DARKO PEJIĆ
18.8.2024., 20:15
ŠARANA I ŠTUKE KAO MALO KADA

Ribočuvari protiv ribokradica i dronom

Ribokradice ni na ovoj žegi ne miruju, potvrđuju nam Daria Opančar i Ivica Lenger, koje smo zatekli nekidan na Dravi dok su promatrali ribolovno natjecanje u Zimskoj luci.

- Nasuprot ovakvim ribolovcima, koji vode brigu o ribljem fondu i koji ne love više od onoga što im je dovoljno ili propisano, postoje oni protiv kojih se desetljećima borimo - priča Opančar dok nam objašnjava na što svakodnevno nailaze.

Mislili su ribokradice da su čuvari na godišnjim odmorima negdje na Jadranu, uživajući u morskoj ribi, pa su navalili na ove slatkovodne. Ali prevarili su se, rijeke im nisu prepuštene na milost i nemilost. Iako je ribokradica poprilično i dobro su opremljeni, osječka je ribočuvarska služba opremljena da bude efikasnija od njih. Prisjetimo se samo priča kako su se nekada ribočuvari rinovali rijekama i u napuhanim traktorskim gumama. No to je prošlost, sada su itekako modernizirani. Zajednica je poribila vode u proljeće, pa i vodi računa da ribe bude dovoljno za one koji se bave sportskim i rekreativim lovom. Brine se, kako se navodi na njihovim stranicama, o 2950 hektara vode.

- Svakodnevno smo i na stajaćicama i na tekućicama. Prije desetak dana bili smo u kontroli voda Ribolovne zajednice Osijek i pregledano je više od 80 ribiča. Dosta ribiča nije poštovalo Zakon o slatkovodnom ribarstvu, pa će protiv njih biti podnesene prijave. Inače, u obilascima sam zamijetio da se riba poprilično dobro umrijestila, da šarana i štuke u posljednjih 10-15 godina nije bilo toliko koliko ih je sada. Tome su pogodovale i one velike vode. Dakle, ribe ima, ali je treba i sačuvati. Imamo tri tima, opremljeni smo dronovima i imamo dobre čamce i vozila, tako da nadziremo naše područje s kopna, iz vode i zraka. Imamo operatora, pilota, na dronu koji snima područje i kada uoči ribokradicu da postavlja mreže, dojavi nam točnu lokaciju. Nekada su brži, pa nam pobjegnu, ali to ne znači da neće dolijati. Opremljeni smo i ponašamo se kao mala vojska - imamo motorole, noćne uređaje, dosta smo povezani komunikacijama, a imamo i veliku podršku policije. Ako je neki problem, policija jako brzo dolazi, u 15-ak minuta već je na terenu - kaže Opančar.