Osijek, 20. 08. 2024., Crveni Križ, ljetna škola mladih, press, Goran Latković, Martina Hećimović, Marko ĐukićSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
20.8.2024., 18:10
EDUKACIJA I DRUŽENJE U ORAHOVICI

Ljetna škola Crvenog križa okupit će 120 mladih

Ljetna škola mladih okupit će od 22. do 29. kolovoza u Orahovici 120 mladih iz društava Hrvatskog Crvenog križa s područja djelovanja HCR-a - društva CK Osječko-baranjske županije, pobjedničke ekipe pomlatka ovogodišnjeg natjecanja mladih, iz GD CK Zagreb, mlade društava HCR-a iz Splita i Trogira, mlade organizacija CK iz Bosne i Hercegovine (Doboj i Tuzla) i Srbije (Sombor i Novi Sad) te mlade Ukrajince koji su na području RH pod međunarodnom zaštitom zbog rata u Ukrajini.

Najavili su to Marko Đukić, predsjednik CK OBŽ-a, Goran Latković, ravnatelj CK OBŽ-a, i Martina Hećimović, ravnateljica CK Osijek, koji je domaćin Škole u Orahovici, a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Kroz školu je prošlo oko 2500 mladih koji su se osposobili za aktivnosti u CK i to su znanje prenosili u svojim sredinama, kako će biti i ove godine. Školu će posjetiti, najavio je Đukić, i predsjednik RH Zoran Milanović, 27. kolovoza, a i neki drugih dužnosnici.

Program je temeljen na vršnjačkoj edukaciji - mladi za mlade, uz predavanja i radionice - a bit će slobodnog vremena i za povezivanje mladih jer je cilj ujedno i razvoj Mreže mladih, što se pokazalo dobrim za nove projekte i djelovanje u stvarnim situacijama. "Osposobljavat će se za voditelje programa prve pomoći, za voditelje programa realističnog prikaza ozljeda i stanja ozlijeđenih i naglo oboljelih osoba, za voditelje terenskih jedinica, za koje se vjeruje da će biti budući članovi interventnih timova Crvenog križa. Također, osposobaljavat će se za voditelje preventivnih programa CK prema Programu humane vrednote i za voditelje programa integracije, poštovanja različitosti integracija, s neformalnim nazivom 'U čemu je razlika ako sam različit', koji je namijenjen integraciji osoba u hrvatsko društvo. Prvenstveno je naglasak stavljen na mlade iz Ukrajine koji borave na području Osječko-baranjske županije. Rezultati su pokazali da su se prošlogodišnji sudionici ne samo integrirali nego su i postali volonteri društava CK", najavio je Latković.

Provodit će se i tri dodatna programa: Prevencija nasilja u vršnjačkim vezama i Sigurno ponašanje na internetu - oba u smislu kritičnog promišljanja - a treći je program psihosocijalne podrške za mlade pomagače koji su izloženi dodatnim stresnim situacijama, koje provode za građane u potrebi.