osijek, 25 travnja 2024, 10,00 sati, gospodarski centar, eco city waste fest, 1 festival otpada, otvorenje, novinar dario kuљtrosnimio zdenko puљiж
Zdenko Pušić
21.8.2024., 13:22
NA KRILIMA PREMIJERNOG

U Unikomu se već pripremaju za novi Eco City Waste Fest

I nas je iznenadio odaziv gospodarstvenika, ali i zanimanje škola i dječjih vrtića - kaže Škugor

Jedan od sajamskih događaja održanih u prvoj polovini godine u Gospodarskom centru, kao novom sajamskom prostoru Osijeka i Slavonije, a koji se pokazao iznenađenjem, što u sadržajnom dijelu što posjetom i popratnim aktivnostima, bio je Eco City Waste Fest, prvi festival gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

Iza tek naizgled neugledne tematike otkriven je pravi novi svijet - s jedne strane tvrtke koje gospodare otpadom, s druge one kojima je to komunalna djelatnost, prateća industrija, marketing, eduakcija... Organizator sajma bio je Unikom, uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

osijek, 25 travnja 2024, 10,00 sati, gospodarski centar, eco city waste fest, 1 festival otpada, otvorenje, novinar dario kuљtrosnimio zdenko puљiж

1. festival otpada, otvorenje

Zdenko Pušić

Za našeg nedavnog posjeta odlagalištu otpada Lončarica Velika i susreta s Igorom Pandžićem, direktorom Unikoma, i Stevom Anetićem, voditeljem Sektora za gospodarenje otpadom, pridružila nam se i Tihana Škugor, voditeljica Odjela sustava kvalitete i zaštite okoliša, te otkrila novu informaciju - i iduće će godine biti organiziran Eco City Wast Fest!

- Da, nastavljamo s Eco City Waste Festom, štoviše, nastojat ćemo da on postane tradicionalan, sa svakogodišnjim izdanjem. I nas je iznenadio odaziv gospodarstvenika, ali i zanimanje škola i dječjih vrtića - rekla je Škugor.

Jedna od osnovnih ideja manifestracije temeljila se na edukaciji - na sajmu su djeca, osim što su ga obišla, pokazala koliko znaju o razvrstavanju otpada, imala su priliku vidjeti što se događa s otpadom nakon što bude odbačen, kako on djeluje na vode te što je sve potrebno da se ponovno vrati u uporabu.

- Stoga nastavljamo s edukacijama po školama i vrtićima, što realiziramo u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Njegovi su studenti obišli osječke škole i vrtiće, educiravši tu najmlađu populaciju, i to je također nešto što ćemo kontinuirano raditi svake godine - kaže naša sugovornica.

Anetić podsjeća na to da su spremni za nominaciju prema Nacionalnom planu oporavka i otpornosti s projektom za postrojenje za zbrinjavanje glomaznog otpada, te za proširenje kompostane.

- Građevinske su dozvole ishođene, sve je pripremljeno i čeka se raspisivanje natječaja. Uz edukaciju, to su projekti za budućnost Unikoma - istaknuo je Anetić.

I kada smo pomislili kako je to sve, saznajemo da je u tijeku i izrada izmjena i dopuna građevinske dozvole kako bi se na reciklažnom dvorištu za građevinski otpad u Sarvašu mogla izgraditi kaseta za azbest.