Osijek, 13. 08. 2024, GISKO, Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku, posudbeni odjel za odrasle. Ljeto u knjižnici.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
17.8.2024., 10:46
NA PLAŽI I KOD KUĆE, TISKANO I DIGITALNO

Što ljeti čita i preporučuje 7 knjigoljubaca

Ako u išta možete biti sigurni, onda je to ukus sedam ljubitelja knjiga i čitanja koji su vam preporučili ljetnu literaturu

Sedam osvjedočenih knjigoljubaca koje smo anketirali o ljetnim čitateljskim navikama i zamolili ih da predlože tri naslova “ljetne literature” za Glasove čitatelje imaju samo jedan problem - kako da iz dugog popisa pročitanih izdvoje samo tri knjige. Vjerujemo da će vam njihov izbor biti inspirativan, jer ukus im je besprijekoran.

 

IVANA BARKOVIĆ BOJANIĆ

profesorica na EFOS-u

 

Priroda mog posla vezana je uz čitanje tako da mi je knjiga u ruci prirodno stanje. Čitam svaki dan - ono što moram, ono što trebam i ono što želim. Ne nužno tim redoslijedom! Ljeti se okrećem različitžanrovima od kojih možda ipak najviše volim beletristiku i (auto)biografije. Nakon aktivnog prijepodneva, šalica kave i zanimljivo štivo idealan su popodnevni odmor. U ovom izboru odlučila sam se za tri knjige koje su mi obilježile nekoliko ljeta i rado ih preporučujem.

Ivana Barković Bojanić
Ustupljena fotografija

 

 

Haruki Murakami: JUŽNO OD GRANICE, ZAPADNO OD SUNCA

 

Glavni lik, koji je vlasnik jazz-kluba, susreće svoju staru ljubav iz djetinjstva i počinje preispitivati svoje osjećaje i izbore. Njegova intenzivna potraga za smislom i srećom, unutarnji sukobi i melankolična atmosfera romana čine priču dovoljno dubokom, ali ne preteškom za ljetno štivo.

 

Orhan Pamuk: MUZEJ NEVINOSTI

 

Roman se bavi neobičnom ljubavnom vezom koja postaje opsesija i traje godinama. Pamuk vas kroz priču smještenu u egzotičnom Istanbulu polako, ali sigurno uvlači u njegov svijet nostalgije i sjećanja iz kojega ne želite tako brzo izići. Jedna neobična zanimljivost u kategoriji ‘Jeste li znali?’: Na temelju izmišljenog muzeja u knjizi otvoren je stvarni muzej u Istanbulu imenovan po naslovu knjige (https://istanbultourstudio.com/things-to-do/museum-of-innocence). Kroz taj muzej Pamuk povezuje fikciju romana sa stvarnošću. To mi se čini razlogom više za preporučiti ovu knjigu!

 

Amelie Nothomb: STRAH I TREPET

 

Vrlo duhovit roman koji prikazuje korporativni život u Japanu viđen očima Belgijke koja se zapošljava u velikoj japanskoj kompaniji. Nothomb piše s puno humora i ironije o krutom kodeksu koji vlada u japanskom poduzeću i društvu. Situacije koje joj se iz dana u dan događaju stavljaju na test njezinu sposobnost i želju prilagođavanja japanskom poslodavcu i kolektivu, koji je sve samo ne baš razumljiv njezinom zapadnom načinu razmišljanja. Kulturološki sudari i apsurdnosti koje opisuje iskreno će vas nasmijati, ali i podsjetiti na to koliko razlike u kulturama mogu biti izazovne. Prava knjiga za opuštanje!

 

SRĐAN LUKAČEVIĆ - ĐELO

knjižničarski savjetnik u GISKO-u

 

Koliko god zagovaram čitanje, toliko zagovaram i čitanje onih naslova koji vam trenutno odgovaraju. Često čujem od prijatelja, znanaca ili korisnika da im se knjiga nije svidjela, ali su ju, eto, pročitali jer, pretpostavljam, svetogrđe je ne pročitati knjigu sad kad su ju već posudili. Pogrešan pristup, prema mom mišljenju, jer niti gledamo seriju ili film koji nam se ne sviđa, niti primjerice jedemo hranu koju nam ne paše. Meni su ovoga ljeta odgovarali sljedeći naslovi pa ih iskreno preporučujem.

 

Srđan Lukačević ĐeloAnketa - čitanje ljeti
Ustupljena fotografija

Ante Tomić: NADA

 

Ovaj ćete roman čitati s osmjehom na licu, opušteno, lagano i brzo. Paleta likova zainteresirat će vas da s nestrpljenjem očekujete razvoj situacije, koja je, doduše,u pojedinim dijelovima predvidljiva i očekivana, no zbog toga ne i nezanimljiva. Roman u ovim, na svjetskoj razini teškim vremenima, podsjeća na važnost humanosti, ali i humora u svakodnevnom životu.

