Grad Osijek_kulturni turizam 7
13.8.2024., 23:42
KULTURNI TURIZAM

Osječko ljeto kulture već gotovo četvrt stoljeća središnji je kulturni događaj Osijeka i istoka Hrvatske

U tijeku je još jedno Osječko ljeto kulture (OLJK), najveći kulturni događaj u Osijeku i cijeloj istočnoj Hrvatskoj, koji svojim građanima ljeti nudi kvalitetne kulturne programe s ciljem oživljavanja grada i zauzima iznimno mjesto u cjelokupnoj kulturi grada Osijeka, a održava se do 31. kolovoza.
OLJK i ove godine posjetiteljima nudi besplatne kulturne programe cijelo ljeto, točnije, dva mjeseca. Sve je počelo krajem lipnja velikim koncertom 4 hrvatska tenora (Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Filip Hozjak, Vladimir Garić) na Trgu Vatroslava Lisinskog, a završit će Orkestrom 100 violina iz Budimpešte na samom kraju kolovoza.

Grad Osijek_kulturni turizam 5

Osječko ljeto kulture otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poželjevši da kulturno ljeto umjetnicima prođe s nadahnućem, a publici donese puno zadovoljstva.
- Čestitam organizatorima na dobro osmišljenom programu, za koji se vidi da iz godine u godinu raste po kvaliteti. Cijela Hrvatska iščekuje otvorenje druge najveće hrvatske koncertne dvorane nakon Lisinskog, koje će se dogoditi na jesen, to je zaista projekt koji je gradu i našem ministarstvu te Ministarstvu regionalnog razvoja iznimno važan. Mogu potvrditi da glazbenici jedva čekaju doći u Osijek, ali imamo i puno novih projekata koji se realiziraju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, od koprodukcija do gostovanja. Kroz konzorcij nacionalnih kazališta obnavljamo velike i važne kulturne objekte ovdje u Osijeku sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, poput knjižnica, galerija i Dječjeg kazališta, a gradi se i nova zgrada Arhiva s druge strane Drave. Zaista bih svaki mjesec mogla ovamo doći, i imala bih što vidjeti. Čestitam svim osječkim kulturnim djelatnicima i naravno gradonačelniku, koji je motor i podrška svemu - kazala je Obuljen Koržinek.

Grad Osijek_kulturni turizam 6

- Drago mi je da se okupio ovoliki broj ljudi, želim zahvaliti ministrici Obuljen Koržinek i Ministarstvu kulture, kao i Županiji osječko-baranjskoj i županu Lukiću, na podršci u ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture, koje će uistinu imati bogat raspored s čak 66 programa iz kulture i umjetnosti. Siguran sam da će repertoar zadovoljiti sve naše sugrađane, kao i naše drage goste. Grad Osijek ulaže nikad veća sredstva u kulturu, govorimo o iznosu od 5,8 milijuna eura, što je čak 2,3 milijuna eura više nego 2021. godine, kad sam postao gradonačelnik. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo od svih gradova povukli najveća sredstva za energetsku obnovu kulturnih dobara, energetski smo obnovili GISKO, Barutanu i Dječje kazalište. Nakon toplog ljeta idemo u jednu lijepu jesen, od kada će, 27. rujna, Grad Osijek prvi put imati koncertnu dvoranu, i to u vrijednosti od 1,7 milijuna eura. Sudjelovali su Ministarstvo kulture i Ministarstvo regionalnog razvoja, tako da će Osječane koštati nula eurocenta. Želim svima da uživaju u programima, jer je Osječko ljeto kulture najveća kulturna manifestacija u našem gradu, ali i šire - istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Grad Osijek_kulturni turizam 3

Osječani na ovogodišnjem OLJK-u uživaju u ukupno 66 programa iz svih područja kulture i umjetnosti te je cjelokupni program potpuno besplatan za sve posjetitelje, a za atraktivnije programe, kao i prošle godine, potrebno je rezervirati mjesto u publici. Od 15. kolovoza programi počinju od 20 sati.
Posebno veseli aktivacija prostora na području grada Osijeka - najveći dio programa je u staroj gradskoj jezgri, u Tvrđi, od Trga Vatroslava Lisinskog sve do popularnih dvorišta čarobne barokne utvrde. Aktivirana su i dvorišta Glazbene škole Franje Kuhača, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Stare pekare. Program se odvija i uz samu zgradu Kulturnog centra, ali i u Donjem gradu, na šetnici na samoj obali, u novoizgrađenom amfiteatru, koji je izvrsna kulisa za održavanje koncerata.

Grad Osijek_kulturni turizam 4

Izvrsna posjećenost programa govori u prilog činjenici da je Osijek kulturno središte i da svojom ponudom odgovara potrebama šire regije. I ove godine OLJK ima međunarodne programe te je zamjetan redovit broj stranih gostiju, najčešće iz zemalja u okruženju.
Program zatvaranja, kao i program otvaranja, bit će spektakularan i sasvim sigurno pobuditi veliko zanimanje domaće, osječke publike, ali i privući goste iz okolice i udaljenijih krajeva.

Klulturni turizam 2024
GS