijetiti tek po nazočnosti vatrogasnih vozila - osječki vatrogasna tehnika bila je angažirana kako bi se elekromontersku ekipu podiglo (naravno i spustilo) na vrh 33 metara visokog pilona.

NEPOZNATO O POZNATOM MOSTU

Raspon konstrukcije pješačkog mosta iznosi 210, visina pilona 35, a širina hodne površine pet metara. Izgrađen je 1981. godine, kažu kako je to tada bio jedan od petnaest mostova u osječkoj bogatoj povijesti. Od tada sagrađen je još jedan cestovni most, a u posljednje vrijeme ponovno se sve glasnije govori o još jednom mostu u ravnini zoo vrta...

Ondje je naime platforma koja omogučuje sigurnu poziciji za rad djelatnika na visini. Bila je ovo prigoda da naš fotoreporter Bruno Jobst snimi nekoliko atraktivnih fotografija. No dok su jedni u zraku, drugi su iznad vode - u nimalo zahvalnoj sjedećoj pozi mijenjale su se rasvjetna tijela i na bočnim stranama mosta...

Iz portfelja ove Ivanićgradske tvrtke vidljivo je kako im ovakav terenski rad nije stran, za njima je cijeli niz uspješno realiziranih izazovnih situacija i lokacija diljem Hrvatske.

Osječanima je naravno pješački most uvijek pri srcu, jer jedan je od najprepoznatljivijih i najfotografiranijih motiva našeg grada. Zato jer povezuje i premošćuje Osijek i Dravu.

Osijek, 20. 08. 2024., Pješački most, rasvjeta, nova rasvjeta, radoviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

I nova rasvjeta će imati mogućnosti promjene boje. To je bio najveći adut dosadašnje rasvjete, kojoj je istekao rok trajanja, a pokazalo se kako je preskupa za nastavno održavanje. Ostat će zapamćena po tome što je to ona rasvjeta zbog koje smo svojevremeno skupljali čepove "Colinih" boca, prikupili smo ukupno 108.048 čepova. Nova je rasvjeta postavljena 2017. godine. Iz te sada zamjenjene garniture, ona rasvjetna tijela koja su još uvijek ispravna, iskoristit će se na drugim lokacijama u gradu.

Na ovaj način u cijelosti će, kao posljednje poglavlje biti zaključena obnova mosta. Ona je prethodno realizirana u dvije faze. Prva faza obuhvatila je rekonstrukciju čelične konstrukcije mosta i odvijala se između kolovoza i prosinca 2020. Bio je to vrlo zahtjevan posao za koji su bili angažirani i alpinisti. Izvedena je potpuna zamjena gornjih priključnih elemenata (ukupno 102 komada), antikorozivna zaštita čelične užadi, čišćenje i uređenje te antikorozivna zaštita pilona, kao i sanacija upornjaka.

Osijek, 20. 08. 2024., Pješački most, rasvjeta, nova rasvjeta, radoviSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST

U drugoj fazi obnovljena je betonska konstrukcija odnosno hodna površina. Hodna površina sastoji se od 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom, koji je prethodno potpuno uklonjen i očišćen. Obavljena je i zamjena oštećenih armatura, zaštitno premazivanje, te obnova ograda, a u posljednjih mjesec dana postavljao se završni (gazni) sloj.

Za sada još nije poznato kada će premijerno zasvijetliti nova rasvjeta...