 

Won-pyung Sohn: BADEM

 

Debitantsko je djelo Won-pyung Sohn prodano u više od 1,3 milijuna primjeraka. Napisan pitko, jednostavno i dojmljivo, ovaj roman ističe da su za svako pravo suosjećanje potrebni - znatiželja i trud. Radnja prati toplu i optimističnu priču dvojice korejskih posve različitih mladića, a svaki od njih ima svoje specifične probleme i izražene karakterne osobine.

 

Robert Galbraith: SRCE CRNO KAO TINTA

 

Amaterski sam iz GISKO-a na more ponio samo tri knjige, no treća mi se nije svidjela pa sam ju ostavio za neka bolja vremena, možda. Kako mi se otvorila dizna, ovaj put za čitanje, u lokalnoj sam knjižari kupio naslov Srce crno kao tinta koji je pod pseudonimom Robert Galbraith napisala svjetski poznata J. K. Rowling. Trenutno ju čitam, nešto je posvema drukčije od prethodna dva naslova, krimić od 1066 stranica u kojem uživam.

 

JULIJANA MLADENOVSKA TEŠIJA

profesorica na VETU-u

 

Moj je odabir možda malo netipičan za godišnji, ali za mene su odmori prilika biti s knjigama koje zahtijevaju vrijeme u tišini, odvojeno za sebe. Tijekom godina shvatila sam da je najveća prednost knjige to što nam ona vraća vrijeme sa sobom i stvara unutarnji prostor u kojem nestaje stvarni svijet. To je tako potrebno u ovom stoljeću žurbe, posla i virtualnih sadržaja. Stoga, na Hvar sam ponijela tri knjige.

Julijana Mladenovska TešijaOsijek, listopad 2020.
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

 

Jorge Luis Borges: KRATKE PRIČE

 

Knjigu mi je poklonio prijatelj Hazim Yahya, inače knjigoljubac po životnom određenju. Borges je ostao zapamćen po svojim zbirkama priča, a ova sadrži više priča iz različitih razdoblja. Čita se lako i bez daha, polako i s iščekivanjem, jer svaka je sasvim drukčija. Neke su smiješne, ironične, druge tužne, ostavljaju vas začuđenima jer on je majstor zapleta.

 

Lidija Dimkovska: JEDINSTVEN MATIČNI BROJ

 

Knjiga j eto moje prijateljice, pjesnikinje i spisateljice Lidije Dimkovske, neobičnog naslova Jedinstven matični broj koja je već pobrala sve značajne nagrade među, kojima i onu za roman godine 2023. Posebna jer se autorica poigrava dvama glasovima: onim likova iz romana kojima je dom identitet i odrednica koja im neuhvatljivo izmiče, te onim naratora koji nas iz scene u scenu vodi k promišljanju značenja bezdomnosti i osjećaja da smo svi brojevi, koji žele biti imena koja nekome nešto znače.

 

Senko Karuza: NESTAJANJE

 

Treća je knjiga, dakako, poezija! Ovo ljeto putujem sa Senkom Karuzom. A kako drukčije na otok? Njegova je knjiga Nestajanje intimna kao i sva njegova poezija, i ispunjena otokom i susretima, nepotrebnima i važnima, i osjećajima. Kod njega volim podtekst, dijalog s drugim autorima koji su nam zajednički poput Prousta, Becketta, Ciorana, Hemingwaya… evo i vama nekoliko stihova iz pjesme Dno: “Neki Čeh je ostavio masku i peraje na plaži./Tamo kamo idem, kaže, nemaju svrhu, a vidio sam/Sve što me zanimalo u vašoj zemlji./Bio sam do dna/I ono se ne može ni sa čim usporediti./Hajde da mu vjerujem, kažem sebi i navučem/Tu češku opremu za istraživanje svega, pa da vidim/Što se to krije u mojoj domovini, a ja ne znam.”

 

SVJETLANA GRUJIĆ

profesorica u OŠ “Dr. F. Tuđman”

 

Strast za čitanjem obilježila je moj život i profesionalnu karijeru. Čitam puno i stalno. Čitanje je moj oblik psihoterapije. S junacima razgovaram, mudrujem, svađam se i nekada plačemo zajedno. Knjige biram prema trenutačnom raspoloženju i potrebama. Poslušam i dobre preporuke. Ne pripadam ni jednom čitalačkom kružoku jer sudove donosim sama. Žanrovski se ne opredjeljujem. Ponekad me knjiga za koju nisam ni slutila da će me oduševiti, jednostavno začudi. Ljeto je idealno vrijeme za čitanje. Odmakom od svakodnevnih obveza, knjige mi postaju još draže i bliže. Ovo ljeto, dala bih prednost domaćim autorima.

