"Snježna kraljica" u HNK-u Osijek

"Snježna kraljica" u HNK-u Osijek

KRISTIJAN CIMER
13.8.2024., 23:41
VRIJEDNI ČUVAR BOGATE KULTURNE BAŠTINE

Napunite baterije i - dušu

Hrvatska elektroprivreda godinama pruža potporu znamenitostima i kulturnim manifestacijama

Đakovački vezovi, Osječko ljeto kulture, Vinkovačke jeseni samo su neke od velikih baštinskih i kulturnih manifestacija važnih za kraj u kojima se održavaju, ali i za ukupnu hrvatsku kulturu. Važan je i njihov turistički potencijal u Slavoniji i Baranji jer današnjem turistu nije dovoljno naći smještaj i otići u klasičan turistički obilazak - destinaciju želi doživjeti ne samo kroz njezine krajolike, arhitekturu i gastronomiju, nego priželjkuje upiti što više njezine autentičnosti. A ta se autentičnost ponajviše zrcali u tradicijskoj baštini i kulturi, zapravo u sinergiji svih dvanaest sektora kulturne industrije.

Kontinentalni aduti

Teško je da će turist moći bolje upoznati kontinentalne adute nego na manifestaciji tradicijske kulture koja od 1967. grad krajem lipnja i početkom srpnja pretvara u pozornicu na otvorenome. Kako je zapisala đakovačka novinarka Suzana Župan, u Đakovo se, napose u svečani mimohod, tada sliju deseci folklornih skupina, dolazeći sa svih strana globusa. Uz cilik tamburice, nosnice draže mirisi tradicijskih jela Šokadije i gostiju, biraju se najljepše nošnje, kite se i središtem grada provoze svatovske zaprege, održavaju se koncerti, izložbe, književni susreti…

ĐAKOVO - 57. ĐAKOVAČKI VEZOVI, 9. SRPNJA 2023.

57. ĐAKOVAČKI VEZOVI

PERO ŠOLA

Vinkovačke jeseni smotra su koja teži trajnoj afirmaciji izvornoga kulturno-umjetničkoga narodnog stvaralaštva temeljenoga na bogatoj baštini naroda vinkovačkoga kraja i cijele Hrvatske. Prema organizatoru, “postale su originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja... Izišle su iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina”.

slavonija...vinkovci...20.09.2020.55. vinkovacke jeseni; zbog korona virusa svecani mimohod 55. vinkovackih jeseni samo uz ucesce kud-ova iz vukovarsko-srijemske zupanije, a ostali su predstavljeni na video zidu i na kraju konjske zaprege i konjanici bez velikog kola;foto Gordan Panić

Vinkovačke jeseni

Gordan Panić

Osječko ljeto kulture najveći je ljetni festival u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše. Jedna je to od najpoznatijih kazališno-umjetničkih manifestacija u gradu i regiji. Tijekom ljetnih mjeseci, od 28. lipnja do 31. kolovoza, na više se lokacija prikazuju kazališne i kino predstave, izložbe, performansi, predstavljaju se knjige i održavaju razna druga kulturno-umjetnička događanja. Kvalitetom izvođača parira poznatim sličnim kazališnim festivalima na području Hrvatske i šire.

Osijek, 28. 06. 2024., Trg Vatroslava Lisinskog, OLJK, otvorenje, Obuljen, Radic, Lukic, Crnkovic, 4 tenora SNIMIO BRUNO JOBST

Osječko ljeto kulture

BRUNO JOBST

Slavonski gradovi tako postaju pozornice kulture, baštine i nadarenih umjetnika koje tradicionalno prati i dugi niz godina pomaže kao pokrovitelj Hrvatska elektroprivreda. Svoj doprinos ova društveno odgovorna kompanija ostvaruje i donacijama koje svake godine dodjeljuje na natječaju Svjetlo na zajedničkom putu i tako pomaže radu udruga koje svojim programima promiču kulturu i tradicijske vrijednosti lokalne zajednice. Tako su neki od dobitnika donacija u 2024. godini KUD “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina, Oldtimer klub Osijek, ogranak Matice hrvatske u Iloku, tordinački KUD “Zrinski”, tompojevački KUD Zvonko Galović i tovarnički KUD Antun Gustav Matoš.

“Temeljne vrijednosti na kojima se zasniva i potiče kulturni razvitak podrazumijevaju kulturno nasljeđe te razvijenu infrastrukturu koja omogućuje dinamiku kulturnog stvaralaštva. Upravo su ovi stupovi hrvatskog društva bili i ostali dijelom HEP-ova programa društveno odgovornog poslovanja, a pomoć nadarenim umjetnicima, promocija hrvatske kulture te provođenje aktivnosti očuvanja nacionalnih i lokalnih kulturnih projekata, institucija i inicijativa dugogodišnja su praksa tvrtke. Naime, kao tvrtka s bogatom tradicijom koja cijeni nacionalne vrijednosti, HEP već dugi niz godina pruža potporu i Hrvatskim narodnim kazalištima, pa tako i osječkom. HEP će zasigurno i u budućnosti biti jedan od predvodnika razvoja kulturne scene u Hrvatskoj, promičući neprolazne vrijednosti nacionalne umjetnosti”, ističu u HEP-u.

Održivi turizam

U razvoju turizma sve više pridonosi i zelena ekonomija, odnosno ulaganja u smanjenje otiska ugljika u okoliš te očuvanje prirode i prirodnih resursa. Hrvatska elektroprivreda kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i razvoj elektromobilnosti kroz brend ELEN svojim javno dostupnim punionicama za električna vozila pomaže održivom turizmu. Stoga napunite baterije i - dušu! 

Klulturni turizam 2024
GS

* Tekst je nastao u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom