20.8.2024., 18:24
ZA SREĆU JE POTREBNO MALO

Nedjeljni ples uz kruha-masti i domaću rajčicu

Šnita kruha sa svinjskom masti i paprikom za dug i zdrav život. Vjerujte, pa pogledajte nas!

Užina djetinjstva u kojoj se uživa i dandanas - bilo je geslo pod kojim su se odlično proveli članovi Matice umirovljenika Osijek na večeri s kruha-masti s mljevenom crvenom paprikom i domaćom rajčicom. Nije uobičajeni nedjeljni plesnjak izostao, dapače, bio je još bolji pojačan prirodnim energetskim dodatkom.

Održan je u Gradskoj četvrti Tvrđa, a osmislila ga je i delicije osigurala Marija Sužnjević, čelnica osječkih umirovljenika okupljenih u Matici. Štefica Moržan kaže nam kako uvijek netko od članica ima nekakvu super ideju oko koje se okupe i realiziraju je, pa je tako bilo i ovaj put.

DARKO PEJIĆ

“Dodali smo ovom našem slavonskom jelu i paradajz, koji nam je iz svog dvorišta u Josipovcu nabrala, za akciju uvijek spremna, predsjednica naše osječke Matice, Marija Sužnjević. Svi smo se skupa lijepo počastili odličnom večerom, boljom nego da smo na kruh mazali neke današnje čokoladne ili druge namaze", veli gospođa Štefica i prisjeća se mladosti. "To je bilo djetinjstvo - kruh, mast i crvena paprika, a u drugu ruku paradajz i trk van, na ulicu na igranje", nostalgična je.

Uz jedno od jednostavnih jela koja su othranila generacije u Slavoniji - na kruhu svinjska mast s malo soli i crvenom paprikom, bila je i "desertna varijanta" - kruh s masti sa šećerom.

DARKO PEJIĆ

“Radujemo se svakom druženju, nama ni danas ne treba puno ni za život ni za zabavu, znamo cijeniti svaku sitnicu koja će nas činiti zadovoljnima", ističe Sužnjević.

Ovo je, kao i svako drugo druženje umirovljenika Matice, priča s osmijehom, ali ova ipak malo izaziva i zazubice. Jedva se dočekalo da ples počne, čekale su organizatorice nestpljivo da im svi gosti stignu pa da ih iznenade na ulazu u dvoranu Gradske četvrti Tvrđa. Prethodno su si dale truda da namažu kruh, posipaju ga vrhunskom mljevenom paprikom, narežu rajčicu, serviraju... Sve je pojedeno u tren i u slast. Uz to ide i dobra domaća rakijica.

Svi su se suglasili da se nekad dobro jelo, a misle i da bi se ovakvim užinama trebali zasititi i mladi, umjesto brzom hranom, jer je ovo jeftino i zdravo, a brzo se priprema. "Šnita kruha sa svinjskom masti i paprikom za dug i zdrav život. Vjerujte, pa pogledajte nas! Zapravo, svima na volju", poručuju osječki umirovljenici.