Svjetlana Grujićprofesorica u OŠ "Dr. Franjo Tuđman"Anketa o ljetnom čitanju knjiga
Ustupljena fotografija

 

Marina Vujčić: SIGURNA KUĆA

 

Snažna i potresna priča o manipulaciji nad ženom. Svijet nad kojim se zgražamo, ali ga u suštini rijetko razumijemo. Pomno secirani likovi i njihove sudbine.

 

Ivan Vidić: SAT KOJI OTKUCAVA SAMO TIK

 

Fascinantan prikaz muško-ženskih odnosa, razorne moći ljubavi i mržnje.

 

Ante Tomić: NADA

 

Štivo koje će vas nasmijati, lako čitljivo i pitko.

PRVO U GISKO, ONDA NA GODIŠNJI

Ljetni su mjeseci sinonim za godišnje odmore, visoke temperature i bijeg na obalu, a ono što odmor na plaži uz osvježavajući piće čini potpunim zasigurno je dobra knjiga čije smo čitanje odgađali cijelu godinu zbog manjka vremena i užurbanog rasporeda. Čak je i znanstveno dokazano kako čitanje djeluje opuštajuće i smanjuje stres kojeg se želimo riješiti - makar na odmoru.

No, knjiga se rado čitaju i na dravskoj plaži, uz bazene, na terasama i balkonima dok zuje komarci ili u kući, pod klimom. Čini to i Lucija Pavošević koja je na čelu Kluba čitatelja Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. “Osobno više volim fizičke knjige jer imam osjećaj gdje sam s knjigom. Kao, jesam li na sredini ili sam blizu kraja. Otkako radim u Osijeku, a ne na sezoni, lakše mi je posuđivati knjige, iako trenutno posuđujem samo literaturu za završni pa ne stignem baš čitati. Plus, imam knjige u stanu koje još nisam stigla pročitati, pa ih sad rješavam”, kaže.

Lucija smatra kako više čitatelja za čitanje tijekom ljeta i godišnjih odmora odabire djela ‘’lakše tematike’’ kako bi izbjegli stres i razmišljanje o svakodnevici, a njene su preporuke: Jess Kidd, “Krijumčari čudnih stvorenja” (fantazija); Edgar Wallace, “Velikonožac” (krimić); Herman Melville “Moby Dick” (klasik), a od hrvatskih autora Ivana Delač “Japodinine muke”.

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek održava žar tradicije čitanja tijekom visokih temperatura. “Tijekom ljeta puno se više čita, pa je svaki dan ovdje gužva jer u srpnju i kolovozu radimo u jednoj smjeni. Većina članova posuđene knjige nosi na odmor, tako da se odjednom posuđuje više njih, i po desetak”, otkriva Siniša Petković, voditelj Posudbenog odjela za odrasle.

Na Facebook profilu i mrežnoj stranici GISKO nudi preporuke naslova različitih žanrova, a osobna je preporuka ljetna Siniše Petkovića “Glazba s plaže” Pata Conroya. Katarina Balog

 

MISLAV MATIŠIĆ

stručni suradnik u TZ OBŽ

 

Nažalost, preko godine zbog brojnih poslovnih, a na svu sreću u novije vrijeme i lijepih obiteljskih obveza slabo stignem čitati pa nastojim to nadoknaditi na godišnjem odmoru. Kako mi je jedna od struka ona povijesna (i to moderna i suvremena povijest), a time se trenutno ne bavim profesionalno, tijekom godišnjeg nastojim dublje zaći u teme koje me zanimaju. Najviše čitam stručnu literaturu ili beletristiku nastalu na temu određenih društvenih i povijesnih događaja. Vjerujem da takva tematika nema baš brojnu publiku (a i nije baš lagano ljetno štivo), ali svejedno izdvajam tri domaća romana ponosno kupljena na osječkom Panonskom festivalu knjiga.

Mislav Matišić, stručni surandik u TZ OBŽAnketa o ljetnom čitanju knjiga
Ustupljena fotografija

 

Igor Beleš: LISTANJE KUPUSA

 

Odličan roman o odrastanju djece (petorica jedanaestogodišnjaka) u ratnom Vukovaru gdje se dječja igra i prijateljstva koja ne poznaju odrasle različitosti suočavaju sa surovošću ratne stvarnosti.

