OBŽ_kulturni turizam 3
13.8.2024., 23:41
PRIVLAČNA DESTINACIJA KONTINENTALNOG TURIZMA

Kulturni turizam podiže ukupnu razinu turističke ponude Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjska županija godinama je bila više potencijalna nego stvarna turistička destinacija, no posljednjih se godina sve promijenilo, dakako nabolje, te je danas autentična i privlačna destinacija kontinentalnog turizma. Uz ljepote netaknute prirode, osobito na području Kopačkog rita, krasi je niz reprezentativnih sadržaja te vrhunska ponuda i usluge, a zahvaljujući bogatoj i raznovrsnoj ponudi posljednjih godina ostvaruje i rekordne turističke rezultate te bilježi sve veći broj domaćih gostiju, ali i inozemnih posjetitelja. Rezultat je to (i) sustavnog ulaganja u turističku infrastrukturu, poticanja razvoja seoskih gospodarstava i ojačavanja kvalitete turističkih sadržaja.

OBŽ_kulturni turizam 9

Osječko-baranjska županija sustavno gradi i razvija turizam, osobito održivi (doživljajni), koji se temelji na prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini, te kvalitetno prati promjene turističkih trendova i strukture posjetitelja. Naime, sve više turista želi cijele godine doživljavati različita iskustava u raznim granama turizma; od eko, gastro i vinskog turizma, seoskog/ruralnog, promatranja ptica i životinja, pješačenja, cikloturizma, lova i ribolova, konjičkog turizma, avanturističke ponude, poslovnog i vjerskog do zdravstvenog i kulturnog turizma, kao i drugih oblika koje traže današnji turisti. A sve to nudi Osječko-baranjska županija.

OBŽ_kulturni turizam 7

Opći je dojam, što potvrđuju i pojedina istraživanja, da većina (potencijalnih) posjetitelja Slavoniju i Baranju percipira prije svega kao eno-gastronomsku turističku destinaciju, a potom po ostalim granama, među kojima je posebno važan kulturni turizam, koji je na području Osječko-baranjske županije izuzetno bogat i gotovo neiscrpnih mogućnosti za daljnji razvoj, osobito u svjetlu aktualnog razvoja inovativnih i kreativnih novih turističkih proizvoda i usluga. Njihova kvaliteta izravno utječe na promociju kulturnih destinacija županije, a potom i na ukupna gospodarska kretanja.

OBŽ_kulturni turizam 8

Osječko-baranjska županija ima golem potencijal i mogućnosti za razvoj različitih oblika kulturnog turizma, i to počevši od očuvanosti resursa preko strateškog planiranja i ulaganja do upotrebe novih tehnologija promocije i prezentacije. Naime, poznato je, od ponude kulturnog turizma posjetitelji najviše očekuju doživljaje koji nadahnjuju, lokalnih obilježja i međunarodne kvalitete, a preferiraju izvornost, inovativnost, kontakt s domaćinom i interaktivnost. Uz takva saznanja i promišljanja, izrazita pozornost i aktivnosti posvećuju se turizmu koji se gradi na mogućnostima koje nude povijesne građevine u Osijeku, prije svega barokna Tvrđa, secesijska Europska avenija i konkatedrala sv. Petra i Pavla, dva dvorca obitelji Pejačević u Našicama, dvorci Prandau-Mailath u Donjem Miholjcu i Prandau-Normann u Valpovu, Gutmannov dvorac u Belišću, dvorac u Tikvešu, dvorac Eugena Savojskog u Bilju, kula u Erdutu, kurija u Bizovcu, Kolođvar i drugi povijesni objekti. Svojom ljepotom i znamenitostima u Đakovo turiste zovu Strossmayerova katedrala - “najljepša crkva između Venecije i Carigrada”, Državna ergela lipicanaca, biskupski dvor...

OBŽ_kulturni turizam 1

Naravno, znameniti objekti - prostorno i sadržajno vezani uz jedinstveni Kopački rit, hrastove šume, parkove i perivoje, četiri vinogorja i druge lokacije - dobivaju poseban čar održavanjem niza kulturnih, tradicijskih, zabavnih, sportskih, turističkih, vjerskih i svih ostalih manifestacija i događaja. Njihovim korištenjem za javnu namjenu povećava se ukupna kvaliteta turističke ponude, što se u konačnici odražava i na postizanje rekordnih rezultata u broju turističkih posjeta domaćih i stranih gostiju, kao i ekonomskoj dobrobiti za domicilno stanovništvo.

- Osječko-baranjska županija sustavno razvija turističku djelatnost na svom području, a rezultati koje ostvarujemo iz godine u godinu potvrđuju da smo na dobrom putu k zacrtanom cilju, odnosno pozicioniranju našeg područja visoko na međunarodnoj karti kontinentalnog turizma. Svjesni smo da samo sustavnim ulaganjem i predanim radom možemo stvoriti preduvjete za još snažniji gospodarski rast, pri čemu je turizam zasigurno jedna od naših najvažnijih grana. Niz je prednosti koje nam nudi, od izravnog plasmana domaćih proizvoda krajnjim potrošačima do stvaranja dodane vrijednosti u razvoju ostalih turističkih grana, poput cikloturizma, ekoturizma i drugih.

OBŽ_kulturni turizam 2

Razni se tradicionalni proizvodi upravo tim aktivnostima mogu plasirati onima koji dolaze kvalitetno provesti vrijeme na istoku Hrvatske. U promišljanju o daljnjem razvoju turističke ponude nastojimo osnažiti i druge sadržaje, povezujući ih u želji da gostu pružimo što kvalitetniji boravak. Posebno značenje ima kulturni turizam, kojim ukupnu razinu turizma podižemo na još višu razinu - kaže Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije, te najavljuje nastavak ulaganja u stvaranje pozitivne poduzetničke klime i optimalnih uvjeta za daljnji turistički i gospodarski rast.

OBŽ_kulturni turizam 4

Turizam je prepoznat kao iznimno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije, koja, uz ostale aktivnosti, stalno unaprjeđuje sustav potpora kojima nastoji dodatno potaknuti turističku djelatnost na svom području. Već niz godina provode se potpore u tri kategorije - unaprjeđenje i razvoj ruralnog turizma, autohtona eno i gastro ponuda te organizacija manifestacijama i sudjelovanje na njima.

OBŽ_kulturni turizam 6

- Naša županija dio je kontinentalne regije Slavonija i Baranja, koja je poznata, između ostalog, po vinskom i kulturnom turizmu, ali i po prirodnoj baštini, prije svega po Parku prirode Kopački rit, koji je prava turistička atrakcija. Turistima su privlačni i naši gradovi i ruralna područja te brojne manifestacije koje održavamo cijele godine, ali i specifične aktivnosti poput lova i ribolova. Korak po korak stvaramo zanimljivu priču istoka Hrvatske koja budi puno hedonističkih iskustava. Nama zaista svatko dođe kao gost, a ode kao prijatelj - ističe Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ-a.

Klulturni turizam 2024
GS