 

Elviš Bošnjak: GDJE JE NESTAO KIR?

 

Roman se sastoji od dvije pripovjedne linije od kojih jedna prati žrtvu (šefa osječke policije Josipa Reihl-Kira), a druga ubojicu, i to kroz dvije suprotne vremenske dimenzije, jedna kreće od ubojstva, druga paralelno prema ubojstvu. Fiktivno skicirajući dva suprotna lika, autor pripovijeda o vremenu početka rata u Slavoniji.

 

Miljenko Jergović: RAT

 

Iskreno, nije još došla na red morskog čitanja (čeka kraj bosanskih eseja Ivana Lovrenovića), ali s veseljem iščekujem najnoviju knjigu Miljenka Jergovića i njegovog bezimenog grada pod opsadom. Kratkim proznim pričama roman pokriva razne životne situacije iz ratne svakodnevice. Bjanko preporuka!

 

DALIBORKA PAVOŠEVIĆ

knjižničarka u ELPROS-u

 

Čitam svakodnevno, bar nekoliko stranica navečer. Volim sve žanrove, najčešće uživam u fikciji, ali volim i biografije, esejistiku, popularnu psihologiju. Ljeti čitam puno više, da nadoknadim ono što ne stignem tijekom godine. Za ljetni odmor preporučujem sljedeće knjige:

Daliborka Pavošević, knjižničara u Elektrotehničkoj i prometnoj školi OsijekAnketa o ljetnom čitanju knjiga
Ustupljena fotografija

 

Julia Baird: FOSFORESCENCIJA ILI KAKO UPALITI SVOJE UNUTARNJE SVJETLO KAD ŽIVOT POSTANE MRAČAN

 

Za ovu knjigu kažu da je “izvanredan spoj izvrsnog istraživačkog novinarstva, psihologije i autobiografije”, s čime se potpuno slažem. Naslov dovoljno govori. Preporuka za one kojima ljeto nije najsvjetlije godišnje doba, a i za sve ostale.

 

Ann Patchett: TOM LAKE

 

Ovaj roman govori o univerzalnim temama - mladosti, ljubavi, životnim ciljevima, različitim perspektivama, obiteljskim odnosima i otkrivanju sebe. Čita se u dahu.

 

Amor Towles: PRAVILA ULJUDNOSTI

 

Prvi roman autora kojeg znamo po Gospodinu u Moskvi vodi nas u šarmantni New York s kraja tridesetih godina 20. stoljeća. Neustrašiva mladost otkriva cijenu uspona na društvenoj ljestvici. Odličan roman za ljeto.

 

SAŠA DRINIĆ

novinar Osječke televizije

 

Čitam svakodnevno, onoliko koliko mi dnevni raspored dopusti. Počesto to bude i između obveza, pogotovo ako je knjiga napeta i ako me uvuče među korice. Puno je naslova, sjajnih izdanja koja prođu kroz ruke. Jedini žanr s kojim teže izlazim na kraj je SF, jer nije mi najmilije nešto za što znam da ne postoji. Aktualni ljetni trenutak rezerviran je za - žene.

Saša Drinić, novinar Osječke televizijeAnketa o ljetnom čitanju knjiga
Ustupljena fotografija

 

Nives Madunić Barišić: ŽENE KOJE VRIŠTE U SEBI

 

Životne priče četiri žene koje se nemaju snage suprotstaviti svakodnevici intrigiraju jer ih susrećemo svuda oko nas. Ovaj roman u sebi sadrži dramaturške elemente jer je autorica urednica Dramskog programa Hrvatskog radija, pa se Žene lako mogu zamisliti kao serija ili kazališna predstava.

 

Andre Agassi: RAZOTKRIVANJE.

 

Kao strastveni ljubitelj tenisa odsrca preporučujem biografiju Andrea Agassija. Jedna od apsolutno najboljih biografija, koja rasvjetljava sve tamne strane ovoga čarobnog sporta, a kad priču priča majstor Agassi, onda ne samo da mu sve vjerujete nego i igrate i pogađate i promašujete i slabite i tugujete s njim. Čista poslastica!

 

David Jason: MOJ ŽIVOT

Uz knjige, u hedonističkom paketiću idu i serije. Vjerojatno nisam jedini koji može uključiti bilo koju epizodu Mućki i zabaviti se. No, čitajući biografiju Davida Jasona Moj život, užitak dobiva još jedan smjer. Gorko-slatka životna priča legendarnog Dellboya bit će dodatna dimenzija promatranju velike karijere. Uz napomenu, kao i za Agassija - dozirati poput kvalitetne kockice čokolade.